Γερμανικές οφειλές: Στη Βουλή η ναζιστική θηριωδία

Αν αναλογιστούμε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας το 1940 ήταν 7.344.860 άτομα, το 1944 κατήλθε στα 6.805.000 και το 1947 ήταν 7.367.405, ενώ έπρεπε να ξεπερνά τα 8.500.00 εκατομμύρια κατανοούμε όλοι μας το μέγεθος της θηριωδίας των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων. Την γενοκτονία που διέπραξε ο Χίτλερ σε βάρος της Ελλάδας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Οι νεκροί του πολέμου την περίοδο 1940-41 ανήλθαν σε 13.327

Οι εκτελεσμένοι σε ολόκληρη την

χώρα σε 56.225

Οι νεκροί όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα) σε 105.000

Οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε 7.120

Οι νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίσταση σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία σε 20.650

Οι νεκροί στη Μέση Ανατολή σε 1.100

Οι απώλειες του Εμπορικού Ναυτικού σε 3.500

Σύνολο: 206.922

Οι νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες ήταν 600.000 και οι απώλειες από την υπογεννητικότητα 300.000.

Τελικό σύνολο απωλειών 1.106.922 άτομα.

Επίσης, 1.770 χωριά καταστράφηκαν και 400.000 σπίτια πυρπολήθηκαν.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα μέρος από τη “μαύρη λίστα” των μαρτύρων των στρατευμάτων του Χίτλερ και εκείνα τα στοιχεία που απεικονίζουν το μέγεθος της Γερμανικής σφαγής, τα οποία θα ακουστούν σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς από τις 10 το πρωί θα θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών.

Σήμερα λοιπόν, η Βουλή αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες», με την διαδικασία να ξεκινά με ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις των Γερμανικών οφειλών από την Ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε μιλώντας χθες, για το θέμα, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωκοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Χρειάζεται συστηματική δουλειά» για τη διεκδίκηση των Ελληνικών αξιώσεων σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης λέγοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται και η δικαστική διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών.

Ο κ.Βούτσης υπογράμμισε ότι με την απόφαση της Βουλής θα γίνεται καθαρό ότι οι Ελληνικές αξιώσεις είναι πάντα ενεργές και ποτέ δεν έχει ανασταλεί το σχετικό αίτημα. Επανέλαβε, δε, ότι η καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών από την ολοκλήρωση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές και της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν μία επιλογή ώστε να μην θεωρηθεί ότι οι Ελληνικές αξιώσεις επιχειρούνταν να συμψηφιστούν με τις οφειλές προς την Γερμανία για τα Μνημονιακά δάνεια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες απώλειες για τις οποίες η Ελλάδα ακόμη και σήμερα θρηνεί. Ο πολιτισμός της χώρας υπέστη βαρύ πλήγμα με τα κλαπέντα αγαθά να είναι ανεκτίμητης αξίας κατά τη διάρκεια πάντα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού από το 1947 έως τις μέρες μας έχουν επαναπατριστεί:

-1.158 αντικείμενα και

-41 κιβώτια εβραϊκών χειρογράφων

'Εχουν επίσης εντοπιστεί ευρήματα νεολιθικής και παλαιοληθηκής ανασκαφής, ενώ σε 12 περιπτώσεις τα αρχαία επέστρεψαν από τη Γερμανία, σε τρεις από την Αυστρία, τρεις από την Ελβετία, δυο από την Ιταλία, δυο από τις ΗΠΑ, δυο από τη Μεγάλη Βρετανία και μια περίπτωση από την Αυστραλία και μια τη Βουλγαρία.

Η λεηλασία των λαών και της ιστορικής μνήμης από τα ναζιστικά στρατόπεδα ήταν είναι επίσης γνωστό ότι ήταν στοχευμένη. Αποτελούσε επί της ουσίας την κοσμοθεωρία τους, όπου για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού αναλάμβανε η ειδική Στρατιωτική Υπηρεσία για την Προστασία της Τέχνης (λεγόμενη Kunstschutz) καθώς και το ίδρυμα Rosenberg, με τις δυο αυτές “υπηρεσίες” να επεκτείνουν από την πρώτη στιγμή την δράση τους στην Ελλάδα.

Παρά, λοιπόν, τη δράση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία είχε μεριμνήσει για την απόκρυψη των αρχαιοτήτων, οι τριπλή κατοχή, Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία επέφερε ανεπανόρθωτες καταστροφές μνημείων και κλοπές πολιτιστικών αγαθών.

"Οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας παραμένουν ενεργές και απαιτητές"

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της Ελληνικής θέσης ότι οι αξιώσεις της χώρας μας από την Γερμανία είναι «ενεργές» κι «απαιτητές». Με βάση έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζεται ότι «οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας παραμένουν ενεργές και απαιτητές και μετά την Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, καθόσον, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 αυτής, η εξέτασή τους αναβλήθηκε «μέχρι τον οριστικό διακανονισμό του προβλήματος των επανορθώσεων».

Όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα κι η Γερμανία δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης, καθώς η «Συνθήκη 2+4» για την επανένωση της Γερμανία «δεν έχει έννομες συνέπειες για την Ελλάδα». Οι μόνες Ελληνικές αξιώσεις που έχει ικανοποιήσει η Γερμανία είναι όσα προβλέπονται στις διμερείς συμβάσεις της Βόννης του 1960 (απαιτήσεις θυμάτων από εθνικοσοσιαλιστικές διώξεις) και του 1961 (απαιτήσεις από αφαιρεθέντα καπνά).

Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της

Το πόρισμα κάνει ακόμα μία σημαντική αναφορά για την στάση της Γερμανικής πλευράς, καθώς τονίζει ότι η Γερμανία έχει αποδεχθεί ότι η Συμφωνία του Λονδίνου είχε αναστείλει το απαιτητό των αξιώσεων μέχρι την επανένωσή της. Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση της Die Linke στις 6/2/2014 η Γερμανική κυβέρνηση είχε παραδεχτεί ότι «μια επίσημη οριστική παραίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων επανορθώσεων δεν είναι γνωστή στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση». Το πόρισμα θυμίζει ακόμα ότι μέχρι το 1986 η Γερμανία εξοφλούσε Ελληνικές αξιώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δικαστικός δρόμος κι ο «σκόπελος» της ετεροδικίας

Ένα άλλο ζήτημα που πιθανόν να αξιοποιηθεί από την Γερμανία, εφόσον η διεκδίκηση των οφειλών πάρει τον δικαστικό δρόμο είναι η ετεροδικίας, το προνόμιο δηλαδή των κυρίαρχων κρατών να μην υπάγονται στην δικαιοδοσία των δικαστικών αρχών τρίτου κράτους, παρά μόνο οικειοθελώς. Μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα είναι κι η θέση ότι η ετεροδικία δεν καλύπτει πράξεις που τελέσθηκαν στην επικράτεια του κράτους του οποίου τα δικαστήρια ασκούν δίωξη από όργανα του κράτους-παραβάτη, όπως στην περίπτωση των εγκλημάτων που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Οι υπολογισμοί του ΓΛΚ για το ακριβές ύψος των Γερμανικών οφειλών

Εξαιρετικά σημαντική είναι κι η προσθήκη στο πόρισμα της εκτίμησης που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το ακριβές ύψος των Γερμανικών οφειλών. Το ΓΛΚ έχει υιοθετήσει δύο προσεγγίσεις:

Στην πρώτη επικαλείται την Συνδιάσκεψη των Παρισίων υπολογίζοντας τις αξιώσεις της Ελλάδας από την Γερμανία σε 6.741.070.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, δηλαδή 309.498.827.179,51 ευρώ με σημερινές τιμές.

Στην δεύτερη γίνεται αξιοποίηση του αρχειακού υλικού κι οι αξιώσεις της Ελλάδας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί το ποσό του κατοχικού δανείου (10.344.859.092 ευρώ), η απαίτηση για αποθετικές ζημίες (33.873.928.462 ευρώ) κι η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος (53.886.160.462 ευρώ) με αποτέλεσμα το σύνολο των Γερμανικών οφειλών να υπολογίζεται στα 269.547.005.854 ευρώ.

Το ΓΛΚ δεν έχει συμπεριλάβει σε κανέναν από τους δύο υπολογισμούς τις απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή λόγω αναπηριών εξαιτίας των κατοχικών στρατευμάτων. Υιοθετώντας κι εδώ δύο προσεγγίσεις, το ΓΛΚ υπολογίζει τις Ελληνικές αξιώσεις σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους. Σε αυτήν την προσέγγυιση δεν περιλαμβάνονται οι αξιώσεις από τους θανάτους από τον λιμό ή ασθένειες. Με υπολογισμό κι αυτών των αξιώσεων, το ΓΛΚ προσδιορίζει τις Ελληνικές αξιώσεις σε 107.268.000.000 ευρώ.

Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει προς την χώρα μας και τις πολεμικές επανορθώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το ΓΛΚ, από το ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων καταβλήθηκαν μόνο 7.275.380 χρυσά μάρκα, με το υπόλοιπο ποσό να υπολογίζεται σε 9.189.270.837 ευρώ με σημερινές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα