Χατζηχριστοδούλου: "Πολύ πάνω από 130 τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα μας"

Για πολύ περισσότερα από 130 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, έκανε εκτίμηση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 5 κρούσματα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την Όμικρον, ενώ τόνισε ότι στην πλειοψηφία

τους τα κρούσματα είναι από ταξίδια.

Σύσταση για καραντίνα μετά από ταξίδια

Αναφορικά με την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα, αλλά και επιστροφή των πολιτών από τα ταξίδια τους, ο κ. Χατζηχριστοδούλου πρότεινε να μένουν λίγες μέρες καραντίνα.

"Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα".

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, εκτίμησε ότι θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τις 10.000.

"Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία", τόνισε.

Μετάλλαξη Όμικρον

Για το πόσο σοβαρή είναι η μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επιβεβαίωσε τα όσα έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι μελέτες για μειωμένη σοβαρότητα νόσου.

"Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο", ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο θέλησε να επισημάνει τη σημασία της χρήσης μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Νέα μέτρα - "Δεν είναι σωστή λύση το lockdown"

Σχετικά με τη λήψη επιπλέον μέτρων από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περιοριστεί το ωράριο, αλλά μπορεί να κλείσουν και τελείως, αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα.

Αναφορικά με τα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο.

Τέλος, για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, είπε ότι δε είναι εφικτό να γίνεται συνέχεια. "Δεν είναι σωστή λύση το lockdown".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα