ΗΠΑ: Τα θύματα του κορονοϊού ξεπερνούν το Βιετνάμ και ο Τραμπ προτείνει χλωρίνη

Πάνω από 986.000 κρούσματα, 55.500 θάνατοι, 109.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει στις ΗΠΑ από την πανδημία του κορονοϊού. Όλα αυτά, μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, πολλές Πολιτείες αποφασίζουν να άρουν τους περιορισμούς παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών δημόσιας υγείας, τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος βλέπει το ποσοστό ανεργίας για αυτόν τον μήνα να φτάνει ή και να ξεπερνά το 16%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση των επαφών μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων του Covid-19.

Η

Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα έχουν ήδη κάνει τα βήματα για να ξανανοίξουν την οικονομία τους και ακολουθούν το Κολοράντο, το Μισισίπι, η Μινεσότα, η Μοντάνα και το Τενεσί.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε την Παρασκευή ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 40% του ετήσιου ρυθμού της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και πάνω από 26 εκατομμύρια πολίτες έχουν προσφύγει στο ταμείο ανεργίας.

Η Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες έχουν παρατείνει τους περιορισμούς μέχρι τα μέσα Μαΐου, ωστόσο δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι Πολιτείες που ελέγχονται από Ρεπουμπλικανούς προχωρούν σε πιο επιθετικά μέτρα, πιστές στο δόγμα Τραμπ, ανοίγοντας κομμωτήρια και μικρά μαγαζιά, πέραν των βιομηχανιών.

Οκτώ Πολιτείες άλλωστε δεν εξέδωσαν ποτέ εντολές για παραμονή στο σπίτι. Συγκεκριμένα, ήταν Άρκανσο, η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, η Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.

Την ώρα που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσουν την παραμονή στο σπίτι ζητώντας μέτρα στήριξης της οικονομίας από το Κράτος, οι ΗΠΑ βυθίζονται στην ανασφάλεια με τα νούμερα των νεκρών σε απόλυτους αριθμούς, να τρομάζουν.

Όπως είπαμε παραπάνω οι ΗΠΑ έχουν χάσει 55.500 από την πανδημία. Για το μέγεθος της απώλειας αξίζει να δει κανείς τα αντίστοιχα νούμερα σε πολέμους στους οποίους έχει εμπλακεί στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό είναι πως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν χάσει 116,516 ανθρώπους, τους 53,402 στις μάχες.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο έχασαν 405,399 ανθρώπους, τους 291,557 σε μάχες.

Στον Πόλεμο της Κορέας έχασαν 36,516 ανθρώπους, τους 33,686 σε μάχες.

Αντιστοίχως, στον πόλεμο του Βιετνάμ έχασαν 58,209 ανθρώπους, τους 47,424 στις μάχες.

Έτσι, μέσα στις επόμενες μέρες οι νεκροί του COVID-19 θα έχουν ξεπεράσει τις απώλειες του Βιετνάμ. Η διαφορά είναι πως η πανδημία έχει κοστίσει τόσες ζωές σε μόλις 9 εβδομάδες, ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ κράτησε περισσότερα από 12 χρόνια. Φυσικά και οι συνθήκες είναι διαφορετικές, ωστόσο τα απόλυτα νούμερα απηχούν την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει με ουδεμία σοβαρότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λευκός Οίκος έχει προβλέψει από 100.000 έως 240.000 θανάτους από τον COVID-19 μέχρι το τέλος του πρώτου κύκλου έξαρσης.

Θυμίζουμε πως σε ένα ξέσπασμα κυνισμού, κατά την αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ ο Τραμπ έλεγε προς τον λαό του:

"Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι. Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή. Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο".

Παρόλα αυτά, αφού πήρε με χαρακτηριστική καθυστέρηση μέτρα για καραντίνα, αφού βρήκε την ευκαιρία να σταματήσει τη μετανάστευση, οι δηλώσεις του μόνο κίνδυνο δημιουργούν καθώς δεν είναι και λίγοι εκείνοι που τον παίρνουν στα σοβαρά όταν κάνει λόγο για κατάποση απολυμαντικών ως λύση θεραπείας!

Η Αμερική δεν έχει βιώσει πόλεμο στο έδαφός της και η επέλαση του Covid-19 είναι ο,τι πιο κοντινό σε συνθήκες έκτακτης αντιμετώπισης κρίσης στη σύγχρονη εποχή, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια τόσο την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης Τραμπ, όσο και τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα