Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες

Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στις γυναίκες, διαπιστώνει μια νέα μεγάλης διάρκειας έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Η έρευνα η οποία ανέλυσε τα στοιχεία από την παρακολούθηση περισσοτέρων από 1 εκατομμύριο γυναικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι βασική παράμετρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), χωρίς να συνδέει την νόσο με τις διατροφικές συνήθειες ή την φυσική άσκηση.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Sarah Floud, PhD,

από το Nuffield Department of Population Health του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παλαιότερες έρευνες με διάρκεια πάνω από 10 χρόνια είχαν συνδέσει την κακή διατροφή και τη μειωμένη άσκηση με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, οι παραπάνω έρευνες δεν προσφέρουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση της σχέσης αιτίας-αποτελέσματος, γεγονός που σημαίνει ότι τα παραπάνω μπορεί να μην αποτελούν αίτια, αλλά συνέπειες της άνοιας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, αυτό είναι δυνατό, καθώς είναι γνωστό ότι η άνοια επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες σχεδόν μία δεκαετία πριν τεθεί η διάγνωση της νόσου. Κατά τη διάρκεια του προκλινικού αυτού σταδίου, η νόσος μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά να προκαλέσει έκπτωση της γνωστικότητας και της άσκησης, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση τροφίμων, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ορισμένες μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι αν και βραχυπρόθεσμα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο χαμηλό ΔΜΣ και την άνοια, μακροπρόθεσμα υπάρχει θετική σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την άνοια.

Διατροφή, Φυσική Άσκηση, ΔΜΣ και Άνοια

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 1.136.846 γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών ήταν τα 56 χρόνια και καμία από αυτές δεν είχε άνοια στην αρχή της έρευνας, δηλαδή ανάμεσα στα έτη 1996 και 2001. Οι εθελοντές έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το ύψος, το βάρος, την πρόσληψη θερμίδων και τη φυσική άσκηση και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους μέχρι το 2017.

Για τη μελέτη τους, θεώρησαν το ΔΜΣ ανάμεσα 20-24,9 ως επιθυμητό και από 30 και άνω ως παχυσαρκία. Χώρισαν επίσης τις γυναίκες σε δύο ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της άσκησης. Χρησιμοποιώντας μοντέλα ανάλυσης, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στο ΔΜΣ και την άνοια κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, κάνοντας παράλληλα προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες, όπως η ηλικία, το ύψος, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ορμονών και ο τόπος κατοικίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μόλις το 1% των γυναικών δεν ήταν εφικτό να παρακολουθηθεί, ενώ το 89% των εθελοντών έζησαν και δεν παρουσίασε άνοια. Από αυτές 15 χρόνια μετά την αρχή της έρευνας, 18.695 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με άνοια. Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες στην αρχή της έρευνες φάνηκε τελικά ότι είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με αυτές που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ.

Ειδικότερα, το 2,2% των παχυσάρκων γυναικών παρουσίασε τελικά άνοια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ ήταν 1,7%.

Αν και τα ευρήματα έδειξαν ότι η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και η μειωμένη άσκηση συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά την 1η δεκαετία της έρευνας, η ισχύς της σύνδεσης αυτής μειώθηκε σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, ούτε τα επίπεδα της άσκησης ούτε η πρόσληψη θερμίδων συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας 15 ή περισσότερα χρόνια αργότερα. Η παχυσαρκία αποτελεί αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου για την εγκεφαλοαγγειακή νόσο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε η Floud σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Να σημειωθεί ότι μειονέκτημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι εξέτασε μόνο γυναίκες, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι παρατηρήσεις της αφορούν και στους άνδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες,