Ανοίγει η λιανική… μέσω χονδρεμπορίου

Αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση, δύνανται να διαθέτουν προϊόντα που ανήκουν σε ΚΑΔ, που δεν απαγορεύεται η διάθεση τους, και άρα να εξυπηρετούν καταναλωτές, που έχουν ωστόσο επαγγελματικό ΑΦΜ.

Η όλη, δε, διαδικασία επιτρέπεται να γίνει με φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματα, παρά το γεγονός του ότι τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για σειρά λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Έτσι, το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών,

ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, χρωμάτων, σιδηρικών και συναφών ειδών είναι πλέον ανοιχτή για όποιον πελάτη πιστοποιήσει ότι διαθέτει επιτήδευμα. Τόσο η Praktiker, όσο και Leroy Merlin αμφότερες εξυπηρετούν στο δεύτερο γενικό απαγορευτικό μέσω του συνόλου του λιανικού τους δικτύου, όποιον πιστοποιεί ότι διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ για την πώληση σειράς προϊόντων.

Με βάση την ενημέρωση μπορούν να διαθέτουν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, εξοπλισμό φωτισμού, ξυλεία, οικοδομικά υλικά, είδη υγιεινής, χρώματα, σιδηρικά κ.α. Αντίστοιχα, ανοιχτά για πώληση χονδρικής –μέσω τιμολογίου- είναι 12 καταστήματα της αλυσίδας Πλαίσιο, καταστήματα της Κωτσόβολος, ενώ από την Τετάρτη την ίδια δυνατότητα θα έχει η Public και η MediaMarkt. Ήδη, δε αρκετά καταστήματα των δικτύων λιανικής παρέμεναν ανοιχτά για την παραλαβή συσκευών προς επισκευή.

Σημειώνεται ότι πέραν της πιστοποίησης, μέσω επίσημων εγγράφων, οι καταναλωτές εισέρχονται στα καταστήματα κατά μόνας (χωρίς συνοδεία δεύτερου ανθρώπου), υποχρεωτικά με μάσκα και τήρηση αποστάσεων.

Οι επιχειρήσεις ακολουθούν τις οδηγίες της τελευταίας ΚΥΑ, η οποία υπαγορεύει την εξακρίβωση του επαγγελματικού ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η επαγγελματική ιδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας - χωρίς να είναι απαραιτήτως τεχνίτης- μπορεί να προμηθευτεί ανάλογα προϊόντα. Ερωτηματικό παραμένει, αν μετά την απελευθέρωση πώλησης εποχιακών ειδών, τόσο από τα εξειδικευμένα καταστήματα, όσο και από τα σούπερ μάρκετ, επιτραπεί και στις εν λόγω επιχειρήσεις να διαθέσουν ανάλογα προϊόντα έστω σε επαγγελματίες καταναλωτές, χαρακτηρίζοντας την «χονδρική πώληση». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ευρείας γκάμας προϊόντων που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται ασφαλώς και εποχικά είδη αλλά και παιχνίδια.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με όσα προβλέπει η τελευταία ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 28 Νοεμβρίου: "Επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ), συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της περ. α) υπό τις εξής προϋποθέσεις: 1. Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. 2. Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα. 3. Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης. 4. Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.). Στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών. 5. Απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα