Επαφές εντός και εκτός Ελλάδος για το πακέτο της ΔΕΘ

Βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτιστεί και το κοινωνικό μέρισμα του 2018 αλλά και οι μόνιμες ελαφρύνσεις του 2019 είναι η οριστικοποίηση του περίφημου «δημοσιονομικού χώρου» που θα δημιουργήσει η εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2018 και 2019 .

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για το 2018 μπορεί μέχρι και το τέλος το χρόνου να υπάρξει ένα υπερπλεόνασμα που μπορεί να φτάσει τα 900 εκ ευρώ . Σε ό,τι αφορά το 2019 υπολογίζεται τώρα ότι το υπερπλεόνασμα από 868 εκ ευρώ που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019 -2022 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, τώρα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ .

Εκ πρώτης όψεως για την διετία δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δις ευρώ που μπορεί να δώσει ανάσες σε πολλές κοινωνικές ομάδες που δεινοπάθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια .

Ωστόσο. το ποσό αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους δανειστές αφού συνδέεται με τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία συνεχίζει να ελέγχεται η Ελλάδα .

Στην κατεύθυνση της οριστικοποίηση του περιθωρίου που θα υπάρξει για παροχές τα υπουργεία εργασίας και οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς ώστε να οριστικοποιηθούν οι ελληνικές προβλέψεις για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και την πορεία εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού .

Σήμερα αναμένεται να γίνει στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των Ευρωπαίων τεχνοκρατών ( Eurowokring Group ) όπου η ελληνική πλευρά απλώς θα παρουσιάσει σε αδρές γραμμές την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και την πορεία των υπολοίπων πέντε τομέων εξέτασης της ελληνικής οικονομίας : Της κοινωνικής πολιτικής με έμφαση στην υλοποίηση του ασφαλιστικού των αλλαγών στο δημόσι των αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση των αλλαγών στις αγορές εργασίας υπηρεσιών και προϊόντων

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου κατά την συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στην Βιέννη η Ελλάδα δεν θα είναι θέμα στην επίσημη ατζέντα . Ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά σχετικά με το θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019 .

Την επομένη , στις 8 του μήνα από την Θεσσαλονίκη, o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την οικονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν αναμένεται να είναι συγκεκριμένος στα μέτρα ελάφρυνσης παρά μόνο σε θεσμικές παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων .

Την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου θα έρθουν στην Αθήνα κλιμάκια ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρώτη μετά το μνημόνιο αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 και τις μόνιμες ελαφρύνσεις για το 2019 .

Στις 12 του μήνα αναμένεται έρθουν και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών οπότε και θα γίνει μια ειδικότερη πολιτική συζήτηση για το θέμα που δεν θα διαρκέσει παραπάνω από 2-3 ημέρες .

Την 1 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού με αναλυτικές τις δράσεις ελάφρυνσης για το 2018 και 2019. Την ίδια μέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει σε γενικές γραμμές το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού στο Eurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο .

Θα ακολουθήσει η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις 8 έως και τις 14 Οκτωβρίου όπου η Ελλάδα η Ελληνική αποστολή θα πάει μετά από πολλά χρόνια χωρίς να ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων μέτρων . Ανάλογα με τα δημοσιονομικά στοιχεία εκεί θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο μερικής εφαρμογής ή πλήρους αναίρεσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019

Το διάστημα που θα ακολουθήσει , μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι έντονο αφού στο μεταξύ θα συντάσσεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Το κρίσιμο χρονικό σημείο για το ελληνικό αίτημα σχετικά με εφαρμογή ή όχι του μέτρου για τις συντάξεις θεωρείται το Eurogroup που θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες .

Keywords
Τυχαία Θέματα