Ιστορικές αφίξεις στη Θεσσαλονίκη

Παραδοσιακά το φθινόπωρο είναι για τη Θεσσαλονίκη μία περίοδος έντονης εξωστρέφειας, καθώς ο Σεπτέμβριος σηματοδοτείται από τη ΔΕΘ, για να ακολουθήσουν τα Φεστιβάλ Δημητρίων και Κινηματογράφου. Διασημότητες, καινοτομίες και Τέχνη δίνουν το ραντεβού τους στον χώρο της Έκθεσης, στο Ολύμπιον και το Λιμάνι, ενώ η εορταστική ατμόσφαιρα επεκτείνεται σε όλο το μήκος της δυτική και ανατολικής μεριάς της πόλης.

Ενδεικτικό παράδειγμα

άλλωστε είναι το πολυήμερο πάρτι που είχε στηθεί σε ολόκληρη την πόλη με αφορμή τη συναυλία των U2, στις 26/9/1997 με δωρεάν συναυλίες και τις 4 γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στον Λευκό Πύργο, την Πλατεία Αριστοτέλους, τον Εύοσμο και την Καλαμαριά προκειμένου να μεταδίδουν τη συναυλία του θρυλικού γκρουπ στο Λιμάνι. Περιττό να πούμε πως δωμάτιο ξενοδοχείου δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι και σήμερα τις ημέρες της Έκθεσης και του ΦΚΘ.

Κάνοντας μια γρήγορη ιστορική αναδρομή δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε και τόσο παλιά για να θυμηθούμε μία από τις χρυσές σελίδες αυτών των δύο θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, το 1977 επίσημη προσκεκλημένη του 6 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν η Ρίτα Χέιγουορθ. Όπως ήταν αναμενόμενο έκλεψε την παράσταση, έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Μακεδονία, φωτογραφήθηκε και εμφανίστηκε σε δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν της στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1981, στο 10 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επίσημοι προσκεκλημένοι της ΔΕΘ για το Φεστιβάλ ήταν ο βρετανός ηθοποιός Τρέβορ Χάουαρντ και οι Άντονι Κουίν και Τσαρλς Μπρόνσον, ενώ πιο πρόσφατες αφίξεις είναι αυτές της Κατρίν Ντενέβ, της Σοφία Κόπολα, της Φέι Ντάναγουεϊ και του Τζιμ Τζάρμους.

Αφήνοντας όμως κατά μέρους τις διάσημες προσωπικότητες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες που κατέφτασαν στη Θεσσαλονίκη, είτε για να παρουσιαστούν είτε για να μείνουν. Το 1959 στη ΔΕΘ παρουσιάστηκαν σε φυσικό μέγεθος τρία ομοιώματα πυραύλων Σπούτνικ, ενώ όπως είναι γνωστό οι Έλληνες για πρώτη φορά είδαν τηλεόραση τις ημέρες της ΔΕΘ το 1960 με τον ιστορικό σταθμό να βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης. Ο πομπός κάλυπτε 45χλμ γύρω από την πόλη. Και μπορεί να ακούγεται για αστικός μύθος, όμως πράγματι ο γνωστός μας καφές φραπέ καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το 1957.

Φέτος έχουμε να γιορτάσουμε μία ακόμα άφιξη στην πόλη, αυτή του πρώτου καταστήματος του Φυσικού Αερίου - Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλαμαριάς (Εθνικής Αντιστάσεως 38Α). Τα νέα του Φυσικού Αερίου όμως δεν σταματάνε εκεί, καθώς πλέον η Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας παρέχει εκτός από αέριο και ρεύμα για όλους τους κατοίκους της πόλης. Έτσι, με μία επίσκεψή μας στο κατάστημα του Φυσικού Αερίου μπορούμε να ενημερωνόμαστε για ανταγωνιστικά συνδυαστικά πακέτα ενέργειας που παρέχουν διευρυμένες δυνατότητες, αξιόπιστες λύσεις και μοναδικά προνόμια τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις. Παράλληλα, το Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας συμμετείχε για πρώτη φορά και στην έκθεση-θεσμό για τον εγχώριο και διεθνή επιχειρηματικό κόσμο, την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε ένα μοναδικά διαμορφωμένο περίπτερο (Θέση Ιδιαίτερης Προβολής 13α) οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα και τις υπηρεσίες της εταιρείας, να ενημερωθούν για τα συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου και να διασκεδάσουν λαμβάνοντας μέρος σε ένα πρωτότυπο escape room με έπαθλο εντυπωσιακά δώρα και προσφορές μόνο για τους επισκέπτες του περιπτέρου.

* Ιστορικές πληροφορίες και φωτογραφίες της ΔΕΘ προέρχονται από το βιβλίο Ποζρικίδης, Κ. (2013) Ιστορίες της Έκθεσης. Θεσσαλονίκη: ΔΕΘ- Helexpo A.E.

Keywords
Τυχαία Θέματα