To Όσκαρ που έσπασε ένα παγκόσμιο ταμπού

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο 47 Έλληνες και Κύπριοι ταξίδεψαν μέχρι τη Ρουάντα με έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Αυτός ήταν να χτίσουν στο σχολείο του απομακρυσμένου χωριού Muvungu τουαλέτες και ένα ειδικό δωμάτιο για τα κορίτσια ώστε να το χρησιμοποιούν όταν έχουν περίοδο.

Να έχουν έναν ασφαλή χώρο για να πλένονται αν έχουν λερωθεί και να ξεκουράζονται αν ο πόνος της εμμηνόρροιας είναι πολύ δυνατός. Μέχρι τότε τα κορίτσια του Μuvungu τις ημέρες που είχαν περίοδο συνήθως έμεναν σπίτι. Ο λόγος είναι

απλός: χωρίς πρόσβαση σε είδη προσωπικής υγιεινής, συχνά λέρωναν τα ρούχα τους. Αυτό συνεπάγονταν σχόλια και κοροϊδία από τους συμμαθητές τους.

Και αντί αυτών προτιμούσαν να μένουν σπίτι με συνέπεια να χάνουν μαθήματα και να μένουν πίσω. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία αυτού του δωματίου, οι δάσκαλοι στο χωριό ξεκίνησαν να μιλούν μέσα στη τάξη για το πόσο φυσική λειτουργία είναι η περίοδος για τα κορίτσια αλλά και για τους τρόπους για να φροντίζουν καλύτερα την προσωπική τους υγιεινή. Το ταξίδι εκείνο έγινε με την υποστήριξη της ΑctionAid που χρόνια δουλεύει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Και το ταμπού της περιόδου είναι δυστυχώς παγκόσμιο.

Στο Νεπάλ, οι πρακτικές που ακολουθούνται σε αρκετές περιοχές είναι ακραίες. Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, τα κορίτσια εξορίζονται από το σπίτι σε αποθήκες και στάβλους γιατί θεωρούνται μολυσμένες. Η όλη πρακτική είναι έθιμο για τη χώρα και έχει όνομα, είναι το chhaupadi.

Αυτή την εβδομάδα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου επέλεξε να δώσει το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε ένα φιλμάκι με θέμα την περίοδο! Με τίτλο «Period. End of sentence», η σκηνοθέτιδα Rayka Zehtabchi, κατέγραψε με την κάμερά της όσα συμβαίνουν στην επαρχία της Ινδίας, όπου όπως στη Ρουάντα, το Νεπάλ και πολλές άλλες χώρες, η περίοδος είναι θέμα που προκαλεί διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Το μέρος που επέλεξε η Rayka για τα γυρίσματα είναι το χωριό Χάρπουρ έξω από το Δελχί.

Εκεί δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ο συνεργάτης της ΑctionAid με το όνομα Action Ιndia. Στο Χαρπούρ, οι γυναίκες, τις μέρες του μήνα που είχαν περίοδο, αποκλείονταν από κάθε δραστηριότητα. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στις ζωές των γυναικών του χωριού μετά την τοποθέτηση μηχανήματος πώλησης σερβιετών.

Ήταν μια κίνηση που άλλαξε σταδιακά αλλά σημαντικά τις ζωές δεκάδων ανθρώπων προς το καλύτερο. Τη βραδιά των Όσκαρ η Rayka, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο δακρυσμένη δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μια ταινία για την περίοδο θα έχριζε τέτοιας βράβευσης. Και πραγματικά για την παγκόσμια κοινότητα είναι ένα ακόμα παράθυρο που άνοιξε και φώτισε λίγο το σκοτάδι στο οποίο εκατομμύρια γυναίκες μένουν κλειδωμένες απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Ελλάδα και τον κόσμο μπείτε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα