Moody’s: Υποβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών σε "σταθερό" από "θετικό" προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Οι αναλυτές του Οίκου επισημαίνουν πως οι "σταθερές" προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες του για τις θεμελιώδης πιστωτικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, προσθέτουν, θα αντισταθμίσουν πάντως σε κάποιο

βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών, ενώ η επιδείνωση στα κεφάλαια τους θα είναι μέτριου μεγέθους και θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων, ενώ οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.

Όπως τονίζει η Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σε αυξημένη χρήση των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ τοποθετεί την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021.

Η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξασθενίσει και τα NPEs θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και κοντά στο περίπου 40% των ακαθάριστων δανείων.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPE, αν και η επιδείνωση είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που περιλαμβάνουν πρόσθετες δυνατότητες ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση του σχηματισμού νέων NPE, όπως και η παράταση των περιόδων αποπληρωμής δανείων για τους πιο ευάλωτους πελάτες των τραπεζών.

Η Moody’s εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα αποδυναμωθεί καθώς η διαταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς λόγω κορωνοϊού μειώνει την αύξηση του δανεισμού, χτυπά τα έσοδα από προμήθειες και οδηγεί σε πιθανές απώλειες από επενδυτικούς τίτλους.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο, τονίζει η Moody’s, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα, μια απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης θα επηρεάσει τους τομείς των μεταφορών και των logistics, του εμπορίου και της μεταποίησης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑ: Ποια είναι τα κριτήρια για έλεγχο κορονοϊού ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Πού στέλνω SMS για μετακίνηση, τις μέρες της καραντίνας, λόγω κορονοϊού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Keywords
Τυχαία Θέματα