Ερωτήματα και απαντήσεις για εργαζομένους και ανέργους στην εποχή του κορονοϊού

Σε ερωτήματα που μας απασχολούν σχεδόν όλους αυτή την εποχή του κορονοϊού, απαντούν οι εργασιακοί σύμβουλοι της Κάριτας Ελλάς.

Α. Ερωτήσεις & απαντήσεις για ανέργους

Μπορώ να βγάλω ΑΜΚΑ και ΑΦΜ;

Αυτήν την περίοδο δεν είναι δυνατή η έκδοση ΑΜΚΑ. Σχετικά με την έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού με την εφορία στην οποία ανήκετε ή μπορείτε να παραλάβετε ηλεκτρονικά τον κλειδάριθμο μέσω κινητού τηλεφώνου και e-mail. *Εάν χρειάζεστε βοήθεια στις διαδικασίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην οικονομική υπηρεσία των Κοινωνικών Κέντρων της Κάριτας Ελλάς.

Είναι ανοιχτός ο ΟΑΕΔ;

Από τις 15/4 όλες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα παρέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Για είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πατήστε εδώ: http://www.oaed.gr/e-yperesies . Επίσης παρέχει πληροφόρηση στους πολίτες, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:30-14:30, στον τηλεφωνικό αριθμό 11320 (με αστική χρονοχρέωση).

Η πρόσβαση νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται αποκλειστικά με τους κωδικούς του TAXISnet.

Τι ισχύει για την ανανέωση δελτίου ανεργίας και τις παρουσίες;

Για όσα δελτία ανεργίας λήγουν μεταξύ 18/3 και 10/5 θα γίνεται αυτόματη ανανέωση, χωρίς καμία ενέργεια. Όλοι οι επιδοτούμενοι άνεργοι που δήλωναν αυτοπροσώπως την παρουσία τους στο ΚΠΑ2 της περιοχής τους ανά τρίμηνο, από τις 11/3/20 δηλώνουν πλέον την παρουσία τους μόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) προς το αντίστοιχο ΚΠΑ2.

Για να βρείτε σε ποιο ΚΠΑ2 ανήκετε δείτε εδώ: http://www.oaed.gr/pou-aneko

Για να βρείτε το e-mail του ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκετε δείτε εδώ: http://www.oaed.gr/email

Τι ισχύει για το επίδομα ανεργίας;

Προβλέπεται δίμηνη παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους όσων η επιδότηση έληξε κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Τι ισχύει με τα ραντεβού στον ΟΑΕΔ;

Δεν υπάρχει λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού καθώς όλες οι υπηρεσίες παρέχονται ηλεκτρονικά. Για όσους ανέργους έχουν ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο ή/και την ηλεκτρονική αίτησή τους για το επίδομα ανεργίας, το ραντεβού τους θα ακυρώνεται. Για όσους ανέργους έχουν αιτηθεί ραντεβού που ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο ή/και την ηλεκτρονική αίτησή τους για το επίδομα ανεργίας, δε θα προγραμματίζεται το ραντεβού.

Τι ισχύει για νέα εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ;

Αν θέλετε να κάνετε εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ για να αποκτήσετε δελτίο ανεργίας, μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/eggrafi, με τη χρήση των κωδικών TAXISnet. Συμπληρώνετε, επίσης, ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μέχρι τώρα συμπληρωνόταν από το σύμβουλο κατά το ραντεβού μαζί του. Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook μπορείτε να δείτε το βίντεο με τη διαδικασία εγγραφής:

Τι ισχύει για την αίτηση τακτικής επιδότησης ανεργίας;

Για να κάνετε αίτηση τακτικής επιδότησης ανεργίας πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε την εγγραφή στο μητρώο ανέργων και μετά να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στο αντίστοιχο πεδίο. Θα γίνει επεξεργασία της αίτησης και θα ενημερωθείτε για την απάντηση.

Η επιτυχής εγγραφή στο μητρώο δε σημαίνει αυτόματα και υποβολή αιτήματος επιδότησης.

Τι ισχύει για τους εποχικά εργαζόμενους που λάμβαναν το εποχικό επίδομα;

Αν λαμβάνατε το τακτικό επίδομα ανεργίας και έληξε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, θα παραταθεί η καταβολή του για άλλους 2 μήνες. Δε δικαιούστε παράλληλα να λάβετε κάποια άλλη έκτακτη επιδότηση.

Τα παραπάνω υπόκεινται σε αλλαγές με νέες οδηγίες του ΟΑΕΔ ή νέες κυβερνητικές αποφάσεις.

Β. Ερωτήσεις & απαντήσεις για εργαζομένους

Η επιχείρηση όπου εργαζόμουν έκλεισε λόγω του κορονοϊού. Τι δικαιούμαι να λαμβάνω;

Εάν η επιχείρηση όπου εργάζεστε ανέστειλε τη σύμβαση εργασίας σας επειδή έκλεισε με κρατική εντολή ή επειδή αντιμετωπίζει οικονομική ζημία λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, δικαιούστε αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Δικαιούχοι θεωρούνται επίσης εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως την 20η Μαρτίου 2020, καθώς και εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που έληξε εντός Μαρτίου-Απριλίου 2020.

Για τους εργαζόμενους εταιριών που έκλεισαν με κρατική εντολή, η αποζημίωση καλύπτει την περίοδο από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Για το διάστημα αυτό - από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα - ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό, ούτε εισφορές. Για την προηγούμενη περίοδο από 1η Μαρτίου οφείλει να καταβάλει το μισθό που αναλογεί. Για τους εργαζόμενους πληγεισών επιχειρήσεων η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με την αναλογία του χρόνου εργασίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, δηλαδή για την περίοδο αναστολής της σύμβασης.

Επίσης, εφόσον έχετε συμβόλαιο ενοικίασης σπιτιού στο όνομά σας, δικαιούσθε 40% έκπτωση ενοικίου για τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο εάν η επιχείρηση που εργάζεσθε έκλεισε με κρατική εντολή, ενώ αν είναι πληγείσα επιχείρηση δικαιούσθε 40% έκπτωση ενοικίου για τον μήνα Απρίλιο. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη διαδικασία της αίτησης για αποζημίωση, δείτε εδώ: https://caritas.gr/en/other-news-en/caritas-hellas-social-centers-employability-service-important/

Προϋπόθεση για την λήψη της αποζημίωσης είναι να έχει γίνει σχετική εγγραφή από τον εργοδότη εγκαίρως στο σύστημα Εργάνη.

Ποιοι εργαζόμενοι δε δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού;

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν ανασταλεί. Εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως/τηλεργασία. Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε νόμιμες άδειες (λοχίας, άνευ αποδοχών, κανονική). Το προσωπικό ασφαλείας. Όσοι λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας.

Στην επιχείρηση που εργάζομαι μείωσαν τις ημέρες και ώρες εργασίας. Είναι νόμιμο; Δικαιούμαι την αποζημίωση ειδικού σκοπού;

Η σύμβασή σας μπορεί νόμιμα να μεταβληθεί σε μερικής απασχόλησης (λιγότερες ώρες) ή εκ περιτροπής εργασίας (δηλαδή εργασία λιγότερες ημέρες) με σχετική μείωση των αμοιβών σας, χωρίς να δικαιούστε αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας δεν μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες (αρχίζει να μετράει από 20.03.20), δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου. (ΠΝΠ – ΦΕΚ 68 Α’ 20-3-2020)

Απαγορεύεται από τον εργοδότη μου να με απολύσει αυτήν την περίοδο;

Οι απολύσεις απαγορεύονται από τις 18 Μαρτίου για όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω κρατικής εντολή ή είναι οικονομικά πληγείσες και για όσο χρόνο το προσωπικό τους βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης, ώστε οι εταιρίες να μπορούν να λάβουν ενισχύσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

Έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για τους εργαζόμενους γονείς που χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι;

Ο ένας εκ των δύο γονέων δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού εφόσον εργάζονται και οι δύο. Ως εργαζόμενοι γονείς θεωρούνται οι γονείς παιδιών: εγγεγραμμένων σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούντων σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης - ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών - καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία -ανεξαρτήτως ηλικίας - είναι ωφελούμενοι δομών παροχής φροντίδας. Το μέτρο θα επεκταθεί για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Ο εργαζόμενος γονέας δικαιούται άδεια διάρκειας κατ’ ελάχιστον τριών (3) ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει χρήση μιας (1) ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις (3) ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού. Για να κάνει χρήση της άδειας αυτής θα πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας, η οποία θα δοθεί κατ’ αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.kepea.gr/adeia-eidikou-skopou

Έχω συμπτώματα σαν αυτά του κορονοϊού. Τι κάνω; Και αν τελικά νοσώ τι ισχύει;

Εφόσον έχετε τέτοια συμπτώματα, ενημερώνετε τον εργοδότη σας και ακολουθείτε τη διαδικασία που ορίζεται από τον ΕΟΔΥ. Οι αποδοχές σας θα παρέχονται κανονικά από τον εργοδότη λόγω της δικαιολογημένης σας απουσίας. Εάν νοσήσετε από κορονοϊό, δικαιούστε αναρρωτική άδεια και λαμβάνετε την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Οι πληροφορίες αυτές υπόκεινται σε αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς νέες οδηγίες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθύνετε τα ερωτήματα σας στα Κοινωνικά Κέντρα της Κάριτας Ελλάς [email protected] / (+30) 6970419671 , ή [email protected] / (+30) 6996489144 , .

Keywords
Τυχαία Θέματα