H Ουάσινγκτον σε ρόλο γεφυροποιού: Τα μηνύματα Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, αντίστοιχα, όπου επισημάνθηκε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγες μόλις ώρες μετά το ταξίδι του στην Τουρκία, όπου απέφυγε να προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση για τα ελληνοτουρκικά, ανέδειξε μέσω των δηλώσεών του τον ρόλο

γεφυροποιού που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία να αποτελέσει θεμέλιο ούτως ώστε να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών, καλώντας να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο.

Κατανοώντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, έσπευσε να επισημάνει πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ως στενού φίλου και συμμάχου των δύο χωρών, τα δύο μέρη "να βρουν τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο".

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε να μην χρησιμοποιείται προκλητική ρητορική και να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, καθώς δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν ζητά ανταλλάγματα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τη σεισμόπληκτη Τουρκία χωρίς να επιζητά ανταλλάγματα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Αν μέσω της επαφής αυτής βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που προσφέρει» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει εντάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα