Ένας Έλληνας Άγιος στη Χιλή: Το ταξίδι έχει ξεκινήσει

Η Saint Startup, η web εφαρμογή για τα startups και τους φορείς υποστήριξής τους (θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, εκπαιδευτικούς φορείς) έγινε δεκτή να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Seeds ενός από του 5 σημαντικότερους accelerators παγκοσμίως του Startup Chile. Με πάνω από 500 χρήστες εντός 2 μηνών, χωρίς καμία ενέργεια marketing και έχοντας φτάσει σήμερα να έχει πάνω από 1.800 ενεργούς χρήστες και τις πρώτες πωλήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ομάδα αποφασίζει να κάνει το επόμενο

βήμα.

Να δοκιμάσει δηλαδή τη δυνατότητα της υπηρεσίας απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τον Ιανουάριο 2018 αποφασίζεται, η Saint Startup να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής του Startup Chile για την 20η γενιά του προγράμματος Seeds. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος καθώς εφόσον επιλεγεί, η Saint Startup θα έχει επιτύχει με «ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», όπως λέει κι ο λαός: Αφενός θα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός κορυφαίου επιταχυντή σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου θα έχει επιλεγεί ως ένα από τα πιο υποσχόμενα startup στον πλανήτη από τον ίδιο τον μελλοντικό της πελάτη.

Στις αρχές Μαΐου έρχονται τα καλά νέα και από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, που ακόμα καλά κρατεί όσο γράφονται αυτές οι αράδες, έτσι ώστε στις 25 Ιουνίου να βρίσκεται στη Χιλή ο Business Development Manager της ομάδας, Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος.

Τι κάνει, όμως, και πώς λειτουργεί η Saint Startup

Η Saint Startup αφορά τόσο τα startups όσο και τους φορείς που τα υποστηρίζουν, όπως θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και εκπαιδευτικοί φορείς όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.α.

Α. Για τα startups είναι και θα παραμείνει μια δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή (web application) στην οποία δεν εισάγεται καμία εμπιστευτική πληροφορία. Μέσω της Saint Startup, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα:

να ορίσουν τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους ιδέας να κρατήσουν ένα αρχείο για το τι έχει ήδη γίνει να «μετρούν την ωριμότητα τους» να κατανοούν μέσα από κείμενα 300-500 λέξεων κάθε βήμα της επιχειρηματικής ανάπτυξής τους.

Για να κάνει χρήση της εφαρμογής, ένα startup μπαίνει στο saintstartup.com, εισάγει βασικές πληροφορίες αναφορικά με προϊόν που θέλει να δημιουργήσει και τα κανάλια διανομής που θα χρησιμοποιήσει. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η εφαρμογή ανοίγει 11 έως 14 κατηγορίες στις οποίες ο χρήστης έχει να κάνει βήματα προκειμένου «να μετατρέψει μία ιδέα σε προϊόν και ένα προϊόν σε επιχείρηση». Το Saint Startup συνοδεύει τις επιχειρηματικές ομάδες από το αρχικό στάδιο της σύλληψης της ιδέας και μέχρι την ανάπτυξη ενός αρχικού πελατολογίου. Η διαδικτυακή εφαρμογή Saint Startup συνοδεύεται και από ένα βιβλίο με τίτλο “Saint Startup: The founder’s guidebook”.

Β. Οι οργανισμοί υποστήριξης startups (θερμοκοιτίδες, προγράμματα επιτάχυνσης κ.α.) μέσω της Saint Startup, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων τις οποίες υποστηρίζουν. Μέσω της ‘Saint Startup Analytics’, έτσι ονομάζεται η εφαρμογή για αυτούς τους φορείς, οι διαχειριστές μπορούν πια να έχουν πρόσβαση στη διαχρονική ‘εικόνα’ της πορείας κάθε ξεχωριστού startup αλλά και να δημιουργούν αναφορές της επιλογής τους αναφορικά με την απόδοση των ομάδων τους (performance reports) και αναφορές συγκριτικής αξιολόγησης αυτών (bencharking reports). Με την χρήση της ‘Saint Startup Analytics’ οι οργανισμοί υποστήριξης των startups δημιουργούν Δείκτες Αποτελεσματικότητας (KPIs – Key Performance Indicators) οι οποίοι επιτρέπουν α) την διόρθωση τυχόν αδυναμιών στη διαδικασία και β) την ανάδειξη των προσπαθειών τους προς το εσωτερικό αλλά και τρίτους (π.χ. χορηγούς).

Keywords
Τυχαία Θέματα