Μπορεί η έκδοση Βίνικ σε Παρίσι-Ουάσιγκτον να επηρεάσει τον Τραμπ υπέρ της χώρας μας;

Ως «ιδιαίτερα έξυπνη» θεωρούν πολιτικοί παρατηρητές την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, την περασμένη Παρασκευή, να εκδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρίτο την Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, επονομαζόμενος και ως «Mr Bitcoin”, κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις

και απαίτηση λύτρων.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, συνελλήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με τις αμερικανικές Αρχές να τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος. Πέραν της Ουάσιγκτον, την έκδοσή του είχαν ζητήσει από τη χώρα μας και Παρίσι και Μόσχα, αλλά ο ίδιος έχει ζητήσει την έκδοσή του μόνο στη Ρωσία. Ήδη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης , ο Αλεξάντερ Βίνικ έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ και η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η απόφαση, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει θετικά για τη χώρα μας τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να κρατήσει μια θετικότερη στάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως μετά και τη Συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνησης της Λιβύης για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δυο χωρών. Θετικότερη στάση που θα εκφραστεί και με τις δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα