Robert Frank: Πέθανε ο πατέρας του αυθόρμητου καρέ - Αποδόμησε το "American Dream"

Στα 94 του χρόνια πέθανε ο Robert Frank, ο Αμερικανός καλλιτέχνης του οποίου οι φωτογραφίες κατέγραψαν την καθημερινή ζωή των Αμερικανών με το ακατέργαστο και αυθόρμητο φωτογραφικό στυλ του. Ένα στυλ που άνοιξε δρόμους και άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβανόταν μέχρι τότε τους "κανόνες" της φωτογραφίας.

Ο γεννημένος στην Ελβετία Frakn ήταν ο άνθρωπος πίσω από το σημαδιακό The Americans, ένα έργο που θεωρείται ορόσημο για

τη φωτογραφία, τον πρόλογο του οποίου είχε γράψει ο σπουδαίος Jack Kerouac.

Το The Americans περιείχε 83 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από μια Leica 35mm. Εστίαζε στην καθημερινή ζωή, από τα ζευγάρια εφήβων μέχρι τους εργάτες και τους ποδηλάτες.

Ο Robert Frank είχε χαρακτηριστεί ως ο "Μανέ της σύγχρονης φωτογραφίας" από τη Janet Malcolm του New Yorker και θεωρείτο ο πατέρας των αυθόρμητων καρέ.

Το έργο του περιλαμβάνει συνολικά 28.000 καρέ. "Ήθελα πάντα να παρουσιάζω ο,τι έβλεπα, ακριβώς όπως το έβλεπα. Απλά και καθαρά. Είχε κουραστεί τόσο πολύ με τον ρομαντισμό", έλεγε ο Frank για το The Americans.

Όπως έγραφε ο Kerouac, ο Frank κατέγραψε με τον φακό του το χάσμα ανάμεσα στο "American dream" και την καθημερινή αλήθεια. "Έβγαλε ένα θλιμμένο ποίημα μέσα από τα σπλάχνα των ΗΠΑ με 83 στιγμιότυπα", ανέφερε συγκεκριμένα ο Kerouac στον πρόλογό του. Οι δυο τους άλλωστε είχαν γυρίσεις όλες τις Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Η Sarah Greenough της Εθνικής Πινακοθήκης της Washington ανέφερε για τον Frank πως φωτογράφιζε τους απόκληρους, τα θύματα του ρατσισμού, εκείνους που είχαν απογοητευτεί από τις κυβερνήσεις τους, τους "μουδιασμένους που ζούσαν στις παρυφές του καταναλωτικού συστήματος".

Ο ίδιος έλεγε άλλωστε στις συνεντεύξεις του πως πάντοτε ένοιωθε πιο κοντά στους φτωχούς, "σε εκείνους που δίνουν καθημερινές μάχες".

Βραβεύτηκε με το Διεθνές βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Erna and Victor Hasselblad to 1966 καθώς θεωρήθηκε ότι έχει συμβάλει "στην ανανέωση τόσο στο χώρο της Φωτογραφίας Ντοκουμέντου όσο και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, αλλά ακόμη και μέσα από την Ανεξάρτητη Αμερικανική Κινηματογραφική Τέχνη".

Οι εικόνες του είχαν αποφασιστική επίδραση σε γενιές φωτογράφων, ζωγράφων, κριτικών και συγγραφέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα