Εκλογές στις ΗΠΑ: Πόσο πιθανή είναι μια νέα "έκπληξη" τύπου 2016;

Η "ώρα της κρίσης" πλέον έφτασε. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν μπαίνουν στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με τους αναλυτές να διερωτώνται εάν πρόκειται να βρεθούμε και πάλι ενώπιον "εκπλήξεων"; Διότι όπως το 2016, έτσι και τέσσερα χρόνια αργότερα, εν έτει 2020 πια, μια ενδεχόμενη νέα επικράτηση του Τραμπ στην κάλπη θα αποτελούσε στα μάτια μεγάλου μέρους της υφηλίου μια νέα...

"έκπληξη", ενδεχομένως εξίσου - εάν όχι περισσότερο - σοκαριστική σε σύγκριση με εκείνη του Νοεμβρίου του 2016.

Το 2020 βέβαια δεν είναι 2016, όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν λόγοι ικανοί να οδηγήσουν σε στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο: Ποιοι είναι αυτοί;

Η αναμενόμενη φθορά της εξουσίας έπειτα από τέσσερα χρόνια Τραμπ στην προεδρία, εάν αυτή συνδυαστεί και με τις ουκ ολίγες καταγγελίες σε βάρος του αμφιλεγόμενου 45ου προέδρου των ΗΠΑ (σεξουαλικά σκάνδαλα, φημολογούμενες σχέσεις με τη Ρωσία, κατηγορίες περί παρακώλυσης της αμερικανικής δικαιοσύνης κ.ά.)

Οι συγκρούσεις στις οποίες ήρθε προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος με δεκάδες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, εν μέσω εντάσεων που θα οδηγούσαν τελικώς σε παραιτήσεις και αποπομπές αφήνοντας όμως πίσω ανοιχτούς πολιτικούς λογαριασμούς

Ο εκτεταμένος (οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός) αντίκτυπος μιας εξέλιξης αναπάντεχης όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού, που θα ερχόταν να επιτείνει και την προαναφερθείσα πολιτική φθορά

Η συσπείρωση των Δημοκρατικών και ευρύτερα του αντι-Τραμπ στρατοπέδου (ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον νυν πρόεδρο)

Η πόλωση στο εσωτερικό των ΗΠΑ που λειτουργεί αμφίδρομα, συσπειρώνοντας όχι μόνο τους φίλους του Τραμπ αλλά και τους πολιτικούς εχθρούς του Ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία-τηλεαστέρα-πολιτικού

Το γεγονός ότι αριθμός ρεκόρ πολιτών έχει σπεύσει να ψηφίσει πρόωρα

Το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι πρίν από την κάλπη που είναι μικρότερο εάν συγκριθεί με το 2016

Και η δημοφιλία του Μπάιντεν που, αν και γηραιός, εμφανίζεται να είναι περισσότερο αγαπητός από όσο ήταν ποτέ η Χίλαρι Κλίντον...

Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που θα μπορούσαν να σταθούν πίσω από μια πιθανή νίκη του Τζο Μπάιντεν. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δύο 24ωρα πριν από τη "μεγάλη ημέρα", σχεδόν 92 εκατομμύρια Αμερικανοί (περίπου το 43% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) είχαν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολής ψήφου ή δια ζώσης στα εκλογικά κέντρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπορεί να δούμε ρεκόρ συμμετοχής, με την αυξημένη προσέλευση ωστόσο να στέλνει δυσοίωνα μηνύματα προς την πλευρά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Οι κάτω των 30 ετών

Μεταξύ των πρόωρα ψηφισάντων, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται να έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ όσων ψήφισαν πρόωρα υπολογίζεται πως υπάρχουν και πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες ηλικίας κάτω των 30 ετών... που είναι πιθανότερο να ψηφίσουν Δημοκρατικούς παρά Ρεπουμπλικάνους. Ο αριθμός της συγκεκριμένης ομάδας μεταξύ των πρόωρα ψηφισάντων εμφανίζεται μάλιστα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με το 2016 (από περίπου δύο σε περίπου επτά εκατομμύρια), ενώ σημαντικά αυξημένο είναι και το ποσοστό (63% φέτος από 47% που ήταν το 2016) των νέων σε ηλικία που δηλώνουν ότι πρόκειται "σίγουρα" να ψηφίσουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Κανείς ωστόσο δεν θα φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει μετά βεβαιότητας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν το... comeback την ημέρα των εκλογών, αλλάζοντας τις ισορροπίες υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι όπως φέτος, έτσι και το 2016, ο Τραμπ βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, τότε απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, πράγμα που δεν τον εμπόδισε από το να εξασφαλίσει την προεδρία.

Το προβάδισμα του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών έναντι του Τραμπ έχει ωστόσο εν τω μεταξύ διευρυνθεί, από 3 με 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν το 2016 σε περίπου 7 με 8 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο φέτος, με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να βρίσκεται πίσω από τον Μπάιντεν σε όλες τις εκλογικά σημαντικές πολιτείες.

Μινεσότα, Λατίνοι

Η πλάστιγγα φαίνεται, με άλλα λόγια, να γέρνει πια υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προδικάσει με ασφάλεια και το τελικό αποτέλεσμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει την έκπληξη σε πολιτείες όπως είναι η Μινεσότα (στην οποία αναλογούν δέκα εκλέκτορες) όπου η Χίλαρι είχε μεν επικρατήσει το 2016 αλλά με διαφορά μόνο ολίγων δεκάδων χιλιάδων ψήφων ή περίπου 1,5%.

Το στρατόπεδο της εκστρατείας του Τραμπ εμφανίζεται, παράλληλα, να προσπαθεί να προσεκλύσει ψηφοφόρους μέσα και από τις τάξεις των σε γενικές γραμμές θρησκευόμενων και πολιτικά συντηρητικών Λατίνων (για παράδειγμα των κουβανικής ή κολομβιανής καταγωγής ψηφοφόρων στην πολιτεία της Φλόριντα) που βλέπουν με απέχθεια οτιδήποτε θα μπορούσε να συνδεθεί πολιτικά με την Αριστερά.

Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες ψηφοφόρων που "ανήκουν" σχεδόν εξ ολοκλήρου στον Τραμπ, όπως είναι οι ευαγγελικοί (που αντιστοιχούν περίπου στο 18% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) και οι μεγαλύτερης ηλικίας λευκοί άνδρες χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ ξεχωρίζουν ωστόσο και άνθρωποι που ίσως να μην περίμενε κανείς όπως είναι για παράδειγμα η ανιψιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αλβέδα Κινγκ. Θα μπορούσαν όλοι αυτοί να χαρίσουν στον 74χρονο Ρεπουμπλικάνο με την παράξενη κόμη μια νέα τετραετία στην προεδρία; Αρκούν; Η τελική απάντηση είναι πια μόλις λίγες ώρες μακριά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα