Η Μέρκελ φεύγει, κι όμως είναι ακόμη εδώ: Τι σημαίνει η εκλογή Λάσετ στην προεδρία CDU

Η Άνγκελα Μέρκελ το 2021 αποχωρεί οριστικά από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας (και της Ευρώπης) στην οποία έχει κυριαρχήσει για 21 ολόκληρα χρόνια. Και στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 άλλωστε ήταν ξανά υποψήφια καγκελάριος βασικά γιατί δεν υπήρχε κανένας άλλος που να μπορούσε να φέρει τη νίκη. Ήταν όμως μία πύρρειος νίκη και η Mutti, δηλαδή η “μητερούλα”, το 2018 παραιτήθηκε από την ηγεσία της CDU

και δήλωσε ότι δε θα διεκδικήσει ξανά κανένα αξίωμα.

Τη διαδέχθηκε στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, ένα πολιτικό alter ego της, μία “μικρή Μέρκελ”, η Ανεγκρέτ Κράμπ- Κάρενμπαουερ. Φαίνεται όμως ότι το... καλούπι έσπασε μετά την καγκελάριο, η οποία αποτελεί το θρίαμβο της χρυσής μετριότητας, και η εκλεκτή της δεν “τράβηξε” και η παρολίγον συνεργασία της CDU με το ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία πέρυσι της κόστισε τελικά την καρέκλα. Και έτσι οι Χριστιανοδημοκράτες επέλεξαν νέο πρόεδρο, με το βλέμμα και στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σημειωτέον πάντως ότι ο πρόεδρος της CDU δεν είναι αναγκαστικά και υποψήφιος καγκελάριος. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ εκλέγετο ως υποψήφια της Ένωσης δύο κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας. Άρα και το CSU έχει λόγο στον υποψήφιο καγκελάριο. Αλλά, υπό συνθήκες ο πρόεδρος της CDU έχει ισχυρές πιθανότητες για το χρίσμα της υποψηφιότητας, που μπορεί να οδηγήσει στην καγκελαρία.

Η αναμέτρηση των τριών υποψηφίων για την προεδρία της CDU ήταν μία αναμέτρηση εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά και πολιτικών τάσεων. Ο “σκληρός” και εκλεκτός του οικονομικού λόμπι, αλλά και του παλιού “φίλου” της Ελλάδας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μέρτς, που είχε κατέβει και απέναντι στην Κραμπ- Κάρενμπαουερ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέντγκεν. Και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεσφαλίας και άνθρωπος της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.

Στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της CDU είχε προβάδισμα ο Μέρτς, ο οποίος έβγαζε πύρινους λόγους κατά του “κομματικού κατεστημένου” των Χριστιανοδημοκρατών. Αλλά οι 1001 σύνεδροι επέλεξαν Λάσετ. Ο Ρέντγκεν συγκέντρωσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο 20% που στο δεύτερο γύρο κατευθύνθηκε στο Λάσετ. Το γεγονός ότι ο δημοφιλής υπουργός Υγείας, Γιένς Σπαν, αξιοποίησε τη διαδικασία των ερωτησεων στους υποψήφιους κατά το ψηφιακό συνέδριο για να βγάλει προεκλογικό λόγο υπέρ του Λάσετ, μάλλον εξόργισε τους συνέδρους. Οι Γερμανοί αγαπούν τους κανόνες και δεν συμπαθούν όποιον τους ακολουθεί. Έτσι από αυτό δεν κέρδισε κάτι ο Λάσετ και σίγουρα έχασε ο Σπαν που θέλει να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία.

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Λάσετ

Στην πραγματικότητα η εκλογή Λάσετ ήταν μία ακόμη νίκη της Μέρκελ που φεύγει και ακόμη είναι εδώ και η οποία εμμέσως του προσέφερε τη στήριξη της. Ο Λάσετ όπως έγινε σαφές και από την προεκλογική του ομιλία, είναι εκφραστής της ίδιας λογικής της σύνθεσης και των συνεργασιών. Ενδεικτικό είναι ότι είχε ανακοινώσει ότι κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ως «ομάδα» με τον Σπαν, ο οποίος είναι άνθρωπος του Σόιμπλε και ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ο Λάσετ εκπροσωπεί επίσης την πολιτική επιλογή του κέντρου, που είχε υιοθετήσει η καγκελάριος. Πολιτική με την οποία η Μέρκελ είχε καταλάβει το χώρο του κέντρου, στριμώχνοντας τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, που παραπαίουν από την ατζέντα Σρέντερ και μετά, αλλά και γιατί η σύνθεση της εκλογικής βάσης στη Γερμανία έχει αλλάξει. Και την οποία θα έχει ενδιαφέρον αν θα συνεχίσει ο Λάσετ, που φιλοδοξεί να είναι εκείνος και όχι ο Σπαν υποψήφιος για την καγκελαρία.

Υπάρχει βέβαια και ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Ζέντερ, που έχει ισχυρές πιθανότητες να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία. Ο κομματικός μηχανισμός της CDU μπορεί να επέλεξε να παραμείνει στη γραμμή του κέντρου που χάραξε η Μέρκελ, αλλά η AfD καραδοκεί εκ δεξιών, ιδίως στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Πολλά θα κριθούν όμως εν τω μεταξύ στις τοπικές εκλογές της άνοιξης, που θα διαμορφώσουν κλίμα για τον Λάσετ...

Επίσης εάν τελικά επιλεγεί ένας υποψήφιος καγκελάριος με κριτήριο να ανακόψει τις απώλειες ψήφων προς τα δεξιά, η CDU/CSU μπορεί μετεκλογικά να “ξεμείνει” από κυβερνητικό εταίρο- Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, καθώς άλλωστε το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα τις ευνοεί, από το φόβο της ανάδειξης ξανά ενός Χίτλερ. Ο Λάσετ ως κεντρώος υπόσχεται λοιπόν όχι μόνο να κρατήσει όσα κατέκτησε η Μέρκελ αλλά και ότι την επομένη ημέρα θα μπορεί να συγκυβερνήσει με το κόμμα των Πρασίνων.

Οι Βαυαροί πάντως θεωρούν ότι ήρθε η σειρά τους να διεκδικήσουν την καγκελαρία και εάν ήταν υποψήφιος ο Ζέντερ, θα ήταν μόλις ο τρίτος Βαυαρός υποψήφιος καγκελάριος- οι άλλοι δύο είχαν χάσει. Ο Λάσετ πάλι δε συμφωνεί πάντα με το αδελφό κόμμα της CSU και έχει πολλές φορές τονίσει ότι η CDU θα μπορούσε πολύ γρηγορα να φτιάξει τοπικό παράρτημα και στη Βαυαρία, όπου η CSU κυριαρχεί με... σταλινικά ποσοστά.

Ο Λάσετ έχει μάλιστα έναν ενδιαφέροντα θαυμαστή: Ο (σοσιαλδημοκράτης) πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τον θεωρεί πιθανό υποψήφιο για την καγκελαρία, εκτιμώντας ότι έχει καλές διασυνδέσεις στον οικονομικό τομέα και ταυτόχρονα δίνει έμφαση στο κοινωνικό ζήτημα.

Ο Λάσετ, η Τουρκία και η Ευρώπη

Νομικός στο επάγγελμα, ο Άρμιν Λάσετ εντάχθηκε στην CDU το 1979 μέσω της... καθολικής εκκλησίας και συγκεκριμένα κατόπιν πρότασης της νεολαίας της ενορίας στην οποία ανήκε. Ανέβηκε ραγδαία στο κόμμα και από το 2010 ανέλαβε πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία μαστιζόταν από άγριες εσωτερικές έριδες. Κατάφερε να συμφιλιώσει το τοπικό κόμμα και από το 2017 είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου, που με σχεδόν 18 εκατομμύρια κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και παλιότερα παραδοσιακό “κάστρο” των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Λάσετ συγκυβερνούσε με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αλλά χωρίς προβλήματα, κατόρθωμα πράγματι εντυπωσιακό.

Εχει βρεθεί όμως και στο μάτι του κυκλώνα με την υπόθεση της παράνομης απέλασης του ισλαμιστή Sami A και την εκκαθάριση του Ηambacher Forsts. Υπόσχεται μία αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και ο νόμος του για την αστυνομία του κρατιδίου του θεωρείται υπόδειγμα στο κόμμα του. Ένα ισχυρό χαρτί του είναι η παιδεία, στην οποία είχε ρίξει βάρος ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, ενώ διαφωνούσε όσον αφορά στην περιβαλλοντική πολιτική και ιδίως την απολιγνιτοποίηση με τη Μέρκελ.

Ο Λάσετ σημειωτέον πάντως ότι έχει αναδείξει στελέχη τουρκικής καταγωγής στην CDU. Ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες τον αποκαλούν “Τουρκο- Αρμίν”, γιατί το 2005 είχε γίνει ο πρώτος υπουργός Ενσωμάτωσης της Γερμανίας και είχε υποστηρίξει -ασυνήθιστο για το κόμμα του- πολιτικές ενσωμάτωσης με μετρήσιμα αποτελέσματα.

“Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική διαφορετικότητα στη χώρα μας όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία και πρόκληση” δήλωνε το 2009, ενώ πάντα τόνιζε στους λόγους του τη σημασία της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης για τη Γερμανία.

Όταν πάντως το Μάρτιο του 2020 είχε ξεσπάσει η κρίση στον Έβρο, με την Τουρκία να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες, ο Λάσετ είχε ζητήσει σκληρή γραμμή από την Ευρώπη. Με αυτό εννοούσε ωστόσο ότι η ΕΕ θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι όποιος περνούσε τα σύνορα Τουρκίας- Ελλάδας θα επέστρεφε πίσω και δε θα γινόταν δεκτός ως πρόσφυγας σε ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά ταυτόχρονα, σε γραμμή Μέρκελ, ο Λάσετ υποστήριζε ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών και παρότι παραδεχόταν ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό ενδεχομένως να έχρηζε βελτίωσης, εκτιμούσε ότι είναι κατά βάση σωστή. Αντίστοιχες θέσεις βέβαια είχαν εκφράσει και ο Μέρτς και ο Ρέντγκεν.

Ο Λάσετ θεωρείται επίσης ευρωπαϊστής. Οπωσδήποτε βέβαια η αποχώρηση Μέρκελ από το τιμόνι της Γερμανίας, θα επηρεάσει και την Ευρώπη. Αλλά ούτως ή άλλως ο δρόμος μέχρι την ανάδειξη υποψηφίου καγκελαρίου και τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου είναι ακόμη μακρύς...

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα