EWG: "Άριστα" στα δημοσιονομικά, εξηγήσεις για κόκκινα δάνεια

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν επισήμως για το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Σε συνέχεια ενημέρωσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ από την επικεφαλής της ομάδας της Commission για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο, στα δημοσιονομικά η Ελλάδα αναμένεται ότι θα πάρει «άριστα».

Τόσο το κλείσιμο του 2018 όσο και για την προοπτική του 2019 στο σύνολο τους, οι θεσμοί (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) θα διαβεβαιώσουν τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % επιτυγχάνεται με μεγάλη άνεση με βάση τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Στο πεδίο των δεσμεύσεων της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος θα επισημανθούν καθυστερήσεις στις αλλαγές στο δημόσιο και ειδικότερα την τοποθέτηση ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, στην στελέχωση της ΑΑΔΕ και σε συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις όπως η σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας και της συμφωνίας για επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης για τον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε ότι αφορά την δημοσιονομική διαχείριση θα υπάρχει υπενθύμιση για την καθυστέρηση στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω γραφειοκρατίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Τούτο διότι το ΥΠΟΙΚ πιστώνει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα προβλεπόμενα ποσά αλλά οι τελευταία συνεχίζουν να καθυστερούν στην απόδοση τους στους τελικούς δικαιούχους.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις σε νομοθετήματα που θα αφορούν το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων θα τονιστεί ότι έχουν αναληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύσεις για επιτάχυνση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στο άμεσο μέλλον.

Κόκκινα δάνεια - νόμος Κατσέλη

Στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και την υποβολή στην επιτροπή της πρότασης για την θεσμική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με την παροχή κρατικών εγγυήσεων που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας. Ως γνωστό το θέμα δεν αφορά άμεσα την αξιολόγηση αλλά είναι σημείο έντονου ενδιαφέροντος και από την ΕΕ αλλά και από την ΕΚΤ λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού κόκκινων δανείων στην Ελλάδας αλλά και της σχετικά χρονοβόρας διαδικασίας για την συζήτηση και έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου.

Ενημέρωση θα ζητηθεί και για το σχέδιο επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την επέκταση που θα μεταφέρει στην ουσία τις ρυθμίσεις που σήμερα γίνονται μέσω των δικαστηρίων μέσω του νόμου Καστέλη Σταθάκη σε εξωδικαστικό επίπεδο με την συμμετοχή του δανειολήπτη της Τράπεζας και του κράτους που θα επιδοτεί και ένα μέρος της δόσης. Στο θέμα αυτό υπάρχει σε επεξεργασίας και ένα περίγραμμα σχεδίου για το τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά το οποίο θα παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά.

Αύξηση κατώτατου - υποκατώτατος

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να υπάρχει και κάποια γκρίνια από τους θεσμούς σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και 27% στους νέους μέχρι και 25 χρονών με την κατάργηση και του υποκατώτατου μισθού.

Οι θεσμοί είχαν αμφισβητήσει από την Αθήνα στοιχεία που είχε παρουσιάσει το υπουργείο εργασίας για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα συνεπάγονταν η αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σε μια ευρύτερη συζήτηση με παρόντες και τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις αλλά πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν χθες ότι το ίδιο έγινε και με τις αυξήσεις που είχαν γίνει στην Πορτογαλία η οποίες όμως τελικά εφαρμόστηκαν και απέδωσαν για την οικονομία της χώρας της Ιβηρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα