Άναυδοι οι επιστήμονες: Βρήκαν ενδείξεις ζωής στην Αφροδίτη
Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ανακάλυψε στην Αφροδίτη μια πιθανή ένδειξη ζωής εκτός της Γης: στα πυκνά όξινα νέφη που καλύπτουν τον αφιλόξενο γείτονα του πλανήτη μας εντοπίστηκε ένα αέριο, η φωσφίνη, που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να «κατοικείται» από μικρόβια.
Οι επιστήμονες δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής. Σημείωσαν όμως ότι στη Γη η φωσφίνη παράγεται από βακτήρια τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα που στερούνται οξυγόνου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διεθνής ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τη φωσφίνη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Τζέιμς Κλαρκ
«Ξαφνιάστηκα πολύ – έμεινα άναυδη», είπε η αστρονόμος Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία, η βασική συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.
Η ύπαρξη εξωγήινης ζωής είναι εδώ και πολύ καιρό ένα από τα βασικά θέματα για τους επιστήμονες που χρησιμοποιούν ρομποτικά διαστημικά σκάφη και τηλεσκόπια στην αναζήτηση «βιοϋπογραφών» (έμμεσα σημάδια ζωής) σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.
«Με όσα γνωρίζουμε σήμερα για την Αφροδίτη, η πιο εύλογη εξήγηση για την ύπαρξη φωσφίνης είναι, όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, η ύπαρξη ζωής» στον πλανήτη, δήλωσε η μοριακή αστροφυσικός του MIT Κλάρα Σόουσα-Σίλβα.
«Πρέπει να τονίσω ότι η ζωή, ως εξήγηση για την ανακάλυψή μας, πρέπει να είναι όπως πάντα η έσχατη εξήγηση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, εάν πρόκειται για φωσφίνη και αν πρόκειται για ζωή, σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή πρέπει να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πρέπει να υπάρχουν πολλοί άλλοι κατοικημένοι πλανήτες στον γαλαξία μας», πρόσθεσε.
Η φωσφίνη είναι μια ανόργανη χημική ένωση φώσφορου και υδρογόνου, υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο.
Τα τηλεσκόπια, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα, βοηθούν τους επιστήμονες να μελετήσουν τη χημική σύσταση και άλλα χαρακτηριστικά των ουράνιων σωμάτων.
Για την ύπαρξη φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης οι η Γκρέβις και οι συνάδελφοί της εξέτασαν την πιθανότητα να προήλθε από άλλες, μη βιολογικές πηγές, όπως από ηφαίστεια, μετεωρίτες, κεραυνούς και άλλα χημικές αντιδράσεις. Καμία εξήγηση όμως δεν φαινόταν λογική. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ζωής ή να βρεθεί μια εναλλακτική εξήγηση.
Η Αφροδίτη είναι ο κοντινότερος γείτονας της Γης. Έχει παρόμοια δομή αλλά είναι ελαφρώς μικρότερη από τη Γη. Καλύπτεται από μια πυκνή, τοξική ατμόσφαιρα που παγιδεύει τη θερμότητα. Για τον λόγο αυτό η θερμοκρασία στην επιφάνειά της φτάνει τους 471 βαθμούς Κελσίου, είναι δηλαδή τόσο υψηλή που λιώνει ο μόλυβδος.
«Μπορώ μόνο να εικάσω τι είδους ζωής μπορεί να επιβιώσει στην Αφροδίτη, αν πραγματικά υπάρχει ζωή εκεί. Καμία μορφή ζωής δεν θα επιβίωνε στην επιφάνειά της, επειδή είναι εντελώς αφιλόξενη ακόμη και για βιοχημείες εντελώς διαφορετικές από τη δική μας. Όμως πριν από πολύ καιρό, η Αφροδίτη ίσως να είχε ζωή στην επιφάνειά της, προτού κάποιο φαινόμενο του θερμοκηπίου να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μη κατοικήσιμο», είπε η Σόουσα-Σίλβα.
Ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, όπου η θερμοκρασία είναι ήπια (περίπου 30 βαθμοί Κελσίου) μπορεί να περιέχουν μικρόβια που αντέχουν στο ακραίο, όξινο περιβάλλον. Το βασικό συστατικό των νεφώσεων αυτών είναι, σε ποσοστό 90%, το θειικό οξύ. Τα μικρόβια της Γης δεν θα άντεχαν σε τέτοια οξύτητα.
«Αν πρόκειται για μικροοργανισμούς, τότε θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως και σε νερό και ίσως να ζουν σε υγρά σταγονίδια ώστε να μην αφυδατώνονται, όμως θα χρειάζονταν κάποιον άγνωστο μηχανισμό για να προστατευθούν από τη διάβρωση των οξέων», εξήγησε η Γκρέιβς.
Στη Γη, οι μικροοργανισμοί σε αναερόβια περιβάλλοντα (οικοσυστήματα που δεν βασίζονται στο οξυγόνο) παράγουν φωσφίνη. Τέτοια περιβάλλοντα είναι οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, τα έλη, οι ορυζώνες, οι βάλτοι καθώς και τα απόβλητα και η εντερική οδός πολλών ζώων.
Για την παραγωγή φωσφίνης, τα γήινα βακτήρια λαμβάνουν φώσφορο από ορυκτά ή βιολογικά υλικά και του προσθέτουν υδρογόνο.
«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να εξηγήσουμε αυτήν την ανακάλυψη χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε μια βιολογική διαδικασία. Με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα για τη φωσφίνη, την Αφροδίτη και τη γεωχημεία, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την παρουσία φωσφίνης στα νέφη της Αφροδίτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ζωή. Σημαίνει μόνο ότι με κάποια εξωτική διαδικασία παράγεται φωσφίνη και ότι πρέπει να ξαναδούμε όσα γνωρίζουμε για την Αφροδίτη», τόνισε η Κλάρα Σόουσα-Σίλβα.
Το περιβάλλον της Αφροδίτης είναι ταυτόχρονο «εχθρικό» για τη φωσφίνη. Η επιφάνεια και η ατμόσφαιρά της περιλαμβάνουν οξυγονούχες ενώσεις που θα αντιδρούσαν πολύ γρήγορα με τη φωσφίνη και θα την κατέστρεφαν. «Κάτι πρέπει να δημιουργεί τη φωσφίνη στην Αφροδίτη, εξίσου γρήγορα με τον ρυθμό που καταστρέφεται», σχολίασε η Ανίτα Ρίτσαρντς, αστροφυσικός που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Στο παρελθόν, ρομποτικά σκάφη έχουν επισκεφθεί την Αφροδίτη αλλά τώρα ίσως χρειάζεται να οργανωθεί μια νέα αποστολή για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ζωής.
«Ευτυχώς, η Αφροδίτη είναι ακριβώς δίπλα μας. Μπορούμε, κυριολεκτικά, να πεταχτούμε μέχρι εκεί και να το ελέγξουμε», είπε η Σόουσα-Σίλβα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε αδιέξοδο ο ALPHA...
- Μεσογειακός κυκλώνας στην Ελλάδα: Το Αστεροσκοπείο Αθηνών πήρε θέση
- Μάσκες στους μαθητές σε μέγεθος μπλούζας - Γιατί έγινε το λάθος
- «Τι φρικτός τύπος»: Ο Τραμπ εξηγεί γιατί συμπαθεί τον Πρόεδρο Ερντογάν
- «Αδύνατο να μην αντιδράσει στρατιωτικά η Γαλλία σε επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας»
- Πήγε στο εξοχικό του Ερντογάν να πάρει οδηγίες ο Αλβανός Πρωθυπουργός κι έρχεται Αθήνα να δει τον Μητσοτάκη
- Κορωνοϊός: Αυστηρότεροι περιορισμοί στην Αττική- Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση (vid)
- Νεκροψία για τον 32χρονο από την Καστοριά που πέθανε ενώ ήταν σε καραντίνα
- Εκτακτο: Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο
- Τουρκικά ΜΜΕ για επίσκεψη ΠτΔ στο Καστελόριζο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Σε ύφεση οι φωτιές σε Κορινθία και Δυτική Αχαΐα
- Άναυδοι οι επιστήμονες: Βρήκαν ενδείξεις ζωής στην Αφροδίτη
- Σχολεία: Πώς φτάσαμε στο φιάσκο με τις μάσκες-γίγας
- Τραμπ: "Τα πάω καλύτερα με κακούς και σκληρούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν"
- Ο κυκλώνας Σάλι απειλεί τις αμερικανικές ακτές
- Σποτ της ΚΝΕ για μάσκες στα σχολεία - "Δεν μας σώζουν ούτε οι avengers"
- Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Τουλάχιστον 11 είδη ψαριών μπορούν να περπατήσουν στην ξηρά
- Κρήτη: 53 διασωθέντες μετανάστες, 3 νεκροί μετά από βύθιση σκάφους
- Μέρκελ για Μόρια: "Η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή"
- Γαλλία: Στο νοσοκομείο ο Ζισκάρ ντ' Εστέν

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Άναυδοι οι επιστήμονες: Βρήκαν ενδείξεις ζωής στην Αφροδίτη
- Ο κυκλώνας Σάλι απειλεί τις αμερικανικές ακτές
- Σποτ της ΚΝΕ για μάσκες στα σχολεία - "Δεν μας σώζουν ούτε οι avengers"
- Μέρκελ για Μόρια: "Η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή"
- Τραμπ: "Τα πάω καλύτερα με κακούς και σκληρούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν"
- Κρήτη: 53 διασωθέντες μετανάστες, 3 νεκροί μετά από βύθιση σκάφους
- Σε ύφεση οι φωτιές σε Κορινθία και Δυτική Αχαΐα
- Γαλλία: Στο νοσοκομείο ο Ζισκάρ ντ' Εστέν
- Σχολεία: Πώς φτάσαμε στο φιάσκο με τις μάσκες-γίγας
- Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Τουλάχιστον 11 είδη ψαριών μπορούν να περπατήσουν στην ξηρά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πως επέδρασε η επιδημία κορωνοϊού στα άτομα με άνοια
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο
- Aegean On Edge: Greek & Turkish Military Strength Compared (infographic)
- Μπέντφορντ-Στρομ: Ντροπή να θεωρείται η κατανομή 400 ανηλίκων από τη Μόρια σε 10 χώρες της Ε.Ε σημαντικό ανθρωπιστικό επίτευγμα
- Επεισόδιο στα Χανιά - Πατέρας μαθητή: Τρόμαξε το παιδί γι' αυτό του... έπαιξα μια κουτουλιά - Καθηγητής: Μου επιτέθηκε πισώπλατα
- «Δεν μας σώζουν ούτε οι avengers» – Το σποτ της ΚΝΕ για τις ελλείψεις στα σχολεία (video)
- Υπουργείο Υγείας - Αυτός ήταν ο λόγος που οι μάσκες ήταν… τεράστιες για τους μαθητές
- GNTM 3: O 22χρονος μηχανόβιος Παναγιώτης που ενθουσίασε τους κριτές
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Πομπέο για ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό