Άρση μέτρων: Τι ανοίγει και πότε - Τα επόμενα στάδια

Από τη Δευτέρα (04/5), με την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, οι Έλληνες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και στη "μετά την καραντίνα" εποχή.

Το πρώτο κύμα της εξόδου σηματοδοτήθηκε, αρχικά, από την παύση της αποστολής SMS κατά την μετακίνηση των πολιτών, καθώς και από τη μερική επαναλειτουργία καταστημάτων. Συγκεκριμένα: κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, λιανικού εμπορίου, βιβλιοπωλείων, οπτικών και αθλητικών ειδών,

ανθοπωλείων, λαϊκών αγορών, ΚΤΕΟ. Επίσης, άνοιξαν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή.

Παράλληλα, ήδη από τις 4 Μαΐου και για το επόμενο διάστημα, έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, στα σούπερ μάρκερ, στα καταστήματα τροφίμων στον τομέα με τα μη τυποποιημένα τρόφιμα, στα ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ: Τι ισχύει και πότε ανοίγουν λύκεια, γυμνασια, δημοτικά ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Άρση μετρων για καταστήματα. Πότε και ποιά ανοίγουν ΕΣΤΙΑΣΗ: Πότε και με ποιους κανονισμούς ανοίγουν μπαρ και καφετέριες ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Τι ισχύει για τον νέο τρόπο λειτουργίας των κομμωτηρίων ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα, τι πρόστιμα προβλέπονται


Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων στηρίζεται σε επτά στάδια. Τα επόμενα είναι τα εξής:

Συνοπτικά:

11 Μαΐου (2ο στάδιο)

- Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (λοιπές επιχειρήσεις)

- Σχολές οδηγών

-Επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές της Γ' Λυκείου

18 Μαΐου (3ο στάδιο)

- Ζωολογικά πάρκα – βοτανικοί κήποι

- Αρχαιολογικοί χώροι

- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (δεν επιτρέπονται υπηρεσίες σε καθήμενους)

- Θείες λειτουργίες

-Επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές Α' και Β' Λυκείου και οι μαθητές του Γυμνασίου

1 Ιουνίου (4ο στάδιο)

- Εμπορικά κέντρα (χρήση μάσκας + γάντια για τους εργαζόμενους, χωρίς καθήμενους)

- Ένας επισκέπτης ανα 20 τ.μ.

- Εστιατόρια – καφετέριες

-Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Εντός Ιουνίου (5ο στάδιο)

- Κινηματογράφοι (1,5 μετρο ανά κάθισμα – 60% πληρότητα)

- Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Εντός Ιουνίου (6ο στάδιο)

- Πάρκα αναψυχής

- Θεματικά παρκα παιδότοποι

Εντός Ιουνίου (7ο στάδιο)

- Εστιατόρια (εσωτερικοί χώροι)

- Καφετέριες (εσωτερικοί χώροι)

- Αθλητικές εγκαταστάσεις

Αναλυτικά:

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου, επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο, επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα