Έξυπνες πολιτικές για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Στη Δανία η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κατέστη κοινωνικά μια μη αποδεκτή συμπεριφορά για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Αυτό επισήμανε η Pernille Ehlers, από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Δανίας. Από την πλευρά του, ο Lars Olov Sjorstrom, από το MHF (Σουηδία), επισήμανε το επιτυχημένο δοκιμαστικό πρόγραμμα εγκατάστασης των αυτόματων πυλών ελέγχου νηφαλιότητας “Alcogates” στα λιμάνια της χώρας καθώς και την επιτυχημένη εγκατάσταση alcohol interlocks σε επαγγελματικούς στόλους και δημόσιας χρήσης οχήματα.

Αυτά

ήταν μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε διεθνή Ημερίδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ. Η Ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου SMART (Sober Mobility Across Road Transport), από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), με την ευγενική υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Εξάλλου, τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η Εσθονία στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσίασε η Maria Pashkevich, από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών Εσθονίας. Μέσα από ετήσιες καμπάνιες ευαισθητοποίησης τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με την αυξημένη αστυνόμευση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποκατάστασης σε οδηγούς που έχουν διαπράξει σοβαρές παραβάσεις, η χώρα κατάφερε να έχει μια θεαματική μείωση της τάξης του 90% σε θανατηφόρα τροχαία εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso, κατά την εναρκτήρια ομιλία του σημείωσε πως το 25% των θανάτων σε τροχαία σχετίζεται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη (6.400 άνθρωποι σύμφωνα με στοιχεία του 2016), ενώ το αλκοόλ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σε τροχαία για τις ηλικίες 16-25 ετών. Ο Antonio Avenoso δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα απογοητευτικά τελευταία στοιχεία σχετικά με την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως ο στόχος της μείωσης των θανάτων σε τροχαία συμβάντα κατά 50% μέχρι το 2020 φαίνεται πλέον σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.

Την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Γιαννής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τονίζοντας ότι παρόλο που υπάρχει μείωση των τροχαίων συμβάντων, φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στα ατυχήματα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ για τα δύο τελευταία έτη όπου διαθέτουμε επίσημα στοιχεία (2015/2016). Ο Ταξίαρχος Σπανουδάκης Νικόλαος, διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της τροχαίας για την εξάλειψη του φαινομένου.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Αττικής, από τα αποτελέσματα των Ιατροδικαστικών Νεκροψιών διαπιστώθηκε με ακριβείς επιστημονικές μεθόδους ότι, κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια, 1 στους 5 νεκρούς οδηγούς, βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης κατά την οδήγηση, ενώ επίσης σε 7 από 100 νεκρούς οδηγούς ανιχνεύθηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Ο κύριος Σπανουδάκης έφερε το παράδειγμα της συνεργασίας Τροχαίας – Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στη διεξαγωγή της ετήσιας Ευρωπαϊκής δράσης «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» για την προώθηση του «οδηγού της παρέας» που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ για να γυρίσει με ασφάλεια τους φίλους του στο σπίτι, μια δράση που, όπως τόνισε, πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.

Καταλήγοντας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Το Ινστιτούτο παρουσίασε επίσης τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το 2015 κατά τη διάρκεια του 23ου προσκοπικού Jamboree στην Ιαπωνία, με θέμα την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικες και το ρίσκο εμπλοκής τους σε τροχαίο ατύχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ) έχει δεσμευτεί να δράσει για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ στόχος του SMART (λαμβάνει οικονομική στήριξη από την Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης - The Brewers of Europe), είναι να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και την οδήγηση και να συνεχίσει τις δραστηριότητες προώθησης και υποστήριξης του ETSC, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, για τη μείωση του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, όλοι μαζί, εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. για την Οδική Ασφάλεια, εθνικοί φορείς και υπεύθυνοι στη λήψη αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα