Από 32.560 ευρώ η νέα Mercedes B-Class

Μεγαλύτερη σε όλες τις διαστάσεις, εκτός από το ύψος (-4 χιλιοστά) και το πίσω μετατρόχιο (-2 χλστ.), παρουσιάζεται η νέα Mercedes-Benz B-Class. Όπως συνήθως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες εκδόσεις μοντέλων, έτσι και η B-Class μάκρυνε κατά 2,6 εκ. και το μεταξόνιο ακόμα περισσότερα κατά 3 εκ., κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι χώροι για ένα κατ’ εξοχήν tourer αυτοκίνητο και οικογενειακό.

Σχεδιαστικά, είναι πιο δυναμική και πιο ευέλικτη από πριν, με κοντούς προβόλους και μεγαλύτερους τροχούς 16 έως 19 ιντσών. Το σχετικά χαμηλωμένο μπροστινό τμήμα με τη ρευστή μετάβαση από το καπό του κινητήρα στην μπροστινή κολώνα κι έπειτα στο παρμπρίζ, σε συνδυασμό με τους μυώδεις ώμους, υπογραμμίζουν την σπορτίφ συνολική εμφάνιση. Η αρχική έκδοση διαθέτει προβολείς H7 και φώτα πορείας ημέρας LED και προαιρετικά με προβολείς τεχνολογίας LED ή MULTIBEAM LED.

Στο πίσω μέρος, ξεχωρίζει το μαύρο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα με εμφάνιση διαχύτη και διακοσμητική λωρίδα χρωμίου καθώς και η μεγάλη αεροτομή οροφής και οι γυαλιστερές μαύρες αεροτομές στις πλευρές του πίσω παραθύρου. Όλα αυτά συνεισφέρουν και στη βελτίωση της αεροδυναμικής.

Αναδιάταξη έχει γίνει και στη γεωμετρία των καθισμάτων, με τον οδηγό να κάθεται 9 εκατοστά ψηλότερα σε σύγκριση με την A-Class. Το εσωτερικό της B-Class χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική της νέας A-Class, με ορισμένες παραλλαγές στο ταμπλό, που είναι ενιαίο, κατεβαίνει προς το χώρο πίσω επιβατών και διαθέτει εσοχές στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Η εσοχή μπροστά από τον οδηγό φιλοξενεί την εντελώς ανεξάρτητη μονάδα οθονών, η οποία διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: δύο οθόνες 7 ιντσών (17,78 εκ.), μία οθόνη 7 και μία 10,25 ιντσών (26 εκ.) και στην έκδοση ευρείας οθόνης με δύο οθόνες 10,25 ιντσών. Προαιρετικά, διατίθεται επίσης το head-up display.

Παράλληλα, βελτιώθηκε το άνοιγμα εισόδου για καλύτερη πρόσβαση, ενώ η πλάτη των πίσω καθισμάτων διαιρούνται κατά 40:20:40. Ανάλογα με την έκδοση, από τα μέσα του 2019 θα είναι δυνατή η μετακίνηση των πίσω καθισμάτων κατά 14 εκατοστά και η ρύθμιση της πλάτης σε πιο όρθια θέση, ώστε η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών να διακυμαίνεται μεταξύ 455 και 705 λίτρων. Στάνταρ είναι και το σύστημα EASY-PACK για το πίσω καπό, το οποίο μπορεί να ανοίγει και να κλείνει με το πάτημα ενός κουμπιού, ή ακόμη και μια απλή κίνηση του ποδιού όταν συνδυάζεται με τον προαιρετικό εξοπλισμό HANDS-FREE ACCESS.

Όπως στην A-Class, έτσι και η νέα B-Class εξοπλίζεται με το σύστημα πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience), το οποίο εγκαινίασε μία νέα εποχή με τις Υπηρεσίες Συνδεσιμότητας Mercedes me. Η ικανότητά του να μαθαίνει με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστά το σύστημα μοναδικό. Το MBUX προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κι επιθυμίες κάθε χρήστη. Έτσι δημιουργεί ένα συναισθηματικό σύνδεσμο ανάμεσα στο όχημα, τον οδηγό και τους επιβάτες. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται ο έλεγχος μέσω οθόνης αφής (βασικός εξοπλισμός), καθώς και, ανάλογα με τον εξοπλισμό, το κόκπιτ ευρείας οθόνης υψηλής ανάλυσης, την οθόνη πλοήγησης με τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας και το ευφυές σύστημα φωνητικού ελέγχου με φυσική ομιλία, το οποίο ενεργοποιείται λέγοντας απλώς «Hey Mercedes». Η οθόνη αφής αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού ελέγχου μέσω αφής του MBUX – μιας τριάδας που περιλαμβάνει την οθόνη αφής, το touchpad στην κεντρική κονσόλα και τα πλήκτρα ελέγχου αφής στο τιμόνι.

Η νέα B-Class είναι εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης οδηγού, όπως, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης απόστασης DISTRONIC (Active Distance Assist DISTRONIC), που αποτελεί μέρος του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης και υποστηρίζει τον οδηγό σε διάφορες οδηγικές καταστάσεις προσαρμόζοντας προνοητικά και αυτόματα την ταχύτητα, π.χ. όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε στροφές, διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους. Διαθέτει επίσης ενεργό σύστημα υποβοήθησης ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης (Active Emergency Stop Assist) και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (Active Lane Change Assist). Στάνταρ είναι το διευρυμένο σύστημα ενεργής υποβοήθησης πέδησης (Active Brake Assist), το οποίο μπορεί να μετριάζει τη σοβαρότητα των οπίσθιων συγκρούσεων με αργά κινούμενα ή σταματημένα οχήματα – τώρα και με πεζούς και ποδηλάτες που διασχίζουν το δρόμο – ή και να τις προλαμβάνει.

Επίσης, η νέα B-Class περιλαμβάνει στο βασικό της εξοπλισμό αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, αερόσακο γονάτων οδηγού, αερόσακους παραθύρων και πλευρικούς αερόσακους (αερόσακος θώρακα/λεκάνης). Προαιρετικά διατίθενται επίσης πίσω πλευρικοί αερόσακοι.

Στη νέα B-Class πρεμιέρα κάνει η εγκάρσια τοποθετημένη έκδοση του δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα OM 654 ισχύος 110 kW (136 hp) και 140 kW 9190 hp). Ερχεται να προστεθεί στον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα (OM 608) 1.5 lt με ισχύ έως 85 kW (116 hp) και ροπή στρέψης έως 260 Nm. Διαθέσιμοι είναι επίσης δύο τετρακύλινδροι βενζινοκινητήρες της γκάμας M 282 με κυβισμό 1.33 λίτρων και ισχύ 100 kW/120 kW. Η νέα B-Class διατίθεται αρχικά μόνο με κιβώτια ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη. Νέο εδώ είναι το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων 8G-DCT, το οποίο τοποθετείται σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο πετρελαιοκινητήρα. Θα ακολουθήσουν νέοι κινητήρες και μοντέλα με τετρακίνηση 4MATIC. Ως βασικός εξοπλισμός τοποθετείται ρεζερβουάρ 43 λίτρων, ενώ προαιρετικά διατίθεται ρεζερβουάρ 51 λίτρων, ανάλογα με τον κινητήρα.

Κατά την εμφάνιση της Β-Class στην αγορά θα είναι διαθέσιμες οι πέντε παρακάτω εκδόσεις κινητήρων:

B 180 (100 kW/136 hp, 200 Nm) με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT B 200 (120 kW/163 hp, 250 Nm) με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT B 180 d (85 kW/116 hp, 260 Nm) με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT B 200 d (110 kW/150 hp, 320 Nm) με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 8G-DCT B 220 d (140 kW/190 hp, 400 Nm) με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 8G-DCT

Βελτιώσεις έγιναν και στην ανάρτηση, για μεγαλύτερη άνεση, έχοντας ενεργή μεταβαλλόμενη απόσβεση, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει τη ρύθμιση των αποσβεστήρων κατά την οδήγηση με το DYNAMIC SELECT.

Οι τιμές της νέας B-Class ξεκινούν για τις εκδόσεις βενζίνης από 32.560 ευρώ και τις εκδόσεις πετρελαίου από 34.957 ευρώ…

Keywords
Τυχαία Θέματα