Ήρθαν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα Χριστούγεννα

Τι έχουν πάθει ορισμένοι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θεωρεί (ή θεωρούσε) εαυτόν μία μετριοπαθή κεντροδεξιά, ένα φιλελεύθερο κόμμα και ηγέτη του “μετώπου της λογικής”;

Τον τόνο δυστυχώς κάθε τόσο στη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν οι γνωστοί ακραίοι της λεγόμενης σαμαρικής δεξιάς. Και ενώ παλιότερα έλεγαν “θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια” (βέβαια στη συνέχεια έφτιαξαν τον ΕΝΦΙΑ οπότε ο κόσμος σταμάτησε να τους ακούει), τώρα η νέα απειλή δια στόματος Μάκη Βορίδη είναι περίπου “ήρθαν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα Χριστούγεννα”.

Ή ο Βορίδης δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους ή σκοπίμως επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών προκειμένου να φανατίσει ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Όμως δεν είναι τόσο αφελής η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ώστε να πιστέψει ότι θα της απαγορέψει κανείς να στολίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο (το οποίο δεν είναι ελληνικό έθιμο βέβαια, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ).

Κάθε στοιχειωδώς νοήμων πολίτης γνωρίζει ότι πχ στη Γερμανία, την οποία ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφερε ως ένα (θετικό) παράδειγμα θρησκευτικά ουδέτερου κράτους, ουδόλως έχει απαγορευτεί ποτέ ο δημόσιος εορτασμός των Χριστουγέννων, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά τι είναι η αλήθεια μπροστά στη φανατική αντικομμουνιστική ρητορική ορισμένων που ζουν ακόμη στη δεκαετία του 1950, ενώ κατηγορούν τους αντιπάλους τους για αυτό.

Ορισμένοι στη ΝΔ ολισθαίνουν όλο και περισσότερο σε μία αντιπολίτευση “συντηρητικής θείτσας”. Ασχολούνται με το πως ντύνονται οι υπουργοί, κάνουν σεξιστικά σχόλια αντί κριτικής στις γυναίκες μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναλώνονται σε επιχειρήματα βγαλμένα από άλλες εποχές τύπου “αυτός ο Τσίπρας την έχει αστεφάνωτη τη γυναίκα του” και “αυτοί οι άθεοι κομμουνιστές θέλουν να κάνουν άθεους κομμουνιστές τα παιδιά μας”.

Το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι πως σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους όταν ακούγονται τέτοια “επιχειρήματα”, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη στο κέντρο (δεν τον παίρνει άλλωστε να τη δώσει και αριστερά...) και το κέντρο είναι ο χώρος στον οποίο θέλει να ανακόψει όποια διείσδυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και εντάξει τον Βορίδη, τον Άδωνι και τα άλλα παιδιά τα σαμαρικά, τα βολεύει η ΝΔ να είναι ένα πιο μικρό και πιο δεξιό κόμμα. Γιατί όσο πιο μικρό το κόμμα, τόσο πιο μεγάλος ο δικός τους ρόλος. Αλλιώς είναι να είσαι το 10% του 25% και αλλιώς να είσαι το 10% του 40%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως που θέλει να εκλεγεί πρωθυπουργός και δίνει τη μάχη της αυτοδυναμίας, δεν έχει κανένα λόγο να επιτρέπει σε τέτοιες φωνές να κυριαρχούν.

Από ένα σημείο και πέρα η ΝΔ δε διασφαλίζει πια τα δεξιά νώτα της έτσι, αλλά αποξενώνει τους κεντρώους. Και κυρίως “εκπαιδεύει” τους ψηφοφόρους σε μία αντί-λογική την οποία θα πληρώσει όταν γίνει κυβέρνηση- εφόσον γίνει κυβέρνηση. Χώρια που θα την πληρώσει η χώρα. Διότι το ίνδαλμα Βορίδη, Γεωργιάδη κλπ δεν είναι άλλο παρά ο Τραμπ και το όραμα τους για τη ΝΔ είναι να γίνει tea party. Το περιέγραψε και ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα το όραμα της “νέας δεξιάς”, η οποία έρχεται στην Ευρώπη και η οποία όμως ξυπνά άσχημες μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Η Ελλάδα όμως δεν είναι ΗΠΑ. Και στις ΗΠΑ η καρέκλα του Τραμπ τρίζει. Ενώ στην Ευρώπη με πρώτο παράδειγμα τη Γερμανία τα κεντροδεξιά κόμματα συρρικνώνονται όταν υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Αν δεν τους ενδιαφέρει στη ΝΔ η χώρα και η κοινή λογική, ας σκεφτούν τουλάχιστον αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα