Γηροκομείο Αθηνών: Στη Δικαιοσύνη για τις εικόνες εξαθλίωσης και τα σκουπίδια

Ως ένα ίδρυμα υπό κατάρρευση με δεκάδες οικονομικά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν και στην εξαθλίωση του χώρου, σκιαγραφήθηκε το Γηροκομείο της Αθήνας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, αποκαλύπτοντας τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να ζήσουν ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι.

Σκουπίδια, περιττώματα ζώων, ελλιπής θέρμανση και σπασμένα τζάμια ήταν μερικά ακόμα από τα όσα κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές που ύστερα από καταγγελία βρέθηκαν το 2014 σε πτέρυγα του Γηροκομείου. Αποτέλεσμα ήταν ο αρμόδιος

προϊστάμενος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος να βρεθούν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για έκθεση σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά την ακροαματική διαδικασία, οι ελεγκτές εντόπισαν σε πτέρυγα όπου φιλοξενούνταν άτομα τρίτης ηλικίας, περιττώματα από γάτες, άχρηστα αντικείμενα παρατημένα σε διάφορους χώρους, ενώ εντοπίστηκαν προβλήματα στη θέρμανση.

«Μία ηλικιωμένη είχε 2 -3 γάτες, οι οποίες κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στο κτίριο, αφήνοντας περιττώματα σε μπαλκόνια. Οι υπάλληλοι δεν συνέλεγαν τα σκουπίδια, τα οποία στοιβάζονταν σε τουαλέτες που δεν χρησιμοποιούνταν, ενώ διαπιστώθηκε έλλειψη στην πυρασφάλεια, και πρόβλημα στη θέρμανση. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι μας είπαν ότι έχουν παράπονα από τη θέρμανση» κατέθεσε μάρτυρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν γνώριζε πόσες ώρες άναβε το καλοριφέρ, μόνο ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν προμηθευτεί θερμαντικά σώματα μέσα στα δωμάτιά τους.

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, είχαν άμεση σχέση με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ήδη το Γηροκομείο Αθηνών, εξαιτίας της «τρύπας» εκατομμυρίων ευρώ που ερευνάται εδώ και καιρό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Το Γηροκομείο τότε αντιμετώπιζε προβλήματα και ήμασταν λίγοι εργαζόμενοι. Κάναμε ό τι μπορούσαμε», υποστήριξε εργαζόμενη που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, συμπληρώνοντας ότι από το 2010 και ύστερα αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη μισθοδοσία τους.

Πρόεδρος: Είναι λογικό οι ηλικιωμένοι να έχουν ηλεκτρικά σώματα στα δωμάτιά τους;

Μάρτυρας: Δεν έχει κινδυνέψει ποτέ κανένας. Εμεις πιέζαμε τους προϊσταμένους μας και εκείνοι τη διοίκηση.

Πρ: Πληρώνουν όμως οι φιλοξενούμενοι...

Ωστόσο το δικαστήριο, αν και κατέδειξε τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα του Γηροκομείου, κήρυξε αθώους τους δύο κατηγορούμενους, καθώς οι τελευταίοι αλλά και μάρτυρες, επεσήμαναν ότι αρμόδιο για την λήψη μέτρων ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο όπως αναφέρθηκε ποτέ δεν αντιμετώπισε τα ζητήματα αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα