Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά με διάσπαρτες εστίες

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή τη στιγμή η φωτιά στην Εύβοια, καθώς οι ολονύχτιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, εθελοντών και των στρατιωτών που επιχειρούν στην Εύβοια, απέδωσαν αποτελέσματα.

Δεδομένης μάλιστα, της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του συμβάντος συγκλήθηκε χθες το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστική, που έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Εύβοια κοντά

στο χωριό Κοντοδεσπότι, με το πρώτο φως της ημέρας, ενισχύθηκαν με δύο αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, την πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι αντιμετώπιζαν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου.

Οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που αναπτύχθηκαν στην Δίρφη, δημιούργησαν ένα νοητό τείχος από πυροσβεστικές δυνάμεις έξω από τα Ψαχνά αλλά και στο Κοντοδεσπότι, που παρέμεινε περικυκλωμένο από διάσπαρτες εστίες, που συνεχώς αναζωπυρώνονταν και πεζοπόρα τμήματα εισήλθαν στα δύσβατα σημεία, καταφέρνοντας να αντιμετωπίσουν τις μικροεστίες, μέχρι να έρθει το πρωί, πλέον να υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες και όχι ενιαίο ενεργό μέτωπο και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους από αέρος.

Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, μεταξύ των χωριών Κοντοδεσπότι και Σταυρός και ευτυχώς ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, ανταποκρίθηκε άμεσα στην εισήγηση της Πυροσβεστικής, για εκκένωση των κοινοτήτων που ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εγκαίρως.

Η πυρκαγιά περικύκλωσε το Κοντοδεσπότι, περνώντας από τα σπίτια που βρίσκονται περιμετρικά του χωριού και υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές, ενώ το πύρινο μέτωπο κινήθηκε στη συνέχεια με μεγάλη ταχύτητα προς τα νότια, δηλαδή προς τα Ψαχνά.

Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου καθώς και για κατοίκους σπιτιών που βρίσκονται περιμετρικά των Ψαχνών, αλλά και για την παιδική κατασκήνωση «Λελούδα» στην Δάφνη Ψαχνών.

Από την τεράστια κινητοποίηση που επίσης έγινε εγκαίρως, στο σημείο επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με ενισχύσεις που δέχτηκαν ακόμη και από την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, εθελοντές και 50 στρατιώτες, καθώς επίσης 20 βυτιοφόρα των ΟΤΑ και ιδιωτικά, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα χωματουργικών εργασιών για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στα σημεία που γίνονταν εκτροπές, έχει πλέον αποκατασταθεί.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται μέσω των Ferry Boats απέναντι στην Αρκίτσα και την Στερεά Ελλάδα. Όπως είναι επίσης λογικό καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους προς τα Ψαχνά.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που θα συνεχίζεται και σήμερα, που υπάρχουν παρόμοια επικίνδυνες συνθήκες. Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Από το βράδυ της Κυριακής, άλλωστε, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

"Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σε πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα, Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

• Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα