Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Αστυνομικοί βρήκαν το δαχτυλίδι του Sauron και το Facebook έκανε πάρτι

Κύμα σχολίων και τρολαρίσματος από χιλιάδες χρήστες του Facebook προκάλεσε μια... αφελής ανάρτηση της αστυνομίας του Βόρειου Γιορκσάιρ.

Οι βρετανοί αστυνομικοί δημοσιοποίησαν μερικές φωτογραφίες ενός ασημένιου δαχτυλιδιού που εκλάπη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του και να του επιστραφεί. Αυτό που πιθανώς δεν γνώριζαν είναι ότι επρόκειτο για ρέπλικα του διάσημου δαχτυλιδιού του Sauron, του μεγάλου Σκοτεινού Άρχοντα της επικής σειράς φαντασίας "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών",

που δημιούργησε ο J. R. R. Tolkien και μετέφερε στον κινηματογράφο ο σκηνοθέτης Peter Jackson.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το πιο αναγνωρίσιμο δαχτυλίδι στην ιστορία του κινηματογράφου και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, ολόκληρο το αστυνομικό σώμα του Γιόρκσαιρ δεν είναι εξοικειωμένο με την εικόνα του...

Ειδικότερα, στην ανάρτηση στο Facebook, η βρετανική αστυνομία έγραψε:

«Οι αξιωματικοί της Κομητείας του Γιορκ προσπαθούν να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη ενός χαρακτηριστικού ασημένιου δακτυλιδιού και απευθύνουν έκκληση στο κοινό για τη βοήθειά τους. Το δαχτυλίδι βρέθηκε σε λεία που είχε κλαπεί από κατοικία στο Γιορκσάιρ τον Φεβρουάριο του 2019. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές τους, οι αξιωματικοί μας δεν μπόρεσαν να βρουν τον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Ο επιθεωρητής Pete Wilson, από το τμήμα Ερευνών, δήλωσε: "Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη του δακτυλιδιού και να του το επιστρέψουμε. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τόσο ξεχωριστό κόσμημα, ελπίζουμε ότι κάποιος θα αναγνωρίσει την επιγραφή και θα μπορέσει να μας πει σε ποιον ανήκει δικαιωματικά. Είμαι βέβαιος ότι κάποιος, κάπου το αναζητά".»

Όπως ήταν αναμενόμενο στη θέα της ανακοίνωσης, χιλιάδες χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν και να... τρολάρουν ανελέητα. Τα πιο ήπια σχόλια ήταν ότι οι βρετανοί αστυνομικοί που έκαναν την ανάρτηση οφείλουν να φρεσκάρουν τις γνώσεις του πάνω στο σινεμά. Άλλοι ήταν πολύ πιο καυστικοί:

- «Το δαχτυλίδι σφυρηλατήθηκε στις φλόγες του Βουνού του Χαμού και μόνο εκεί μπορεί να καταστραφεί» έγραψε ένας χρήστης.

- «Το δαχτυλίδι πρέπει να γυρίσει πίσω, στα βάθη της Μόρντορ και να ριχθεί στο πύρινο χάσμα από όπου προήλθε. Ένας από εσάς πρέπει να το κάνει» συνέχισε ένας άλλος.

- Ένας χρήστης προειδοποίησε τους αστυνομικούς να είναι προσεκτικοί καθώς «το δαχτυλίδι έχει δική του θέληση».

- «Το δαχτυλίδι είχε χαθεί και την τελευταία φορά που εθεάθη, έκανε μια ήπειρο να σπαράζει» σημείωσε άλλος χιουμορίστας.

- «Αστυνομικοί του Βόρειου Γιορκσάιρ, εύχομαι το δαχτυλίδι να μην είχε περιέλθει ποτέ σε εμάς. Εύχομαι τίποτα από όλα αυτά να μην είχε συμβεί. Δεν επιλέγουμε τους καιρούς που ζούμε, το μόνο που μπορούμε να επιλέξουμε είναι τι θα κάνουμε με τον χρόνο που μας δίνεται» ήταν ένα άλλο σχόλιο.

- «Παρακαλώ να επιστραφεί στον: Άρχοντα Σάουρον, Οδός Γκόντορ 1, Μόρντορ, Μέση Γη, LO6 TR66» έγραψε άλλος.

Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε 39.000 φορές και έχει συγκεντρώσει πάνω από 30 χιλιάδες σχόλια, μεταξύ των οποίων και το κλασικό meme με τον Μπόρομιρ που λέει ότι «Κανείς δεν μπορεί να μπει εύκολα στην Μόρντορ».

Δείτε την ανάρτηση:

Η αστυνομία του Γιόρκσαιρ, μετά το "τσουνάμι" σχολίων έσπευσε να απαντήσει: «Ευχαριστούμε για όλα τα σχόλια - προφανώς πρέπει να "φρεσκάρουμε" τις κινηματογραφικές μας γνώσεις! Ωστόσο, το δαχτυλίδι είναι ιδιοκτησία κάποιου και θα θέλαμε να το επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη του από τον οποίο εκλάπη. Αν κάποιος γνωρίζει κάποιον που είχε κάτι παρόμοιο στο σπίτι του και έπεσε θύμα διάρρηξης, παρακαλούμε ενημερώστε μας.»

Το Ένα Δαχτυλίδι

Όπως εξιστορεί στα βιβλία του ο J. R. R. Tolkien, το Ένα Δαχτυλίδι, ή Κυρίαρχο Δαχτυλίδι, το κατασκεύασε ο Σάουρον, και μέσα του έβαλε την περισσότερη από την δύναμή του. Σκοπός του ήταν να ελέγχει όλα τα υπόλοιπα Δαχτυλίδια της Δύναμης που είχαν μοιραστεί στους ανθρώπους, τα ξωτικά και τους νάνους, και ως ένα βαθμό το πέτυχε.

Φαινομενικά μοιάζει με μια απλή χρυσή βέρα, εάν όμως πέσει στη φωτιά, φανερώνεται η επιγραφή που έχει χαράξει πάνω του ο Σάουρον, η οποία γράφει: «Ένα για τον Σκοτεινό Άρχοντα, στον σκοτεινό του θρόνο, στης Μόρντορ τη γη, που ζουν οι Σκιές. Ένα, όλους να κυβερνά και να τους βρίσκει, Ένα. Ένα, να τους μαζεύει όλους μαζί, με μαύρα μάγια, Ένα. Στης Μόρντορ τη γη, που ζουν οι Σκιές.»

Το Ένα Δαχτυλίδι ήταν τόσο ισχυρό που είχε βούληση από μόνο του. Ωστόσο, το μόνο που επιδίωκε, ήταν να επιστρέψει στον Έναν και μοναδικό ο οποίος ήταν αρκετά ισχυρός για να το χρησιμοποιήσει: τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον. Το Δαχτυλίδι επίσης είχε τεράστια επιρροή πάνω στη βούληση των πλασμάτων της Μέσης Γης και ιδιαίτερα των ανθρώπων οι οποίοι ήταν οι λιγότερο σοφοί, αλλά και συνάμα οι πιο φιλόδοξοι. Για να επηρεάσει τους ανθρώπους, το δαχτυλίδι τους προέτρεπε να γίνουν αυτοί οι επόμενοι άρχοντές του και να γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Οι περισσότεροι από αυτούς πείθονταν χωρίς δεύτερη σκέψη μη γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν. Έτσι το Δαχτυλίδι πλησίαζε όλο και πιο πολύ στον αρχικό του αφέντη.

Όταν ο Σάουρον νικήθηκε από την Τελευταία Συμμαχία των Ανθρώπων και των Ξωτικών, ο Ισίλντουρ έκοψε από το χέρι του το δάχτυλο όπου φορούσε το Ένα και το κράτησε ως τιμή στον πατέρα του, Ελέντιλ, που είχε πεθάνει από το χέρι του Σάουρον. Τότε είχε την ευκαιρία να το καταστρέψει, η γοητεία όμως του Ενός, ήταν μεγάλη και το κράτησε.

Αργότερα, καταδιωκόμενος από Ορκ, βούτηξε στον ποταμό Άντουιν, φορώντας το Δαχτυλίδι. Τα Ορκ δεν μπορούσαν να τον δουν, αφού ήταν αόρατος. Το Ένα όμως εγκατέλειψε το χέρι του και βυθίστηκε στη λάσπη του ποταμού. Έτσι ο Ισίλντουρ μιας και δεν ήταν πλέον αόρατος σκοτώθηκε από τα Ορκ. Γι' αυτό και το Ένα, απ' τους Ανθρώπους, πήρε την ονομασία «Ο Χαμός του Ισίλντουρ».

Μέσα στη λάσπη μετά από πολλούς αιώνες το βρήκε ένα πλάσμα, απροσδιόριστης φυλής, που όμως πρέπει να είχε κάποια συγγένεια με τα Χόμπιτ. Το πλάσμα αυτό λεγόταν Ντίγκολ, και είχε βγει για ψάρεμα με τον φίλο του, Σμίγκολ. Του Σμίγκολ του άρεσε πολύ το Δαχτυλίδι, και κυριεύτηκε από την επιθυμία να το κάνει δικό του, φτάνοντας στο σημείο να δολοφονήσει τον Ντίγκολ για να το πάρει. Η οικογένειά του τον εξοστράκισε γι' αυτό και έτσι εκείνος κατέφυγε στα βουνά, μακριά από τον ήλιο, και πήρε την ονομασία Γκόλουμ, από τον γουργουριστό ήχο που συνήθιζε να βγάζει.

Από εκεί και έπειτα, το Δαχτυλίδι πέρασε στην κατοχή του Μπίλμπο Μπάγκινς, ο οποίος το βρήκε τυχαία στη σπηλιά του Γκόλουμ και το κληροδότησε στον Φρόντο Μπάγκινς, τον ανιψιό του. Η ιστορία περιγράφεται αναλυτικά στα βιβλία «Το Χόμπιτ» και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και στις αντίστοιχες κινηματογραφικές μεταφορές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα