Politico: Ψηφιακή έκρηξη σε ένα ελληνικό σύστημα που θυμίζει το Βυζάντιο

Το θλιβερό ρεκόρ της Ελλάδας σχετικά με την ψηφιοποίηση, όπου βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, ανατρέπεται, όπως γράφει το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ του. Αιτία, ο κορονοϊός.

Η πανδημία και η επακόλουθη απομόνωση, που επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, προκάλεσε επίσπευση των διαδικασιών έτσι ώστε να δοθούν ψηφιακές λύσεις, από

τις συνεδριάσεις των Αρχών, μέχρι τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Όπως λέει το Politico, η κρίση σηματοδοτεί μια αφύπνιση για τη χώρα που σε ο,τι αφορά τη ψηφιακή ολοκλήρωση, βρισκόταν στην 25η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα μάλιστα είναι η μόνη χώρα του "δυτικού κόσμου" που χαρακτηρίζεται ακόμη ως "αναδυόμενη" από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε ο,τι αφορά την "Ετοιμότητα για το μέλλον της παραγωγής", έτσι ώστε να λάβει μέρος σε αυτό που αποκαλείται "Industry 4.0", ή αλλιώς "νέα βιομηχανική επανάσταση" στον κλάδο της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης.

Τώρα, χάρη στο COVID-19, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν: Την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τη λειτουργία πλατφόρμας online υπηρεσιών. Απαραίτητα έγγραφα, επιδόματα, πληρωμές, αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων, πιστοποιητικά διαμονής, δηλώσεις οικογενειακής κατάστασης, ξαφνικά έγιναν όλα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε επίσης μια πλατφόρμα διαδικτυακών διασκέψεων για τους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και ένα σύστημα γραπτών μηνυμάτων για να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους, μια εύχρηστη εναλλακτική λύση έναντι της έντυπης διαδικασίας.

Ακόμη, όπως αναφέρει το Politico, από την περασμένη εβδομάδα, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να επισκεφθούν το γιατρό τους για να λάβουν συνταγή φαρμάκων, αλλά μπορούν να το κάνουν αυτό από το κινητό τους τηλέφωνο, χάρη σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που εισήχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα.

Το Politico κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος είχε αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι "ψηφιακός πρωταγωνιστής" των εξελίξεων, αλλά όπως είπε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω της πανδημίας.

"Εν μέσω της κρίσης, επιταχύνουμε αυτό που ήδη σχεδιάσαμε και προχωρήσαμε με μια σειρά καινοτομιών που αποδεικνύουν τα γρήγορα αντανακλαστικά μας", σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός στο Politico.

Το Politico γράφει πως βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμη στη χώρα να γίνουν, ενώ χαρακτηρίζει ως "βυζαντινό" το σύστημα ταυτοποίησης της χώρας. Όπως αναφέρει, χρειάζονται διαφορετικοί αριθμοί για πληρωμή φόρων, υπηκοότητα, κοινωνική ασφάλιση και ταυτότητα.

"Αυτή η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τον γενικό ψηφιακό αναλφαβητισμό της χώρας, καθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα ως μια προσπάθεια που προσκρούει σε ένα νομικό ναρκοπέδιο και παρεμποδίζονται σθεναρά προσπάθειες για την προσέλκυση απαραίτητων ξένων επενδύσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Μικρή πρόοδος σημειώθηκε παρά τις πολλές σημαντικές αναθεωρήσεις που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου διάσωσης των 8 ετών, η οποία έληξε το 2018", προσθέτει.

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς μηχανογραφημένο κτηματολόγιο, δηλαδή η ιδιοκτησία και η χωροθέτηση μπορεί να παραμένουν αδιαφανείς και να υπάρχουν διαφορές κυριότητας", συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Αναφέρει δε πως και το σύστημα δικαιοσύνης δεν έχει προχωρήσει σε ψηφιοποίηση, ενώ στέκεται στη γραφειοκρατία για την έκδοση απόφασης που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 4,5 χρόνια. Κάτι που όπως αναφέρει, επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία εταιρειών που προβαίνουν σε εκκαθάριση.

Ο Πιερρακάκης δήλωσε πως προσπαθεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το "υπουργείο απλούστευσης διαδικασιών" για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία. Η πρώτη κίνηση είναι να απλουστοποιηθεί η διαδικασία για "συμβάντα-κλειδιά" στη ζωή των πολιτών, με πιστοποιητικά γέννησης ή θανάτου.

Αναφορά γίνεται και στον δήμο Καλαμάτας που αποφάσισε να αναστείλει ένα πιλοτικό έργο για το 5G. Το 5G θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο μόλις τελειώσει η καραντίνα.

"Η ανάγκη να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση του ιού μας επέτρεψε να αλλάξουμε τη νοοτροπία" προσθέτει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν ταχύτερα είναι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μαθητές. Οι πλατφόρμες που παρέχουν η Cisco, η Google και η Microsoft, έχουν ήδη αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμες για την τηλεκπαίδευση στη χώρα, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα