Γαλλία: Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - Με απεργίες απειλούν τα συνδικάτα
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκφράζοντας τη βούλησή του να την υλοποιήσει πλήρως, χωρίς να υποχωρήσει απέναντι στα κυριότερα αιτήματα των συνδικάτων, τα οποία από την πλευρά τους σκοπεύουν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι σε αυτό το σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κυριότερη αλλαγή, δηλαδή η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. «Η οπισθοχώρηση σε
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από τα 62 στα 64, απορρίπτεται ήδη ομόφωνα από τα συνδικάτα, από τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από την πλειονότητα των Γάλλων πολιτών.
Έπειτα από την πρώτη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων, την περασμένη Πέμπτη, όπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν και πριν από την επόμενη απεργία, στις 31 Ιανουαρίου, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επαναλαμβάνουν τον στόχο τους, που είναι να συζητηθεί το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο και να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος είπε μάλιστα την Κυριακή ότι έχει κάνει ήδη υποχωρήσεις σε σύγκριση με την αρχική πρότασή του που προέβλεπε αρχικά συνταξιοδότηση στα 65. Εμφανίστηκε ωστόσο πιο απόλυτος: «οι ανάγκες» είναι «γνωστές» και «πιστεύω ότι τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε».
Οι υπουργοί του σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι είναι έτοιμοι για «διάλογο» ώστε να «εμπλουτιστεί» το νομοσχέδιο, αλλά μόνο στα περιθώριά του.
«Κάθε φορά που μια τροπολογία θα μας επιτρέπει να βελτιώσουμε το κείμενο χωρίς να αποποιηθούμε τον στόχο της εξισορρόπησης μέχρι το 2030, ούτε τις αρχές της μεταρρύθμισης, προφανώς είμαστε ανοιχτοί» να συζητήσουμε, είπε ο Ντισότ σήμερα, κατά την παρουσίαση, με πολύ τεχνικούς όρους, της πρότασης.
Όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, ζητούν επίμονα την απόσυρση των μέτρων στο σύνολό τους. Η Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) υποσχέθηκε ότι «θα αντισταθεί αποφασιστικά» ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός πρότεινε τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος».
Τα συνδικάτα από την πλευρά τους ελπίζουν ότι θα διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους. «Ελπίζουμε ότι θα ακουστούμε ακόμη πιο δυνατά στις 31 Ιανουαρίου», είπε ο γενικός γραμματέας του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τότε, καθημερινά, θα εκδηλώνονται πρωτοβουλίες στις επιχειρήσεις, στα καταστήματα».
Οι συνδικαλιστές του ενεργειακού τομέα σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο που έχουν στη διάθεσή τους για να αντιταχθούν στη μεταρρύθμιση, από τη δωρεάν παροχή ρεύματος σε ορισμένους πελάτες μέχρι τη μείωση της παραγωγής. Στη Μασσαλία, για παράδειγμα, το τοπικό συνδικάτο σκοπεύει να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε εκείνες τις επιχειρήσεις –για παράδειγμα, στα αρτοποιεία– που το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά.
Κάποιες από αυτές τις δράσεις των συνδικαλιστών «Ρομπέν των Δασών» μπορεί να αφορούν σχολεία και νοσοκομεία, είπε ο Φαμπρίς Κουντούρ, ο ομοσπονδιακός γραμματέας του FNME-CGT (Εθνική Ομοσπονδία Ορυχείων και Ενέργειας).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μετά την καταδίωξη, έγειρε το κεφάλι της κι έφυγε»: Ανείπωτος πόνος για την 26χρονη αστυνομικό Χαρούλα Κανέλλου – ΒΙΝΤΕΟ
- ΕΟΦ: Ανακαλεί κρεμοσάπουνο για τα χέρια
- Είπε «καθυστερημένο» υπάλληλο Burgerάδικου στην Αθήνα επειδή ξέχασε να βγάλει τις πίκλες – «Αυτός ο άνθρωπος έχει 2 παιδιά με αυτισμό»
- Πάνω από 300 παιδιά πέθαναν από σιρόπια για το βήχα. Άμεση δράση κατά των νοθευμένων φαρμάκων ζητάει ο ΠΟΥ
- Έρχονται χιόνια χαμηλά στα 300 μέτρα – Πότε θα «πέσουν» γύρω από Θεσσαλονίκη
- Μαρία Ολυμπία: Ετοιμάζεται για γάμο με αριστοκράτη-Ποιος είναι;
- Διαδικτυακή διαφωνία Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου: «Βαγγέλη εκπλήσσομαι» – «Άννα δεν σε καταλαβαίνω»
- Το απίστευτο καλάθι του Φρανσίσκο στο… θρίλερ του Περιστερίου! (video)
- Survivor All Star - Καλύβα: «Η αγάπη δεν έχει όρια, δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι δεν θα ξαναγίνει»
- «Πεντάδα με Ντόρσεϊ ο Παναθηναϊκός – Εκτός πραγματικότητας η μεταγραφή Νάπιερ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Γαλλία: Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - Με απεργίες απειλούν τα συνδικάτα
- MasterChef 7: Συγκλόνισε τους κριτές ο Θωμάς -"Ήμουν 230 κιλά, έπαθα ανακοπή και με επανέφεραν με ηλεκτροσόκ"
- QatarGate: Νέα πρόσωπα αναμένεται να "δώσει" ο Αντόνιο Παντσέρι - "Δεν φοβάται" η Καϊλή
- Survivor All Star: Τάκης Καραγκούνιας - "Προσπαθούν να βρουν το εξιλαστήριο θύμα και το βρήκαν"
- Βίντεο ντοκουμέντο: Αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ άνδρα με αναπηρία μέσα σε τροχόσπιτο
- "Μένουμε Ευρώπη": Η απάντηση Βενιζέλου στην "ενόχληση" της Διαμαντοπούλου
- Μακελειό στις ΗΠΑ: Στους 11 οι νεκροί από τους πυροβολισμούς
- Τσακαλώτος: Δεν έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης πώς και γιατί φτιάχτηκε το "μαξιλάρι" - "Ας διαβάσει..."
- Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες
- Survivor All Star: Η Καρολίνα αψηφά τους κανόνες και δεν υπόσχεται ότι δεν θα ξανασυναντηθεί "κρυφά" με τον Μάριο

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Γαλλία: Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - Με απεργίες απειλούν τα συνδικάτα
- MasterChef 7: Συγκλόνισε τους κριτές ο Θωμάς -"Ήμουν 230 κιλά, έπαθα ανακοπή και με επανέφεραν με ηλεκτροσόκ"
- Μακελειό στις ΗΠΑ: Στους 11 οι νεκροί από τους πυροβολισμούς
- "Μένουμε Ευρώπη": Η απάντηση Βενιζέλου στην "ενόχληση" της Διαμαντοπούλου
- Survivor All Star: Η Καρολίνα αψηφά τους κανόνες και δεν υπόσχεται ότι δεν θα ξανασυναντηθεί "κρυφά" με τον Μάριο
- Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες
- QatarGate: Νέα πρόσωπα αναμένεται να "δώσει" ο Αντόνιο Παντσέρι - "Δεν φοβάται" η Καϊλή
- Survivor All Star: Τάκης Καραγκούνιας - "Προσπαθούν να βρουν το εξιλαστήριο θύμα και το βρήκαν"
- Βίντεο ντοκουμέντο: Αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ άνδρα με αναπηρία μέσα σε τροχόσπιτο
- Τσακαλώτος: Δεν έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης πώς και γιατί φτιάχτηκε το "μαξιλάρι" - "Ας διαβάσει..."
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Survivor All Star: Το χιουμοριστικό σχόλιο του Λιανού για Κόρομι και Μπάρτζη - «Έτοιμοι για τα βλάχικα»
- Απάτη με το Power Pass στοίχισε σε 44χρονη 6.000 ευρώ
- Βίντεο-ντοκουμέντο με τον αδίστακτο ληστή που σκότωσε υπάλληλο ψιλικατζίδικου στην Τούμπα - Εισβάλει σε μίνι μάρκετ με το όπλο στο χέρι
- Άλλο ηθοποιός, άλλο κλόουν
- Τελετή Έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού 2023: Το σχόλιο της Νάντιας Κωνσταντινίδη- "Η συνταγή είναι απλή"
- Η πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ»; ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
- Γαλλία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού -Με απεργίες απειλούν τα συνδικάτα
- Κουτσόπουλος: Η φωτογραφία που δημοσίευσε με τη σύντροφό του και το χιουμοριστικό σχόλιο