Η μεγαλύτερη ληστεία του κόσμου και "η κατάρα του θησαυρού"

Στις 6.30 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου του 1983 έξι επίδοξοι ληστές έβαλαν στόχο την αποθήκη Brinks Mat του αεροδρομίου του Χίθροου. Όλα είχαν οργανωθεί τέλεια. Σύμφωνα με τις "εκ των έσω" πληροφορίες στην αποθήκη φυλάσσονταν 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μετρητά. Βάσει του σχεδίου θα χρειάζονταν πέντε λεπτά για να ολοκληρώσουν τη ληστεία.

Οι δράστες διείσδυσαν στην περιοχή της αποθήκης και αφού περίελουσαν το προσωπικό με πετρέλαιο και τους απείλησαν ότι αν

δεν συμμορφώνονταν θα γίνονταν "μπουρλότο" απέκτησαν πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας και ήταν έτοιμοι να βρεθούν μπροστά στην πολυπόθητη λεία τους.

Όμως να που η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως τα περιμένεις και οι 6 ληστές μπαίνοντας στην αποθήκη αντίκρισαν ένα θέαμα "ελαφρώς" διαφορετικό από αυτό που περίμεναν. Αντί για τα 3 εκατομμύρια λίρες που περίμεναν βρέθηκαν μπροστά σε 10 τόνους χρυσού σε ράβδους, που προορίζονταν για την Άπω Ανατολή. Σε χρηματική αξία η ποσότητα αυτή αντιστοιχούσε σε 26 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Το θέαμα τους άφησε άναυδους, ενώ το σχέδιο έπρεπε να αναδιαμορφωθεί εξολοκλήρου. Ορισμένοι αποχώρησαν άμεσα, με σκοπό να επιστρέψουν με ένα μεγαλύτερο μέσο για τη διακίνηση του νέου φορτίου τους. Ενώ η επιχείρηση από 5 λεπτά διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες. Με την εξαφάνιση τους οι φύλακες πάτησαν γρήγορα τον συναγερμό, όμως ήταν ήδη αργά. Οι έξι ληστές είχαν γίνει "καπνός".

Γρήγορα όμως θα προδίδονταν. Η αστυνομία υπέθεσε εξ' αρχής πως υπήρχε βοήθεια εκ των έσω. Και είχαν δίκιο.

Μετά από έρευνες κατέληξαν στον Άντονι Μπλακ, έναν από τους φύλακες, που συμπτωματικά εκείνο το πρωινό είχε φτάσει στη δουλειά καθυστερημένος. Ο φύλακας ομολόγησε τα πάντα 8 ημέρες μετά τη ληστεία.

Όπως αποδείχτηκε ο Μπλακ δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της ληστείας ήταν και ο Ρόμπινσον, γαμπρός του Μπλάκ.

Η ταχύτατη ομολογία του Μπλακ βοήθησε την αστυνομία, αλλά ακόμα και χωρίς αυτή, η σύλληψη των αρχιληστών ήταν θέμα χρόνου. Ο Ρόμπινσον και ο Μάκαβοϊ είχαν παρασυρθεί από τα πλούτη τους και είχαν αγοράσει επαύλεις στο Κεντ, μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αγγλίας. Ο δε Μάκαβοϊ είχε αγοράσει δύο σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ και τους είχε δώσει το όνομα της αποθήκης του Χίθροου, Μπρινκς και Ματ!

Οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί της ληστείας δεν βρέθηκαν ποτέ. Όμως όπου και να βρίσκονται ένα είναι σίγουρο. "Κάνουν τη ζωή τους".

Τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δε βρέθηκαν επίσης ποτέ, ενώ λέγεται πως κατέληξαν στα χέρια χρυσοχόων που τις έλιωσαν και τις έκαναν κοσμήματα. Αστικοί μύθοι θέλουν όλα τα χρυσά κοσμήματα που φτιάχτηκαν στην Αγγλία από το 1983 και μετά, να προέρχονται από τη ληστεία στην αποθήκη Μπρινκς – Ματ του Χίθροου.

Το BBC υποστήριξε μάλιστα: "Όσοι φορούν χρυσά κοσμήματα αγορασμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα έχουν ένα κομμάτι από τη ληστεία Μπρινκς – Ματ". Τα Panama Papers αποκαλύπτουν πάντως πως ο χρυσός εκείνος έχει ταξιδέψει πολύ μακρια.

Πολλές δολοφονίες συνδέθηκαν με τη ληστεία του Χίθροου, καθώς φημολογείται πως πολλοί από αυτούς που αναμείχθηκαν στη ληστεία άμεσα ή έμμεσα (χρυσοχόοι, διακινητές αλλά και αυτοί που ανέλαβαν το "ξέπλυμα") βρέθηκαν άγρια δολοφονημένοι.

Έτσι ξεκίνησε ο θρύλος της "Κατάρας του θησαυρού" του Χιθροου. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ο χρυσός... άφαντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα