Φυλακές Κορυδαλλού: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Το τελευταίο διάστημα οι φυλακές Κορυδαλλού παραμένουν στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας και δυστυχώς για άκρως δυσάρεστες ειδήσεις.

Τις συμπλοκές, τους νεκρούς και τις "μίνι-εξεγέρσεις" που δεν λαμβάνουν διαστάσεις λόγω της αυταπάρνησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

Το News 24/7 φωτίζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις Φυλακές Κορυδαλλού, με την μετακόμισή τους να

αποτελεί προτεραιότητα χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.

1. Γιατί στον Κορυδαλλό

Ο Κορυδαλλός ήταν μια αρκετά αραιοκατοικημένη περιοχή με έντονο το φυσικό στοιχείο, ιδανική δηλαδή για αποκεντρωμένα έργα υποδομής. Φτάνοντας στο 1961 ξεκινά η λειτουργία των νέων και πρότυπων φυλακών που κατασκευάζονταν πυρετωδώς. Το έργο ήταν ενταγμένο στα νέα υποδείγματα εγκλεισμού και σωφρονισμού που σάρωναν την Ευρώπη και αποτελούσε το καμάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μέσα στο πρόσφορο έδαφος του αραιοκατοικημένου Κορυδαλλού άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά τα πρώτα σχέδια για την ανέγερση των δικαστικών φυλακών το 1961, την ίδια στιγμή που ξεφύτρωναν οι πρώτες πολυκατοικίες (61.313 κάτοικοι στην επίσημη απογραφή του 1961).

Ωστόσο, η πυκνή δόμηση της περιοχής σήμερα και η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, απαιτούν άμεσα νέες δομές.

2. Οι κάκιστες συνθήκες

Με το πέρασμα των ετών η Διεθνής Αμνηστία όπως και η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τη φυλακή σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό και την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων.

Το 2007 μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς του Τμήματος Επιθεωρήσεων Υγείας του Νομού Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ανέφερε ότι το νοσοκομείο και η ψυχική κλινική της φυλακής λειτουργούν χωρίς καν ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, με τη γήρανση των υποδομών και τις μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Από τον Μάιο του 2008 το τμήμα φυλακισμένων γυναικών μεταφέρθηκε στο σύμπλεγμα των φυλακών της Θήβας, μετά από πολλά χρόνια διαμαρτυριών και καταγγελιών προς την κυβέρνηση από τον Δήμο και τους κατοίκους του Κορυδαλλού. Σήμερα, μόνο ένα από τα τρία τμήματα φυλακών γυναικών φιλοξενεί υπόδικες γυναίκες.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κελιά, που όπως λένε, είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν τους φυλακισμένους σε ακραίες συμπεριφορές, αλλά διαμαρτύρονται και για την υποστελέχωση του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας. Κάθε πτέρυγα φιλοξενεί 450 άτομα, σε 120 κελιά τα οποία κάθε βράδυ στις 8 πρέπει να σφραγίζονται από μόλις δυο υπαλλήλους, ενώ οι καθημερινές βάρδιες καλύπτονται μόλις από έναν υπάλληλο...

3. Οι αποδράσεις του Παλαιοκώστα από τον κορυδαλλό

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας αδιαμφισβήτητα έχει κάνει τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις που έχουν γίνει σε ελληνικές φυλακές. Συνολικά έχει καταφέρει να αποδράσει τέσσερις φορές, τις δυο, μάλιστα, έφυγε από τη φυλακή με ελικόπτερο. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2006 όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέλαβε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 και πάλι ελικόπτερο πήρε από τη φυλακή τους δυο βαρυποινίτες. Το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά πάνω από τα κελιά της απομόνωσης του Κορυδαλλού και οι συνεργοί των δυο κακοποιών τους πέταξαν μια σκάλα με την οποία τους τράβηξαν πάνω. Ο Ριζάι συνελήφθη μετά την απόδραση δεν έγινε, όμως, το ίδιο και με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος θεωρείται ο νούμερο ένα καταζητούμενος Έλληνας κακοποιός.

4. Το "Κολαστήριο"

Άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, υπερπληθυσμός, στοιβαγμένοι κρατούμενοι, καταγγελίες στα social media, διορθωτικές κινήσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η διαδικασία για την ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ολοκληρώθηκε τελικά στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Με το Π.Δ. 100/2018 το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού αποκτά πλέον διττή μορφή: αποκεντρωμένη μονάδα υγείας της 2ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας του Υπουργείου Υγείας και κατάστημα κράτησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετονομάζεται σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποφασίσει εδώ και καιρό για την ένταξη του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στις εν γένει δομές του ΕΣΥ, η πραγματικότητα είναι ότι το εν λόγω νοσοκομείο παραμένει στο έλεος του όποιου θεού. Εν έτει 2019 το ψυχιατρείο της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας δεν έχει ψυχίατρο, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του News 24/7.

Έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις 27 γιατρών για το νοσοκομείο των φυλακών οι οποίες και...αναμένονται. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα γυναικών γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

5.Ο Αντώνης Αραβαντινός

Είναι αναμφισβήτητα ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει τη ζωή του με τις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι στέλεχος της ελληνικής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας από το 1982. Στην πορεία των χρόνων έχει διατελέσει αρχιφύλακας στις περισσότερες ελληνικές φυλακές. Συχνά αναφέρεται ως το πρόσωπο που επί δεκαετίες έχει την πραγματική εξουσία και κυβερνά τις φυλακές, ενώ κατά καιρούς έχει γίνει στόχος αρνητικών δημοσιευμάτων από ΜΜΕ.

Στον αντίποδα, όμως, με θερμά λόγια για τον Αραβαντινό και το έργο του μιλούν οι συνάδελφοί του, πρώην κρατούμενοι που μετά την αποφυλάκισή τους έκαναν δωρεές στις φυλακές, υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς και η Εκκλησία, που επίσης έχει δωρήσει χρήματα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μάλιστα στις αρχές του 1995 ο Αραβαντινός ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Κουβελάκη, παρόλο που και οι δύο ανήκαν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης και να αναβαθμιστεί ο Αραβαντινός.

Αφορμή της σύγκρουσης ήταν η επίσκεψη του Αραβαντινού στις φυλακές Αλικαρνασσού όπου συναντήθηκε -χωρίς να πάρει άδεια, κατά παράβαση των κανονισμών, και χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης ή την διεύθυνση των φυλακών- με τον Σέρβο βαρυποινίτη, καταδικασμένο για ανθρωποκτονίες, Nτανίλο Μπάλντιτς, κατόπιν εντολής του Αντώνη Λιβάνη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και πολιτικού προϊσταμένου των μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ). Ο Ντανίλο, όπως πίστευαν ο Λιβάνης και η τότε Διοίκηση της ΕΥΠ, ήξερε πολλά για την τρομοκρατία.Ο Κουβελάκης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Αραβαντινό, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα χειροδίκησε σε βάρος του υπουργού. Λίγες μέρες αργότερα ο Κουβελάκης παραιτήθηκε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο... "διάσημοι" κρατούμενοι είναι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Η φυλακή του Κορυδαλλού χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος φυλάκισης των μελών της Χούντας από το 1975. Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν το τελευταίο μέλος της φυλακής στη χούντα, που πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα