Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας

"Αβάσιμη νομικά" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ καλεί σε διάλογο ώστε να βρεθεί μία "φόρμουλα που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων" στην Μεσόγειο.

Όπως είπε ο Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου, η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη άλλων χωρών, και το μόνο που επιδιώκει

είναι η ίση αντιμετώπιση. "Φυσικά, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας".

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με το Oruc Reis, ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε τις έρευνές του στις 8 το πρωί και πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ακσόι: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στην Μεσόγειο

Ανακοίνωση-απάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την παράνομη είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίτ Ακσόι.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η τουρκική πλευρά ανέστειλε τις προγραμματισμένες έρευνες του Ιουλίου, ως "ένδειξη καλής θέλησης μετά από σχετική προτροπή της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δοθεί μία ευκαιρία στην διπλωματία και να αναβιώσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας", κατηγορείτ ην Ελλάδα ότι δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη στον διάλογο και χαρακτηρίζει "πειρατική" την συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Ακσόι, η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο, η οποία "τελεί υπό τουρκική κυριαρχία για αιώνες".

Ο Ακσόι, κλείνει την ανακοίνωσή του αναφέροντας, πως τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό, δεν αποσκοπούν σε κλιμάκωση αλλά ασκούν το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, καθώς δεν θα επιτρέψουν καμία στρατιωτική παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα