Ανθρώπινο εμπόριο - Η μοντέρνα σκλαβιά

Αν υπάρχει ένα έγκλημα το οποίο συναντάται σε κάθε χώρα αυτού του πλανήτη, αυτό είναι το ανθρώπινο εμπόριο. Αυτό υποστήριξε η πρεσβευτής της Λευκορωσίας, Alena Kupchyna, στην παρουσίαση της νέας παγκόσμιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο ανθρώπων που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αριθμοί του ανθρώπινου εμπορίου έχουν εκτοξευτεί. Παιδιά αναγκάζονται να γίνουν στρατιώτες, άνθρωποι από κάθε χώρα καταλήγουν σε καταναγκαστικές εργασίες και γυναίκες και νεαρά κορίτσια γίνονται σκλάβες του σεξ. Συνήθως η παραπλάνηση

ξεκινάει με ένα χαμόγελο και μία υπόσχεση. Ένα χέρι βοηθείας σε μία μαμά που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα ή σε ένα κορίτσι που νιώθει περιθωριοποιημένο. Μια χρυσή ευκαιρία για μια οικογένεια που θέλει να ξεφύγει από τα δεσμά της φτώχειας. Πίσω όμως από το ευγενικό πρόσωπο του κάθε διακινητή βρίσκεται μια ολόκληρη βιομηχανία που προκαλεί ανείπωτη δυστυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκθεση για ακόμα μία φορά έδειξε ότι τα περισσότερα θύματα αυτού του καλά οργανωμένου εγκλήματος είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια. Είναι το 70% των θυμάτων και το 83% αυτών οδηγείται σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στη Νιγηρία, μία χώρα όπου οι διακινητές αντιμετωπίζονται με σεβασμό και θεωρούνται ότι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, η οργάνωση ActionAid προσπαθεί να ανακόψει το φαινόμενο του trafficking μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης για γυναίκες και κορίτσια. Η ΑctionAid εστιάζοντας στην προστασία και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις χώρες δράσης της, δημιουργεί χώρους ειδικά διαμορφωμένους στους οποίους προσφέρεται ιατρική περίθαλψη σε θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όπως μπορεί να είναι ένας σεισμός ή ένα τσουνάμι, το ανθρώπινο εμπόριο εξαπλώνεται ταχύτατα. Η Francesca Friti, συνεργάτιδα της ActionAid στην Ινδονησία, αναφέρει ότι έπειτα από τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε τη χώρα και το τσουνάμι που ακολούθησε, ο κίνδυνος να πέσουν θύματα βιασμού, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίου οι γυναίκες και τα κορίτσια, αυξήθηκε κατακόρυφα όταν χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς σπίτι και οικογένεια, μη ξέροντας πού να στραφούν για βοήθεια. Επίσης, η προσφυγική κρίση με τους Ροχίνγκιας το 2017, οδήγησε στον κίνδυνο χιλιάδες γυναίκες. Η 33χρονη Αmina πρόσφυγας από τη Μυανμάρ που σήμερα μένει στον προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο Μπαγνκλαντές φοβάται συνεχώς για τις κόρες της.

Τα Ηνωμένα Έθνη στην έκθεση τους καλούν σε συντονισμένη δράση τις χώρες για την πάταξη του φαινομένου τα κέρδη του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια. Είναι η μοντέρνα μορφή σκλαβιάς και μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο της ανθρωπότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα