ΗΠΑ: Απειλούνται τα δέντρα μαμούθ του πάρκου Γιοσέμιτι

Οι πυρκαγιές που μαίνονται από την Πέμπτη στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι συνεχίζουν να εξαπλώνονται λόγω ξηρασίας. Μέχρι την Κυριακή απανθρακώθηκαν 6.500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και δέντρων. Το Πάρκο προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες χάρη στα ειδυλλιακά τοπία, τους καταρράκτες και φυσικά τα ψηλότερα δέντρα στον πλανήτη.

Η φωτιά κατακαίει και την περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο δάσος με σεκόγιες (Υπερίωνες) του Εθνικού Πάρκου. Οι πυροσβέστες λαμβάνουν ειδικά μέτρα πυροπροστασίας κόβοντας κλαδιά που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών. Επιπλέον με ειδικά αυτόματα συστήματα

ποτίσματος αυξάνουν την υγρασία του εδάφους για να προστατέψουν τα γηραιά και πανύψηλα δέντρα.

Οι φλόγες δεν απειλούν μόνο τη φύση, αλλά και τους ανθρώπους: Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Πάρκου απομακρύνθηκαν 1.600 κάτοικοι του όμορου δήμου Γουαγουόμα, καθώς και ενός κάμπινγκ του πάρκου. Η απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών πραγματοποιείται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Την ίδια ώρα η νότια είσοδος του δρυμού παραμένει κλειστή λόγω των πυρκαγιών.

Παρά τις φωτιές πολλά από τα γνωστά αξιοθέατα του Πάρκου, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Γιοσέμιτι, παραμένουν προσβάσιμα. Εδώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα όσο είναι δυνατόν λόγω του πυκνού καπνού από τις πυρκαγιές. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Πυροσβεστική Υπηρεσία προειδοποίησε την Κυριακή για υπερβολικά επίπεδα μικροσωματιδίων σε μεγάλα τμήματα του Εθνικού Πάρκου.

Η περιοχή Μαριπόσα Γκρόουβ όπου βρίσκονται περισσότερες από 500 σεκόγιες έκλεισε αμέσως από τους υπεύθυνους του Πάρκου. Μέχρι στιγμής κανένα από αυτά τα πανάρχαια και πανύψηλα δέντρα, από τα οποία κάποια είναι 3.000 ετών, δεν έχει καεί. Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχει τραυματιστεί κανείς. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τη DW, δυστυχώς στο παρελθόν κάηκαν στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι χιλιάδες σεκόγιες. Στη φωτογραφία βλέπουμε πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω από το πάρκο στη μάχη κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς του 2018. Την τελευταία εξαετία πυρκαγιές έχουν απανθρακώσει στο Πάρκο το 20% των περίπου 75.000 δέντρων μαμούθ, τα οποία θεωρούνται τα ψηλότερα δέντρα του πλανήτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα