Γιατί η Πενσυλβάνια θα μετράει ψήφους μέχρι την Παρασκευή

Η Πενσυλβάνια, ένα από τα πιο σημαντικά πεδία μάχης των προεδρικών εκλογών, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες πολιτείες που δεν άρχισαν να καταμετρούν επιστολικές ψήφους μέχρι το πρωί της ημέρας των εκλογών.

Η καταμέτρηση της τελευταίας στιγμής είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η πολιτεία-κλειδί της Πενσυλβάνια δεν αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την καταμέτρηση μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, το νωρίτερο.

Είναι το αποτέλεσμα αδιεξόδων διαπραγματεύσεων μεταξύ του δημοκρατικού κυβερνήτη Tom Wolf

και των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν την κρατική νομοθετική εξουσία.

Όταν η Πενσυλβάνια ενέκρινε τις λεγόμενες "χωρίς δικαιολογία" επιστολικές ψήφους το περασμένο φθινόπωρο - που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει να ψηφήσει επιστολικά χωρίς να αναφέρει κάποιο λόγο - ο νόμος δεν επέτρεπε στους αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν ψηφοδέλτια έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές.

Οι κομητείες ήδη πριν την πανδημία του κορονοϊού, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες να τους δώσουν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν τελευταία στιγμή.

Τον Σεπτέμβριο, νομοθέτες στο Χάρισμπουργκ επανέλαβαν το ζήτημα και πάλι, με τις κομητείες να αιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους.

Το πρακτικό αυτό ζήτημα της έγκαιρης καταμέτρησης έγινε πεδίο διαμάχης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ενώ ουσιαστικά κατέληξε σε νομοθετικό αδιέξοδο. Συνεπώς, διατηρήθηκε το status quo σε ισχύ - αφήνοντας πολλές κομητείες να ξεκινούν την μέτρηση των επιστολικών ψήφων στις 7 το πρωί της ημέρας των εκλογών, σύμφωνα με το ABC News.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Πενσυλβανίας είναι καχύποπτοι και ανησυχούν για αυτή την καθυστέρηση στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι άδικα, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη εγείρουν ενστάσεις αναφορικά με την συνταγματικότητα της καταμέτρησης ψήφων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Εκτός από το αίνιγμα για την καταμέτρηση των ψήφων, η Πενσυλβανία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά τις εκλογές, στην οποία το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί αν τα ψηφοδέλτια με σφραγίδα πριν από τις 3 Νοεμβρίου που όμως παραλήφθηκαν μετά την Ημέρα των Εκλογών, είναι άκυρα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα