Φωτιά στον Υμηττό: Το σχέδιο της Πυροσβεστικής που πρόλαβε τα χειρότερα

Την σοβαρότερη φωτιά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Υμμητό στην περιοχή της Παιανίας και εκ του αποτελέσματος το "τεστ" ήταν επιτυχημένο.

Σύμφωνα με τον γγ Πολιτικής Προστασίας αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία αλλά μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων που έθεσαν σε λειτουργία μοντέλα πρόβλεψης εξάπλωσης της πυρκαγιάς και ενήργησαν βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Το σχέδιο της Πυροσβεστικής

Το πρώτο βήμα ήταν να εντοπιστεί το σημείο έναρξης της

φωτιάς, στην συμβολή των οδών Σερρών και Προσηλίου στην Παιανία, στις 3:18 μετά τα μεσάνυχτα.

Στην συνέχεια, με ειδικό λογισμικό που έλαβε υπόψη την ένταση του ανέμου και το ανάγλυφο του εδάφους, εκπονήθηκε μοντέλο επέκτασης της φωτιάς και το δυσμενέστερο σενάριο, που προέβλεπε εξάπλωση του μετώπου με ταχύτητα δύο χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ότι στην χείριστη περίπτωση η πυρκαγιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφτανε στον Καρέα και στην Καισαριανή σε 70 λεπτά. Δεκαοκτώ λεπτά αργότερα θα είχε φτάσει είτε στην Ηλιούπολη είτε στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

Πρώτο ανάχωμα για την Πυροσβεστική ήταν η κορυφογραμμή του βουνού, ενώ παράλληλα διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Το πρωί κιόλας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα και ενεργοποιήθηκε ο στόλος, ενώ λίγο μετά τις 6:00 πραγματοποιήθηκε ο πρώτη ρίψη νερού.

Τα αίτια της φωτιάς

Μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν αναλάβει την έρευνα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Κάποιοι κάτοικοι κατήγγειλαν εμπρησμό, ωστόσο, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από ανάφλεξη κάτω γύρω από κολώνα της ΔΕΗ, όπου υπήρχαν συσσωρευμένα φύλλα. To πρώτο πόρισμα αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα