Η "Ημέρα Κυρίου" επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός

Η γραφή του Γιάννη Τσίρου κρύβει μέσα της έντονες αποχρώσεις της νεοελληνικής κοινωνίας. Χωρίς εξωραϊσμούς και διδακτισμούς, ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας στηλιτεύει όσο κανείς τόσο τον προσωπικό μας μικρόκοσμο, όσο και ολόκληρη την κοινωνία και μας βυθίζει βαθιά μέσα στην αλήθεια ταρακουνώντας μας συθέμελα.

Την περσινή σεζόν κοινό και κριτικοί αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη το καινούργιο έργο «Ημέρα Κυρίου» του Γιάννη Τσίρου -ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε και με Έπαινο στα βραβεία Κάρολος Κουν 2022- γιατί είδαν μέσα σε αυτό να παίρνει σάρκα κι οστά η ίδια μας η ζωή και ακολούθως να σκάει σαν

μία μεγάλη σαπουνόφουσκα. Η επανάληψή του ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική, έτσι τώρα επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός.

Η “Ημέρα Κυρίου” είναι ένα έργο βαθιά αλληγορικό που κινείται ευδιάκριτα πάνω σε εύθραυστα δίπολα. Διαδραματίζεται την Κυριακή, ημέρα ξεκούρασης για την Ορθοδοξία και προσευχής. Είναι, όμως, και η ημέρα ξεκούρασης για τον κύριο του έργου, τον κύριο Ματθαίου, που ζει με τη γυναίκα του και το υπηρετικό προσωπικό τους σε μία βίλα με μία πισίνα σε ένα προάστιο της Αττικής. Στην πορεία του έργου σιγά σιγά αποκαλύπτεται η τραγική ιστορία τους. Αφορμή η ρίψη μία πέτρας. Μίας πέτρας που εισβάλλει ξαφνικά από έξω στον μικρόκοσμό τους, τα αλλάζει και τα συνταράζει όλα.

Όταν δεν τα ’χει κάποιος, μπορεί να εξοργίζεται μ’ αυτούς που τα ’χουν.

«Υπάρχει καμιά κοινωνία; Πού είναι να τη δω;» αναρωτιέται η Λούλα Αναγνωστάκη στο μονόπρακτό της «Ο ουρανός κατακόκκινος» (1998), αλλά και πολύ εύστοχα ο Μάνος Καρατζογιάννης στο σκηνοθετικό του σημείωμα.

Η ματιά του πάνω στο ρεαλιστικό αυτό κοινωνικό δράμα καθαρή, σχεδόν κρυστάλλινη. Ο λόγος του Γιάννη Τσίρου φτάνει εκκωφαντικός στα αυτιά μας και ξυπνά μέσα μας υπαρξιακές αγωνίες, αδυναμίες και δυνατότητες, συμβιβασμούς και αντιστάσεις.

“Μια Κυριακή κάποια από τα πρόσωπα του έργου θα παλέψουν για το δίκιο τους και κάποια θα τους «δικάσουν», στον εξωτερικό χώρο μιας πολυτελούς πισίνας σε ένα προάστιο της Αττικής. Όλοι θα έχουν δίκιο. Και όλοι έχουν άδικο. Όπως είθισται άλλωστε στη σύγχρονη κοινωνία. Σε κάθε κοινωνία που χάνει τον προσανατολισμό της. Στο τέλος της ημέρας θα έχει μείνει μόνο μια επίγνωση. Ένα μερίδιο έστω, για κάποιους μικρό, για άλλους μεγαλύτερο. Πάντοτε όμως εκ των υστέρων. Όπως συμβαίνει πάντοτε με όλες τις επιγνώσεις μας” συνεχίζει ο σκηνοθέτης στο σημείωμα του.

Στους τέσσερις διακριτούς πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε και πάλι εν πλήρη αρμονία και συντονισμό τον Μάξιμο Μουμούρη, την Φαίη Ξυλά, τον Βαγγέλη Αθανασόπουλο και την Αναστασία Παντούση.

Ημέρα Κυρίου λοιπόν. Ή αλλιώς η αποδόμηση της κοινωνίας, των σχέσεων και των ίδιων των ηρώων και η καταβύθισή τους μέσα στον ίδιο τον εαυτό μέσα σε ένα συγκλονιστικό νεοελληνικό έργο. Γιατί όταν χάνεις την πυξίδα σου πρέπει να ψάξεις πολύ για να επαναπροσδιοριστείς.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσική: Γιώργος Πούλιος/Σκηνικό: Τέτα Τσαβδαρίδου/Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα/Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος/Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου/Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου/Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή/Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο/Ερμηνεύουν: Μάξιμος Μουμούρης, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Αθανασόπουλος, Αναστασία Παντούση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από τις 14 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 18:00./ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Παρασκευή: 10 ευρώ (γενική είσοδος) Σάββατο & Κυριακή: 15 ευρώ και 13 ευρώ (μειωμένο)/ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά/ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.viva.gr/tickets/theater/imera-kyriou-1/ Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)/ τηλ. 210 52 30 267

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ημέρα Κυρίου, Θέατρο Σταθμός,imera kyriou, theatro stathmos