Εκπαιδεύοντας τον αρχηγό

O Tansie Mloyi είναι 72 ετών. Είναι αρχηγός του χωριού Zinyangeni, στο Ενκάι της Ζιμπάμπουε και μέρος του εισοδήματός του καλύπτεται από τον μισθό του ως επικεφαλής της κοινότητας. Όπως άλλοι ομόλογοί του στα γύρω χωριά, ο Τansie, αρνούνταν να συμμεριστεί τις προσπάθειες για ανάπτυξη της περιοχής που γίνονται από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην περιοχή.

«Στην αρχή οι ηγέτες του Ενκάι ήταν απρόθυμοι να αναμειχθούν στα προγράμματα των ΜΚΟ. Πολύ συχνά, κανόνιζαν δικές τους συγκεντρώσεις την ίδια μέρα που οι οργανώσεις μπορεί

να είχαν προγραμματίσει κάποιο σεμινάριο προκειμένου να δείξουν την περιφρόνησή τους. «Προσωπικά ένιωθα ότι ήμουν αρκετά απασχολημένος με τον ρόλο μου ως αρχηγός της κοινότητας και δεν είχα καμία σχέση με τους οργανισμούς αυτούς», αναφέρει ο ίδιος ο Tansie.

Μια τέτοια συμπεριφορά όμως ήταν ένα ακόμα εμπόδιο που διαιώνιζε τα προβλήματα της περιοχής.. Οι περισσότεροι από τους μισούς γονείς αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους να φτάσουν ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα κορίτσια πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης και οι γυναίκες αποκλείονται από την ιδιοκτησία και την καλλιέργεια της γης.

Η απροθυμία των τοπικών αρχηγών να συνεργαστούν με τις οργανώσεις δεν έδιναν το παράδειγμα και στους κατοίκους να πάρουν πρωτοβουλίες και έτσι, μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε δράσης από τις διεθνείς οργανώσεις, τα προγράμματα εγκαταλείπονταν, εφόσον δεν συνέχιζαν να τα στηρίζουν οι επικεφαλής των κοινοτήτων.

«Όταν ήρθε εδώ η ActionAid, με έπεισε να αναθεωρήσω. Τότε άνοιξαν τα μάτια μου και άρχισα να βλέπω την ανάγκη να εμπλακώ επί της ουσίας στα αναπτυξιακά προγράμματα. Νιώσαμε μεγάλη τιμή όταν έγιναν αυτές οι εκπαιδεύσεις. Ποτέ δεν είχαμε εμπλακεί ξανά τόσο πολύ σε εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τόπου μας. Διδαχτήκαμε ακόμη και τους σωστούς τρόπους για μια βιώσιμη γεωργία, πράγματα που πολλοί δεν γνωρίζαμε πριν.

Η ανακαίνιση της τοπικής κλινικής και η δημιουργία του μαιευτηρίου ήταν η πρώτη μου στήριξη στο έργο της ActionAid στο χωριό μου. Αφότου ξεκίνησα, το μυαλό μου άρχισε να εντοπίζει πολλά σημεία που χρειάζονταν ενίσχυση και συνέχισα να ενθαρρύνω τις κοινότητες να ακολουθούν τις συμβουλές της οργάνωσης για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια».

Εκτός από τον Tansie, ακόμα 130 παραδοσιακοί ηγέτες έχουν πάρει μέρος μέχρι σήμερα σε σεμινάρια διοίκησης και διαχείρισης των προγραμμάτων της οργάνωσης ώστε να εμπλακούν ενεργά στις δράσεις που αποβλέπουν στην ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και οι αλλαγές στη στάση των αρχηγών ριζικές. Από το πρώτο σεμινάριο 39 από τους 67 συμμετέχοντες έδειξαν άμεση μεταστροφή. Άρχισαν να εμπλέκονται σε όλα τα προγράμματα και να αποτελούν πρότυπο για την κοινότητά τους. Συμμετείχαν σε αγροτικές δραστηριότητες, στήριξαν την εκπαίδευση των κοριτσιών χρηματοδοτώντας μάλιστα εξ ολοκλήρου τη φοίτηση κάποιων, προώθησαν τα έργα υποδομής, όπως τη διάνοιξη δρόμων που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των χωριών, διοργάνωσαν δράσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας ή οποιασδήποτε άλλης μορφή κακοποίησης.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι δε θεωρούσαν αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα χρήσιμα, μέχρι που εμείς οι ηγέτες τους συμβουλεύσαμε να συμμετέχουν ανελλιπώς» δηλώνει περήφανος ο ίδιος ο Tansie. «Σήμερα παράγω περισσότερα από όσα χρειάζομαι και με τα επιπλέον κέρδη στηρίζω την εκπαίδευση δύο κοριτσιών. Προτρέπω και τους άλλους αρχηγούς να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα. Μόνο έτσι θα γίνουμε πρότυπα για τις κοινότητές μας και θα γίνουμε η φωνή των αδυνάτων.

Διαβάστε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στη Ζιμπάμπουε.

Keywords
Τυχαία Θέματα