Χρέος: Πληρώνουμε το "ακριβό" ΔΝΤ - Έρχεται νέα έκδοση ομολόγου

Μετά το αυριανό Eurogroup που θα εγκρίνει την δόση των 970 εκ ευρώ, μπαίνει μπροστά η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ και η τρίτη έκδοση ομολόγου πριν το πρώτο μισό του 2019.

Η ιδέα για την μερική έστω αποπληρωμή του χρέους ύψους 9,4 δις ευρώ προς το ΔΝΤ έχει την βάση της στην συνεχή βελτίωση του «προφίλ» πληρωμών για το χρέος.

Τούτο,

διότι το κεφαλαιακό απόθεμα των περίπου 30 δις που έχει διαθέσιμο το ελληνικό δημόσιο από δάνειο του ESM, με τις εκδόσεις ομολόγων του 2018 και του 2019, και των τραπεζικών διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών, έχει ένα μέσο επιτόκιο κοντά στο 3% και η οφειλή προς το ΔΝΤ έχει σήμερα επιτόκιο 4,9%.

Το σχέδιο αυτό έχει προσυπογράψει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που με 204 δις ευρώ δανείου είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.

Μένει πλέον να διευκρινιστούν και οι λεπτομέρειες της μείωσης της έκθεσης του Ταμείου προς την Ελλάδα. Με τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν από την Ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Μαρτίου η μόνη χώρα που εξέφρασε αντίρρηση για το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου ήταν η Γερμανία αφού δεν θέλει - για δικούς της εσωτερικούς λόγους - να δοθεί η εικόνα ότι το ΔΝΤ αποχωρεί τελείως από την εποπτεία της Ελλάδας. Παρόλα αυτά μπορεί να συζητήσει την μερική πρόωρη εξόφληση μέρους των 9,4 δις ευρώ.

Το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Ελληνική πλευρά είναι να αποπληρωθούν άμεσα 4,6-4,7 δις ευρώ που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς Ταμείο για το υπόλοιπο του 2019, το 2020 και το 2021.

Οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον

Η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει ακόμη επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ. Ωστόσο, η εαρινή σύνοδος του Ταμείου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας δίνει μια καθαρή ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα με την ηγεσία του Ταμείου. Παρότι το πρόγραμμα του υπουργού οικονομικών στην Αμερικανική Πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν συναντήσεις και με την ηγεσία του Ταμείου.

Συνεπώς τα γρανάζια για την εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσουν να γυρίζουν το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε η μερική εξόφληση του ΔΝΤ να βρίσκεται κοντά και με την αναβάθμιση της Standard&Poors που αναμένεται στις 26 του μήνα.

Το νέο ομόλογο

Με δύο «καλές ειδήσεις» για το ελληνικό χρέος το οικονομικό επιτελείο θα νιώσει λυμένα τα χέρια του να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από τις αγορές.

Ο σχεδιασμός όπως αποτυπώθηκε με δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου στο Reuters, είναι είτε η έκδοση ενός νέου τριετούς ομολόγου για 2 δις ευρώ με τα οποία θα κλείσει από τον Μάιο (οπότε υπολογίζεται ότι θα γίνει η νέα έκδοση), είτε το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού των 7 δις ευρώ για το 2019 που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι προσδοκίες είναι ότι το νέο ομόλογο θα διαμορφώσει ένα επιτόκιο κοντά στο 2%, ώστε το κόστος δανεισμού να αρχίσει να προσεγγίζει σταδιακά το κόστος δανεισμού άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα αν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την S&P συνοδευτεί και περαιτέρω μείωση της αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έτσι κι αλλιώς κινούνται σε χαμηλά ύψη.

Το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση στο 3,65% και το πενταετές με απόδοση στο 2,45% - 2,50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα