Γιάννης Ζουγανέλης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ανατρεπτικό μουσικό

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας από τους πιο αγαπητούς Έλληνες καλλιτέχνες, με ποικίλες ιδιότητες: είναι τραγουδιστής, ηθοποιός, συνθέτης, στιχουργός.

Έχει έντονη δισκογραφική δραστηριότητα και έχει κυκλοφορήσει δεκάδες μουσικά έργα, ενώ είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο. Πέρα από τις μουσικές του ικανότητες, ο Γιάννης Ζουγανέλης διακρίνεται για το χιούμορ του και για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις live

εμφανίσεις του.

Ο ανατρεπτικός Γιάννης Ζουγανέλης αυτό το Σάββατο, 11 Μαΐου, θα βρίσκεται στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού News 24/7 στους 88,6, καλεσμένος του Ηλία Μπενέτου! Ο συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και ηθοποιός θα βρίσκεται με διηγήσεις και μουσικά παραμύθια στην εκπομπή "Ένα μύθο θα σας πω", για δύο ώρες, από τις 16.00 έως τις 18.00, και με αφορμή τη φιλοξενία του, καταγράφουμε τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν.

1. Η έναρξη της ενασχόλησής του με τη μουσική

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, κατά την προσχολική ηλικία, ξεκίνησε την βυζαντινή μουσική στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο. Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χ. Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρία με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο.

Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το 1975, με υποτροφία Willy Brand (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.

2. Η συνύπαρξή του με τον Νικόλα Άσιμο

Ο Γιάννης Ζουγανέλης υπήρξε φίλος με τον Νικόλα Άσιμο, ενώ ο δεύτερος τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα και τον διαμόρφωσε, μάλιστα, καλλιτεχνικά. Μια περίοδο έζησαν και μαζί, καθώς ο Ζουγανέλης φιλοξενούσε τον Άσιμο στο σπίτι του. Συνεργάστηκαν μαζί στις μπουάτ της Αθήνας, στήνοντας διάφορα μουσικοθεατρικά θεάματα.

Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του: "Ο Νικόλας ο Άσιμος ήρθε στην Αθήνα, έμενε μαζί μου, τον γνώρισα πολύ καλά, ευφυέστατος, προοδευτικότερος από εμένα…με περισσότερες ριζοσπαστικές ιδέες. Εγώ επηρεάστηκα πάρα πολύ τελικά από το Νικόλα. Επηρεάστηκα και καλλιτεχνικά. Το πρώτο μικτό θέαμα που έγινε στην Αθήνα, στήθηκε στο μουσικό καφενείο «Σούσουρο», στην οδό Αδριανού, κάτω από την «Αρχόντισσα». Ήταν μια δουλειά που έκανα εγώ με τον Άσιμο και με κάποιους άλλους εκεί που βρήκαμε εκεί: Τον Περικλή Χαρβά και το Θάνο Αδριανό. Ο Άσιμος, όμως, είχε τις πιο τολμηρές ιδέες."

3. Οι μουσικές για τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφο

Έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Μεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο και για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου.

Έχει συνθέσει soundtrakcs σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996.

4. Ο Γιάννης Ζουγανέλης των συνεργασιών

Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλλιτέχνες από ποικίλα, μάλιστα, μουσικά είδη. Μερικοί από αυτούς είναι:ς

Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Νικόλας Άσιμος, Πάνος Τζαβάλλας, Διονύσης Σαββόπουλους, Νίκος Ξυλούρης, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Ισιδώρα Σιδέρη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σάκης Μπουλάς, συγκρότημα Σπυριδούλα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, Σαβίννα Γιαννάτου, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Γιοκαρίνης, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Τουρνάς, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Πάριος, Κωνσταντίνα, Λευτέρης Πανταζής, Αντώνης Τουρκογιώργης, Τάνια Τσανακλίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Νίκο Ζιώγαλας, Αντώνης Ρέμος, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Σταρόβας

5. Η μουσική του οικογένεια

Η καταγωγή της οικογένειάς του είναι από τη Μύκονο. Παντρεύτηκε με την, επίσης τραγουδίστρια, Ισιδώρα Σιδέρη το 1981 και έχει αποκτήσει μία κόρη, την Ελεονώρα Ζουγανέλη, η οποία επίσης ασχολείται με το τραγούδι. Ο (συνονόματός του) διεθνούς φήμης τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης, που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2006, ήταν θείος του. Κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία του ως καλλιτέχνης είναι το γεγονός ότι και οι δυο γονείς του ήταν κωφάλαλοι.

Keywords
ζουγανελης, ωδείο αθηνών, λευτερης πανταζης, live, μαΐου, news, αθηνα, θεατρο, μποστ, μυκονος, κινηση στους δρομους, σταυρος δημας, δωρο πασχα 2012, ωδείο αθηνών, βυζαντινη μουσικη, νικος ξυλουρης, ελενη, ζουγανελη, αφροδιτη, δουλεια, ηθοποιος, θηβαιος, κιθαρα, μουσικη, νικολας ασιμος, νταλαρας, ξυλουρης, ρεμος, ταινιες, τηλεοραση, news, αρμονια, αρχιτεκτονικη, ασιμος, ασλανιδου, αφορμη, βιταλη, βρισκεται, βωκου, βοσσου, γεγονος, γονεις, δημος, εγινε, εργα, εξελιξη, ζιωγαλας, ιδεες, ηλικια, θεωρια, καφενειο, κυρια, λαυρεντης μαχαιριτσας, λορκα, μαΐου, μαχαιριτσας, μιλτος πασχαλιδης, μικρο, μπρεχτ, μαρια, μποστ, νικο, οικογενεια, οπερα, παραμυθια, παπακωνσταντινου, πιανο, προγραμματα, ρολο, σαιξπηρ, σακης μπουλας, σαββατο, σειρες, σιδερη, σοφια, σπιτι, τανια τσανακλιδου, τιμη, τραγουδιστρια, χιουμορ, χρηστος, ωδειο, ωρες, βηματα, μπουατ, δημητρης, ειδη, εμφανισεις, εθνικο, ιδιαιτερο, κωνσταντινα, κωστας, λακης, μπαλετο, μυκονο, θειος, ξεκινησε, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα