Απελπισμένοι οι καπνοκαλλιεργητές λόγω θρίπας

Η κατάσταση είναι δραματική στη Ροδόπη, καθώς η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη από 60-70%, όπου 6.000 περίπου παραγωγοί ζουν και ασχολούνται με αυτό το προϊόν, το οποίο αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια.

Λόγω των καιρικών συνθηκών είχαν προσβολές, που διέλυσαν την παραγωγή και πολλοί παραγωγοί εξαιτίας της κατάστασης, προχώρησαν αναγκαστικά σε επανασπορές, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής. Υπενθυμίζουμε πως οι παραγωγοί καπνού στη Ροδόπη έχουν κατεξοχήν την ποικιλία μπασμά, που είναι η πιο αρωματική στον κόσμο.

Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί

και της Ελασσόνας ζήτησε ο αν. τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού το πρόβλημα είναι έντονο και στη Λάρισα, όπου υπάρχουν ποικιλίες μπασμά και Κατερίνης. Εξήγησε πως λόγω των βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών τα φύλλα του καπνού έχουν υποστεί βράσιμο. Ο ίδιος τονίζει πως έχουν δημιουργηθεί μεγάλες απώλειες στην παραγωγή κυρίως στον πρώην δήμο Ποταμιάς.

Όπως λέει, στις δημοτικές κοινότητες Μεσοχωρίου, Αμουρίου, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Πραιτωρίου, Ευαγγελισμού και Βλαχογιαννίου -όπου κι εντοπίζονται κυρίως οι ζημιές- η καπνοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη ενασχόληση μετά την κτηνοτροφία και ζητά να επιληφθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να υπάρξουν αποζημιώσεις είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω ΠΣΕΑ.

Το θέμα έχουν φέρει στη Βουλή, βουλευτές κι από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τόσο από τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, και πρώην αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, όσο κι από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

Σχολεία-φάρμες: Μαθητές καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά (Βίντεο)

Στη Θεσσαλία η πρώτη “ενεργειακή αγροτική κοινότητα”

Respiro del Diavolo: Ένα παγωτό κόλαση!

Keywords
Τυχαία Θέματα