Μπαλκ: Συστήνεται ενιαίο κέντρο συντονισμού υποδομών των βαλκανικών μεταφορών στην Αθήνα

Την δημιουργία μια συνθήκης συντονισμού για τις μεταφορές στα Βαλκάνια προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης η επίτροπος μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπαλκ στην αρχή του συνεδρίου του Economist.

Τόνισε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός γραφείου που θα συντονίζει και θα ενοποιεί τα δίκτυα μεταφορών στα Βαλκάνια, για το οποίο όπως είπε εργάζονται όλοι στην δική της επιτροπή με την βοήθεια των αρμόδιων στο συγκεκριμένο

αντικείμενο υπουργών.

Η Μπαλκ μιλώντας για τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ, τόνισε ότι έχει στόχο μέχρι και το 2030 το πλήρη συντονισμό των μεταφορών (χερσαίων εναέριων θαλάσσιων) εντός της ΕΕ και μέχρι το 2050 την μηδενική εκπομπή ρύπων και τον μηδενισμό των θυμάτων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Όπως είπε τον περασμένο χρόνο 25.000 άτομα έχασαν την ζωή τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους και 135.000 τραυματίστηκαν, αριθμοί που όπως είπε είναι καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου αλλά δεν παύουν να είναι ένας βαρύς φόρος αίματος.

Όπως είπε υπάρχει και η διάθεση αλλά και οι πόροι για να γίνουν πραγματικότητα. Τόνισε ότι στην δική της θητεία από το πακέτο Γιουνκέρ αλλά και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, έγιναν επενδύσεις στις μεταφορές συνολικού ύψους 230 δισ. ευρώ. «Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει στην αρχή ότι οι μεταφορές θα μπορέσουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο ποσό πόρων» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως τόνισε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια δεν θα αλλάξουν μόνο τα μεγάλα δίκτυα των μεταφορών μεταξύ των κρατών μελών αλλά και τις αστικές μεταφορές.

Μάλιστα αναφέρθηκε και ειδικότερα στην Αθήνα και τόνισε ότι σιγά σιγά και η Αθήνα θα βαδίσει στον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που απομάκρυναν τα αυτοκίνητα από το κέντρο τους, στα οποία οι κάτοικοί τους κινούνται κατά κύριο λόγο με τις αστικές συγκοινωνίες.

Ο στόχος - όπως είπε η Σλοβένα επίτροπος- είναι να καταπολεμηθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία ευθύνεται για περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Στη δεύτερη σημερινή ημέρα του συνεδρίου θα αναλυθούν διεξοδικά οι νέες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μεταφορές όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο αφού τα ευρωπαϊκά δίκτυα θα συνδεθούν με τις αντίστοιχες υποδομές της Ασίας και της Αφρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα