Γράμμα μίας Ελληνίδας από τη Β. Ιταλία: Θα το περάσουμε και αυτό, κανένας πανικός

Σε ποια επίπεδα άραγε κυμαίνεται η ψυχολογία του μέσου Ιταλού, ιδιαίτερα αυτού που κατοικεί στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πληγεί βάναυσα θα έλεγε κανείς από τον κορονοϊό;

Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν αλλά το δεδομένο είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μία νέα, όχι συνηθισμένη, πραγματικότητα.

Η Μ.Γ είναι Ελληνίδα αλλά ζει μόνιμα στην Ιταλία από το 1999. Στην υπέροχη Μπολόνια των γραμμάτων, των τεχνών και των ατελείωτων περιπάτων στα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Πρόκειται για πόλη της οποίας οι κάτοικοι την περπατούν ακόμα και μέσα σε συνθήκες ψύχους σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Από το σπίτι της, στο οποίο αναγκαστικά παραμένει σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας λόγω των αυστηρών μέτρων, η Μ. μας περιέγραψε σε λίγες αλλά πολύ χαρακτηριστικές λέξεις την προσπάθεια της ίδιας και των συμπολιτών της να ξορκίσουν το φόβο και να τον διώξουν μακριά.

"Κάθομαι συνεχώς σπίτι, κάνω γυμναστική, διαβάζω, βγαίνω έξω μόνο για τα απαραίτητα για το σπίτι ψώνια.

Χωρίς ίχνος υπερβολής όλα μου φαίνονται ήρεμα, δεν φοβάμαι, αλλά προσέχω και περιμένω όλο αυτό να περάσει.

Στην Μπολόνια δεν υπάρχει ιδιαίτερος πανικός, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, Τρίτη μεσημέρι. Οπως ίσως θα μάθατε η κυβέρνηση πήρε και πιο αυστηρά μέτρο μήπως και καταλάβει περισσότερα ο κόσμος και φερθεί πιο υπεύθυνα.

Το λέω αυτό για μέχρι και την Κυριακή τα μαγαζιά και τα πάρκα ήταν γεμάτα κόσμο! Έκλεισαν τα σχολεία και οι κάποιοι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στα πάρκα, το ένα πάνω στο άλλο.

Αφήστε που οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να μείνουν μακριά από τις λέσχες τους και οι νέοι από τις pub. Γι' αυτό τα έκλεισαν όλα και ησυχάσαμε. Και να σας πω την αλήθεια ήταν και ώρα να γίνει!

Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν παίρνει μέτρα... Θα δείξει όμως. Αν όλοι φερθούμε υπεύθυνα, θα περάσει και αυτό!

Χαιρετίσματα από την Μπολόνια που αντέχει..."

Συμπερασματικά, θα προσθέταμε, δεν υπάρχει manual για την αντιμετώπιση του φόβου αλλά όλοι μπορούμε να τον νικήσουμε.

Η παραπάνω εξομολόγηση από το "μέτωπο" της Β. Ιταλίας μπορεί να γίνει οδηγός σας και οδηγός μας..."Θα περάσει και αυτό" τραγουδά ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Θα περάσει...

Keywords
Τυχαία Θέματα