Δημοψήφισμα για την "τριχοτόμηση" του Πρωτοδικείου από τους δικηγόρους της Αθήνας

Σε δημοψήφισμα στις 5, 6, 7, 8, και 11 του Ιουνίου κατέρχονται οι δικηγόροι της Αθήνας για το θέμα της διάσπασης του Πρωτοδικείου, το οποίο εξήγγειλε προ ημερών ο Σταύρος Κοντονής.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας,

πολέμιος της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου, θα κατέβει σε δημοψήφισμα με τις κάλπες να στήνονται στην Ευελπίδων, στο Εφετείο και στον Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου το ίδιο το δικηγορικό σώμα να εκφράσει την άποψη του για το θέμα.

«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων» είπε ο Δημήτρης Βερβεσός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, «σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται». Ο πρόεδρος του ΔΣΑ συνέδεσε την κυβερνητική εξαγγελία με τις επικείμενες εκλογές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος ωφελημένος από την διάσπαση θα είναι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, ενώ οι μικροί όπως είπε, θα καταστραφούν.

«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;»

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο, αγοράζει μηχανήματα και συντηρεί ασανσέρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ.

Το έλλειμμα ρευστότητας σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα, να πληρώνονται 2 και 3 χρόνια μετά το δικαστήριο.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία. Την ίδια ώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;

Στην Αττική, σύμφωνα με τον ΔΣΑ λειτουργούν 14 Πρωτοδικεία. Γιατί να μην ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις; «Το θέμα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης δεν είναι κτιριολογικό. Είναι υπαρξιακό όπως και το ασφαλιστικό. Δεν είναι θέμα βολής, είναι θέμα επιβίωσης. Μόνο τα μεγάλα γραφεία θα επωφεληθούν από την διάσπαση» κατέληξε ο Δ. Βερβεσσός.

Keywords
Τυχαία Θέματα