Gizelis Robotics: Το πρώτο αυτόνομο ελληνικό ρομπότ γενικής απολύμανσης ονομάζεται RobotSafe

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να μαθαίνεις για νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά σου, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Είναι, όμως, ακόμη πιο σπουδαίο όταν αυτές οι καινοτομίες προέρχονται από ελληνικές εταιρείες, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Gizelis Robotics.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία εδώ και χρόνια στοχεύει στην παροχή λύσεων συστημάτων αυτοματοποίησης,

κατασκεύασε πρόσφατα το πρώτο αυτόνομο ελληνικό ρομπότ απολύμανσης με τεχνολογία εκνέφωσης για εξουδετέρωση μικροβίων, ιών και βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19.

Το RobotSafe, όπως είναι το όνομα του πρώτου "Made in Greece" αυτοκινούμενου συνεργατικού ρομπότ, που σχεδιάστηκε προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν λειτουργικές αυτό το διάστημα, είναι ξεκάθαρα η ελληνική απάντηση στην πανδημία.

Για να μάθουμε, όμως, περισσότερα σχετικά με τι ακριβώς κάνει, αλλά και πώς λειτουργεί το RobotSafe, μιλήσαμε με τον κύριο Παναγιώτη Λάγιο, Co-Founder & CTO της Gizelis Robotics, ο οποίος μάς έλυσε κάθε απορία.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του RobotSafe, αλλά και πώς φτάσατε στην υλοποίησή του;

Η αλήθεια είναι πως με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού και ειδικότερα μετά το πρώτο lockdown, προέκυψε η ιδέα πως εκτός από τα υπόλοιπα ρομοποτικά κομμάτια που κάνει η εταιρεία, υπάρχει η ανάγκη να μπούμε και στη διαδικασία της απολύμανσης. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τα αυτόνομα ρομποτικά συστήματα που διαθέταμε, προσαρμόζοντας κάποια συστήματα που θα έκαναν την απολύμανση.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες απολύμανσης. Η πρώτη γίνεται με ακτινοβολία και χρήση ακτινών UV, με τεχνολογία φωτός. Οι προδιαγραφές για μια τέτοια διαδικασία απολύμανσης είναι αρκετά αυστηρές. Στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει η χρήση του σε υγειονομικούς χώρους και οργανισμούς, εμείς όμως το πήγαμε ένα βήμα μπροστά. Έτσι, προέκυψε η έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας εκνέφωσης, που αν το δούμε συνολικά, προκύπτει σημαντικό όφελος χρόνου και κόστους από την εποπτεία του RobotSafe στους επιθυμητούς χώρους που θέλουμε να απολυμάνουμε.

Προσαρμόζοντας, λοιπόν αυτή, την τεχνολογία πάνω στο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα, δημιουργήσαμε το RobotSafe, το οποίο κινείται αυτόνομα στον χώρο αποφεύγοντας εμπόδια, είναι εύκολο στο χειρισμό και εκνεφώνει με το κατάλληλο υγρό τον χώρο μας, προφυλάσσοντάς μας από ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του Covid-19.

Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια πώς ακριβώς λειτουργεί;

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του RobotSafe, υπάρχει ένας εξειδικευμένος τεχνικός, ο οποίος πραγματοποιεί την χαρτογράφηση του χώρου. Το ρομπότ κινείται μέσα στο χώρο και με τις κάμερες που διαθέτει, αποθηκεύει όλη την πληροφορία για τοίχους, εμπόδια ή οτιδήποτε υπάρχει και φτιάχνει έναν ψηφιακό χάρτη. Πάνω σε αυτόν τον χάρτη προσθέτουμε τη διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσει, την ταχύτητα, την διαδικασία εκνέφωσης.

Όταν τελειώσει αυτό το κομμάτι, έχει τις αποστολές του, τις οποίες μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε διαχειριστής. Όταν ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των επιθυμητών χώρων, μπορεί να εκκινήσει και ολοκληρώσει τις αποστολές του, τις οποίες διαχειρίζεται μέσω δικού μας εξιδεικευμένου λογισμικού ο εκπαιδευμένος επόπτης/διαχειριστής.

Όταν τεθεί σε λειτουργία το RobotSafe διαβάζει ζωντανά το χώρο και σε περίπτωση που συναντήσει κάποιο εμπόδιο, θα επαναπροσδιορίσει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει την διαδρομή του και θα το ξεπεράσει. Αν για παράδειγμα βρεθεί κάποιος άνθρωπος στο δρόμο του, θα σταματήσει για να μην τον ακουμπήσει και θα τον προσπεράσει από το πλάι, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διαδρομής.

Με τι ενέργεια κινείται;

Λειτουργεί με μπαταρίες και μπορεί να επαναφορτιστεί. Μάλιστα, το σύστημα διαθέτει κι έναν ειδικό σταθμό επαναφόρτισης. Όταν, λοιπόν, το ρομπότ δεν έχει αποστολές ή αν πέσει η μπαταρία του κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, πηγαίνει αυτόματα στον σταθμό επαναφόρτισης, συνδέεται και φορτίζει χωρίς να υπάρχει καν παρουσία ανθρώπου. Ο άνθρωπος χρειάζεται μόνο για να γεμίζει το υγρό της εκνέφωσης, όταν πέφτει η στάθμη του.

Σε τι χώρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Γενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο. Το μόνο που δεν μπορούμε μέχρι στιγμής είναι να το βγάλουμε σε εξωτερικό χώρο. Από εκεί και πέρα είτε είναι αεροδρόμιο, είτε εμπορικό κέντρο, είτε ένα γραφείο μπορεί κάλλιστα να κάνει τη δουλειά του. Μπορούμε επίσης να το ενώσουμε σε πάρα πολλά στοιχεία ενός κτιρίου. Το ρομπότ μπορεί να καλέσει ένα ασανσέρ αυτόματα, να μπει μέσα και να πάει σε άλλο όροφο, συνεχίζοντας κανονικά τη διαδρομή του. Παράλληλα, μπορεί να εκτελέσει τη διαδικασία της απολύμανσης σε προκαθορισμένο πρόγραμμα, δηλαδή να ξεκινήσεις στις 9 στον πρώτο όροφο, στις 10 στον δεύτερο, αναλόγως το πρόγραμμα και τις διαδρομές που θα του ορίσει ο εκάστοτε διαχειριστής.

Για ποιο λόγο θα προτείνατε σε κάποιον να εμπιστευτεί το RobotSafe;

Κοιτάξτε, εξαιτίας της κατάστασης που βιώνουμε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για απολύμανση σε όλους τους χώρους. Πρέπει και χρειάζεται να νιώθουμε ασφαλείς κάθε φορά που πηγαίνουμε σε ένα αεροδρόμιο, σε μια δημόσια υπηρεσία, σε μια εταιρεία. Με ένα τέτοιο σύστημα γίνεται σωστή απολύμανση και υπάρχει κυρίως το αίσθημα ασφάλειας, πως δεν είναι κανένας απροστάτευτος.

Το RobotSafe είναι το πρώτο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα στον κόσμο, που διαθέτει την τεχνολογία της εκνέφωσης. Μπορεί να αντιληφθεί τον χώρο, να δημιουργήσει μια διαδρομή με ευκολία κινήσεων, αποφεύγοντας εμπόδια και αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο ασφαλή ρομποτική διαδικασία απολύμανσης. Είτε αφορά σε μια τράπεζα, σε ένα αεροδρόμιο, ακόμη και σε μια εταιρεία απολύμανσης, οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να διερευνήσουν άμεσα την ρομποτική απολύμανση και τα οφέλη της.

Υπάρχει η σκέψη να επεκταθείτε και στη διεθνή αγορά;

Ασφαλώς. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά και προσπαθούμε να το κάνουμε γνωστό στο ελληνικό κοινό. Το πλάνο φυσικά και λόγω της κατάστασης που βιώνει ο κόσμος παγκοσμίως είναι να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις πωλήσεις και στη διεθνή αγορά, καθώς η ζήτηση έξυπνων συστημάτων απολύμανσης είναι πιο έντονη από ποτέ.

Κι αν κάποιος ενδιαφέρεται, τι πρέπει να κάνει για να το αποκτήσει;

Σίγουρα να επικοινωνήσει με την εταιρεία μας, για να μπορέσουμε να τον καθοδηγήσουμε και να του δείξουμε κι από κοντά τις δυνατότητες του RobotSafe. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να έρθει και στο εργοστάσιό μας, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε ζωντανά κάποιες δοκιμές. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε δοκιμές και με προτεινόμενα πιστοποιημένα υγρά απολύμανσης (ΕΟΦ), καθώς και έναν μικροβιολογικό έλεγχο για να δούμε το ποσοστό επιτυχίας που είχε το εκάστοτε υγρό στη μείωση του ιικού φορτίου πριν και μετά τον ψεκασμό στους χώρους και στις επιφάνειες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα