Εκλογές 2023: Με ποια έγγραφα μπορείς να ψηφίσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την διεξαγωγή των εκλογών και το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει για το πώς μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες και ποια έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτός από αστυνομική ταυτότητα.

Στη σχετική ενημέρωση, περιγράφονται, βήμα-βήμα, τα όσα πρέπει να κάνουν οι εκλογείς κατά την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο.

Ειδικότερα, προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνονται

δεκτά:

σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής το διαβατήριο το δίπλωμα οδήγησης το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, «η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων».

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Το ίδιο ισχύει και για τα διαβατήρια, ακόμη και αν έχει λήξει η ισχύς τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση Πού Ψηφίζω: Μάθε πού ψηφίζεις, βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023 Pollitics - Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα Live Εκπομπή εκλογών 2023: Δες τις εκλογές αλλιώς

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα