Magic de Spell: "Οι κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν πριν είναι πολύ αργά"

Οι Magic de Spell μπήκαν αισίως στην πέμπτη δεκαετία παρουσίας τους στην ελληνική ροκ σκηνή και συνεχίζουν με σθένος, έμπνευση και δημιουργικότητα να προσφέρουν με κάθε τρόπο στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας. Στην πολύχρονη και γεμάτη διαδρομή τους μας έχουν χαρίσει τραγούδια - «διαμάντια», που είναι πάντα επίκαιρα και που θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα.

Παράλληλα, δεν σταματούν ποτέ να δημιουργούν, ούτε επαναπαύονται στους «ύμνους» του παρελθόντος.

Ακολουθούν την εποχή και συνεχίζουν να μας προσφέρουν νέα τραγούδια, κρατώντας πάντοτε τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητα της μπάντας. Πιστοί στον βαθιά κοινωνικό και ανθρώπινο στίχο τους, με άποψη για τα τα τεκταινόμενα και σταθεροί στην ροκ αισθητική τους.

Πρόσφατο παράδειγμα, το καινούργιο τραγούδι τους με τίτλο «ΕΙΜΑΙ», που κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουλίου και έχει κάνει ήδη ιδιαίτερα αίσθηση. Το τραγούδι αποτελεί μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος Κύπριου ποιητή Ιάσωνα Σταυράκη, που απέσπασε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο ποίησης στην Πούλα της Κροατίας το 2018 και συνοδεύευεται από ένα βίντεο - «γροθιά στο στομάχι» σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη, δημιουργού επίσης του βίντεο κλιπ «Εμένα οι φίλοι μου» της Κατερίνας Γώγου, που μελοποίησε το συγκρότημα το 1998.

Πέρα, όμως, από τη συνεχή δισκογραφική τους παρουσία, οι Magic de Spell συνεχίζουν και τις συναυλίες τους όλα αυτά τα χρόνια, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που τους αγαπά και τους στηρίζει. Μπορεί τα καλλιτεχνικά δρώμενα να σταμάτησαν για λίγο, λόγω της πανδημίας, αλλά το Σάββατο 25 Ιουλίου οι Magic de Spell θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, παρέα με τους Δημήτρη Μητσοτάκη - Παναγιώτη Κατσιμάνη (Ενδελέχεια) και τα Υπόγεια Ρεύματα, για μια απόλυτα ροκ βραδιά.

Με αφορμή τη δημιουργική περίοδο στην οποία βρίσκονται, οι Magic de Spell μιλούν στο News 24/7 για το νέο τους τραγούδι που αποτυπώνει εύστοχα την πραγματικότητα που ζούμε, για τον ρατσιμό, την επερχόμενη συναυλία τους, τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην τέχνη, αλλά και ένα ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει σύντομα με τίτλο «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι» και θα αφορά την 40χρονη ιστορία της μπάντας.

Αποτελείτε την μακροβιότερη μπάντα του ελληνικού ροκ και μετράτε ήδη 40 χρόνια παρουσίας. Σίγουρα αυτό είναι μοναδικό, καθώς βλέπουμε συνήθως τα συγκροτήματα να διαλύονται στο πέρασμα των χρόνων, ακόμη κι αν έχουν δοκιμάσει διαφορετικές συστάσεις. Τι είναι αυτό που σας κρατά ενωμένους τόσα χρόνια και κάνει τους Magic de Spell, όχι απλώς να υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά να συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους, να είναι παραγωγικοί, να παρουσιάζουν νέο υλικό και να έχουν πράγματα να προσφέρουν;

Όλο αυτό, εμάς μας φαίνεται τόσο φυσιολογικό! Τι άλλο να κάνουμε δηλαδή; Είμαστε άνθρωποι με ανησυχίες και μάλλον συνεχίζουμε να έχουμε έμπνευση. Επίσης, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπούν και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε. Ίσως το μυστικό να κρύβεται στο ότι είμαστε μια καλή παρέα μεταξύ μας, που ο ένας επηρεάζει και επιδρά πάνω στον άλλο. Η καλή παρέα αυτή, δεν άλλαξε ποτέ παρά τις αλλαγές μελών που κατά καιρούς έχουν υπάρξει.

Μόλις πριν λίγες μέρες κυκλοφορήσατε το νέο σας τραγούδι με τίτλο «Είμαι», ένα βαθιά κοινωνικό κομμάτι που αποτελεί ωδή στην αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα, αλλά και ένα όπλο στη μάχη κατά του ρατσισμού. Πώς προέκυψε αυτό το τραγούδι και τι είναι για εσάς;

Διαβάσαμε στο Facebook το ποίημα του Ιάσωνα Σταυράκη. Κάθε φράση του και μια γροθιά στο στομάχι. Δύσκολα συναντά κάποιος σήμερα ένα τέτοιο κείμενο, που υψώνει κραυγή αντίστασης προς κάθε μορφή καταπίεσης και ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας με τη φράση «είμαι εσύ, είμαστε ένας». Μας συγκλόνισε πραγματικά και αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Ιάσωνα και να του προτείνουμε να το μελοποιήσουμε. Ο Ιάσωνας δέχτηκε με χαρά και έτσι, μπήκαμε στο studio.

Το «Είμαι» συνοδεύεται από ένα πολύ δυνατό βίντεο-κλιπ, που «γεννά» πολλά συναισθήματα. Στο βίντεο βλέπουμε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, εκπροσώπους διαφόρων μειονοτήτων, μια μεγάλη μπότα να πατά το κεφάλι του Γιώργου που τραγουδά. Ποιες ήταν οι σκέψεις πίσω από τη δημιουργία του βίντεο και πώς το υλοποιήσατε;

Μιλήσαμε αρκετά με το σκηνοθέτη Νίκο Σούλη για το πώς θα έπρεπε να είναι αυτό το video. Ο ίδιος μετά από λίγες μέρες, μας πρότεινε το σενάριο. Μας ενθουσίασε. Το στοίχημα πλέον ήταν να δεχτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συμμετέχουν. Δεν υπάρχει κανείς ηθοποιός ή κομπάρσος στα γυρίσματα. Οι άνθρωποι, «υποδύονται» τους εαυτούς τους. Είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό για μας, το ότι όλοι τους μας εμπιστεύτηκαν και κανένας απ’ όσους προσεγγίσαμε δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή του. Η οργουελική μπότα πάνω στο κεφάλι του τραγουδιστή μας, είναι το σήμα κατατεθέν του νέου μεσαίωνα που πλησιάζει απειλητικά.

Καθημερινά βλέπουμε πολλά περιστατικά ρατσισμού και βίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόυντ στις ΗΠΑ. Υπάρχει ελπίδα να εξαλειφθούν τα συναισθήματα μίσους; Μπορεί να βοηθήσει η τέχνη; Θα έπρεπε περισσότεροι καλλιτέχνες να μιλούν για κοινωνικά ζητήματα;

Τα περιστατικά βίας, ρατσισμού, κρατικής καταστολής και ελέγχου, αυξάνονται δραματικά και τραγικά ανησυχητικά. Οι κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν πριν είναι πολύ αργά. Η τέχνη δε μπορεί να προκαλέσει κοινωνική επανάσταση από μόνη της, μπορεί όμως να βοηθήσει και να αφυπνίσει. Είναι πραγματικά κρίμα που σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή, λίγα μόνο τραγούδια γράφονται με ανάλογη θεματολογία. Και τα περισσότερα, από την ελληνική ροκ σκηνή και το hip hop.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πέρα από την υγειονομική διάσταση του θέματος, η πανδημία επηρέασε σημαντικά επαγγέλματα, με τους καλλιτέχνες και τον κλάδο του πολιτισμού να δέχονται μεγάλο πλήγμα. Έχει επηρεαστεί η δημιουργικότητά σας; Πώς βλέπετε τα πράγματα το επόμενο διάστημα;

Δυστυχώς σε κάθε κρίση, τα πρώτα οικονομικά θύματα είναι οι άνθρωποι της τέχνης. Ο κόσμος όταν πιέζεται, θεωρεί ότι η τέχνη και η μουσική είναι τα πρώτα πράγματα που μπορεί να περιορίσει. Αυτή η αντίληψη είναι λάθος, γιατί χωρίς τον πολιτισμό της, καμιά κοινωνία δεν επιβίωσε. Το κράτος μοίρασε ψίχουλα στους καλλιτέχνες (εξαιρούνται κάποιες «φίρμες»), δείχνοντας μάλιστα και μια χαιρεκακία ή και ένα, εκδικητικό πρόσωπο απέναντι τους, όχι και τόσο δύσκολα εξηγήσιμο... Η δημιουργικότητα η δική μας, αλλά και των περισσότερων μουσικών που ξέρουμε, δεν έχει περιοριστεί καθόλου. Άλλωστε, αυτή θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Γιατί έρχονται δύσκολα και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της τέχνης να σταθεί δίπλα στον καταπιεζόμενο μη προνομιούχο σύγχρονο άνθρωπο.

Σε λίγες μέρες, το Σάββατο 25 Ιουλίου, πρόκειται να σας ακούσουμε live στην Τεχνόπολη με τους Ενδελέχεια και τα Υπόγεια Ρεύματα. Φαίνεται πως έχετε δέσει μεταξύ σας, καθώς προηγήθηκαν κι άλλες κοινές σας συναυλίες. Πώς είναι η συνεργασία σας; Αισθάνεστε ότι κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος, δεδομένου ότι υπήρξατε τρεις μπάντες-θεμελιωτές του ελληνικού ροκ;

Με τους Ενδελέχεια και τα Υπόγεια Ρεύματα έχουμε συνυπάρξει δεκάδες φορές στο παρελθόν, σε συναυλίες, φεστιβάλ κλπ. Έχουμε ταξιδέψει μαζί, είμαστε φίλοι. Είναι μεγάλη χαρά για μας το ότι συνυπάρχουμε ξανά συναυλιακά τα τρία τελευταία χρόνια. Και πιο μεγάλη χαρά, το ότι ο κόσμος είναι πάντα εκεί. Γιατί μόνο αυτός είναι αρμόδιος να απαντήσει πόσο πραγματικά ουσιαστική είναι αυτή η σύμπραξη στο σήμερα, καθώς και τι σημαίνουν αυτά τα τρία γκρουπ για την ιστορία της σκηνής.

Τι έχετε ετοιμάσει και τι πρόκειται να ακούσουμε στην συναυλία στην Τεχνόπολη; Έχοντας υπόψιν πως, λόγω των αλλαγών που έφερε η πανδημία, θα είναι καθήμενο το κοινό, έχετε περιέργεια να δείτε πώς θα είναι αυτή η συναυλιακή εμπειρία, τόσο για εσάς όσο και για τους παρευρισκομένους;

Σίγουρα θα ακουστούν τα κλασικά τραγούδια των τριών σχημάτων από τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά δε θα περιοριστούμε σ’ αυτό. Και οι τρεις μπάντες έχουν νέα τραγούδια που φιλοδοξούν να παίξουν τον μουσικό και κοινωνικό τους ρόλο στο σήμερα. Όσο για την ιστορία με το «καθήμενο κοινό», είναι πράγματι μια νέα εμπειρία, που εμάς μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο άβολα. Ελπίζουμε τα πράγματα σύντομα να ξαναγίνουν όπως ήταν. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα περάσουμε άσχημα! Έχουμε μεγάλη όρεξη για live, γιατί λόγω της πανδημίας, αυτό έχει να συμβεί μήνες. Την ίδια ανυπομονησία και όρεξη πιστεύουμε ότι έχουν και οι φίλοι μας. Λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα ότι μας περιμένουν!

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε εν αναμονή της κυκλοφορίας ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι», για την ιστορία και την πορεία των Magic de Spell. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πότε; Τι θα περιλαμβάνει και πότε θα είναι διαθέσιμο;

Η ιδέα ξεκίνησε πριν δυο χρόνια περίπου από τους ίδιους τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, Βόρη Καραγιάννη και Μιχάλη Λαμπριανίδη. Η ιδέα τους μας βρήκε σύμφωνους και μας ενθουσίασε από την αρχή. Υπάρχει πολύ αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, δημοσιεύσεις, backstage, live videos, συνεντεύξεις από πολλά νυν και πρώην μέλη των Magic, αλλά και από ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της μπάντας, όπως ο JJ Burnel των Stranglers. Θα κυκλοφορήσει σίγουρα μέσα στο φθινόπωρο του 2020 και θα αποτελέσει την καλύτερη καταγραφή της μέχρι τώρα σαραντάχρονης πορείας μας.

Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην μουσική, όπου ζήσατε το ελληνικό ροκ μέσα από διαφορετικές δεκαετίες και φάσεις, τι είναι για εσάς το ροκ; Κάνοντας έναν απολογισμό, πώς έχει αλλάξει η μουσική στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 70 έως σήμερα;

Μια μουσική κινηματική, αμφισβήτησης, αντικομφορμισμού και απελευθέρωσης που συνεχίζει να επηρεάζει συνειδήσεις και να κινητοποιεί μέχρι τις μέρες μας. Οι μουσικές φόρμες αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια, όπως αλλάζουν και οι άνθρωποι και τα τεχνολογικά μέσα. Αλλά η σταθερά του Rock ‘N’ Roll παραμένει!

Βρείτε τους Magic de Spell εδώ:

Στο Facebook: https://www.facebook.com/MagicDeSpell/

Στο Spotify: https://open.spotify.com/artist/5iTlDpX6IOsh1ZEWxH7Kaz

Στο Instagram: https://www.instagram.com/magicdespell_official

Στο Web Site: https://www.magicdespell.info/

Στο Youtube: https://www.youtube.com/user/OFFICIALMAGICDESPELL

Keywords
magic, magic, για μας, hip hop, ροκ, νέα, news, επηρεάζει, ωδή, facebook, studio, video, συμμετοχή, ελλαδα, ηπα, hop, live, σημαίνει, videos, rock, https, instagram, web, site, info, youtube, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, www.facebook.com, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, κοινωνια, instagram, το στοιχημα, βιντεο, ωδή, χωρες, γωγου, επικαιρα, ηθοποιος, ηπα, μουσικη, ντοκιμαντερ, σθενος, τραγουδια, φωτογραφιες, hip hop, news, youtube, αισθητικη, αλληλεγγυη, αφορμη, βραδια, γροθια, γυρισματα, δυναμη, δειτε, δικη, δρωμενα, ευκαιρια, υπαρχει, ελπιδα, εμπνευση, εξελιξη, επαγγελματα, επηρεάζει, εποχη, επρεπε, ερχονται, τεχνη, ιδεα, ιδια, ιδιο, η δικη, ιασωνας, κειμενο, λαθος, μηκος, μηκος κυματος, μηνυματα, μηνες, μυστικο, μορφη, νικο, παντα, ποιημα, πεμπτη, προβληματα, ροκ, ρολο, σαββατο, σεναριο, σιγουρα, συντομα, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνοθεσια, συγχρονο, τι ειναι, τρια, φεστιβαλ, φθινοπωρο, χαρα, web, φιλοι, για μας, hop, https, ιδιαιτερα, κομματι, rock, studio, σημαίνει, σημα, site, σκηνη, υλικο, videos, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα