Εκλογές στη Βολιβία: Νίκη Μοράλες, καταγγελίες για νοθεία και επεισόδια

Πυρπολήσεις κτιρίων, συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, καταστροφές: βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας (δηλαδή τα ξημερώματα της Τρίτης) σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, μετά τη δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, τα οποία δίνουν σαφές προβάδισμα στον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες.

Στη Σούκρε και στην Ταρίχα, διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση έβαλαν φωτιά στα κτίρια όπου εδρεύει η εκλογική επιτροπή. Συγκρούσεις υποστηρικτών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, ξέσπασαν στη Λα Πας και στο Ποτοσί. Ενώ το κτίριο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του προέδρου Έβο Μοράλες, στην περιοχή Ορούρο υπέστη καταστροφές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι των ψηφιακών εκδόσεων των εφημερίδων La Razón και Los Tiempos και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα η εκλογική επιτροπή της Βολιβίας είχε δημοσιοποιήσει νέα αποτελέσματα.

Με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες συγκέντρωνε ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 46% και ο κεντρώος αντίπαλός του Κάρλος Μέσα 37%, κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Μοράλες αυξάνει το προβάδισμά του επί του Μέσα, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα εξασφαλίσει τη διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων που χρειάζεται για να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου τη 15η Δεκεμβρίου.

Την Δευτέρα ο Κάρλος Μέσα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποπειράται να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

Ο 59χρονος Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος στην ιστορία της χώρας των Άνδεων και ο αρχηγός του Κράτους με την πιο μακρά παραμονή στην εξουσία στην ιστορία της Βολιβίας, επιδιώκει να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία. Κέρδισε και τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις στον πρώτο γύρο. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικρίνεται από την αντιπολίτευση διότι φέρεται να επιδεικνύει αυταρχισμό, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Ο 66χρονος Μέσα κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Ανώτατο Εκλογοδικείο για να εξαλείψει τον δρόμο προς τον δεύτερο γύρο».

Η εκλογική επιτροπή εξήγησε την Κυριακή ότι σταμάτησε την καταμέτρηση με τη χρήση υπολογιστών και άρχισε καταμέτρηση με το χέρι για να εξακριβώσει το τελικό αποτέλεσμα, προκαλώντας ανησυχία στην αντιπολίτευση.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που βρίσκονται στη Βολιβία εξέφρασαν την «κατάπληξή» τους μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής και για τα νεότερα αποτελέσματα που φέρουν τον Μοράλες να επικρατεί ήδη από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου τη 15η Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα