Η ομηρεία Θεοδωράκη και το Ποτάμι που στερεύει

Μια συμφωνία των Πρεσπών που θα μπορούσε να περάσει με 148 ψήφους επί των παρόντων, θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, περισσότερο σε επίπεδο ηθικό, μιας και νομικά δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό.

Η συμφωνία πρέπει να περάσει με απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, άρα σε περίπτωση αποχής του Ποταμιού, ή κάποιου άλλοι κόμματος, πάλι θα περνούσε. Αν το Ποτάμι ψηφίσει "παρών", τότε όλα θα κριθούν στη ψήφο μιας και οι δυνάμεις που συναθροίζει ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν οριακά στο νούμερο 150.

Κοινώς, οι 145 του κυβερνώντος κόμματος, η Κατερίνα Παπακώστα (με μια μικρή αμφιβολία εδώ), οι κ.κ. Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δαννέλης. Ερώτημα, το τι θα κάνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ. Ο επικεφαλής της έχει δηλώσει πως ναι μεν προτίθεται να υπερψηφίσει, ωστόσο μόνο αν εν συνεχεία ο πρωθυπουργός προκηρύξει μετά εκλογές. Δεδομένου ότι η Φώφη Γεννηματά έχει "επιτρέψει" τη ψήφο κατά συνείδηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, όλα θεωρούνται πιθανά.

Από εκεί και πέρα, το κύριο πρόβλημα το έχει το ίδιο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η προβληματική στάση του Ποταμιού που δεν έχει ακόμη καθαρή στάση παρά την προ εβδομάδων τοποθέτησή του υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση για τη συμφωνία, αποσταθεροποιεί ακόμη περισσότερο ένα κόμμα που μοιάζει να "στερεύει" δυνάμεων και οράματος.

Είναι ανακόλουθη η στάση και του ιδίου του επικεφαλής του, δεδομένου ότι προσφάτως έβλεπε θετικά τη λύση του Μακεδονικού, ωστόσο φαίνεται πως δεν μπορεί να ελέγξει το "εσωτερικό" του κόμματός του, με μέλη της ΚΟ να παίρνουν ήδη τον δρόμο της αποχώρησης προς ΝΔ μεριά. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μετρούσε άλλωστε τον Σεπτέμβριο του '15, έντεκα βουλευτές. Από αυτούς, τρεις έχουν ήδη φύγει προς τη ΝΔ (που φωνάζει για κυβέρνηση που "προσηλυτίζει" μη ομοϊδεάτες) και δύο προς το ΚΙΝΑΛ. Σήμερα, οι διαλυτικές τάσεις του κόμματος αντί να κοπάσουν επανέρχονται πιο έντονες από ποτέ με αποτέλεσμα το Ποτάμι να εμφανίζεται αποδεκατισμένο, αποπροσανατολισμένο και χαμένο στο "περίπου".

Από την άλλη, ο ευρωβουλευτής κ. Γραμματικάκης τάσσεται ανοιχτά και καθαρά υπέρ του "ναι" ζητώντας παύση της μισαλλοδοξίας. Αυτό δήλωσε και στις σημερινές δηλώσεις του στο News 24/7 στους 88,6.

Ψαριανός και Αμυράς όμως, μοιάζουν να κρατούν "δέσμιο" των Σταύρο Θεοδωράκη καθώς θέτουν εαυτόν υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ και υπό αυτό το πρίσμα καταψηφίζουν τις "Πρέσπες". Ωστόσο, στο τελευταίο συνέδριο του Ποταμιού, η θέση του κόμματος ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας. Αν αυτό δεν είναι ανακολουθία, τότε τι είναι;

Στην τελική, αν ήταν να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί έφυγε το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ;

Από εκεί και πέρα, οι χαρακτηρισμοί "αποστασία" και "προδοσία" πέραν από βαρύτατοι, είναι και προσβλητικοί και δεν τιμούν το πολιτικό επίπεδο της χώρας και των συνομιλούντων εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Όποια κι αν είναι η θέση του καθενός για τα εθνικά ζητήματα, υπάρχουν νομικές, συνταγματικές διαδικασίες και υπό αυτές πρέπει να κρίνονται και να αξιολογούνται. Οι εκβιασμοί, οι απειλές, οι δολοφονίες χαρακτήρων τύπου Δανέλλη, δημιουργούν μονάχα αρνητικά τετελεσμένα για το άμεσο πολιτικό μέλλον της χώρας και μας γυρνούν σε εποχές που με αργά αλλά σταθερά βήματα, προετοίμασαν καταστάσεις που δεν θα θέλαμε να ξαναζήσουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα