«Blockchain - Bitcoin: "Φούσκα" ή επανάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις τεχνολογικές εφαρμογές;»

Συμμερίζεστε την άποψη που επικρατεί τελευταία ότι το Bitcoin και γενικότερα το Blockchain είναι άλλη μια "φούσκα" παρόμοια με αυτή του .com στην δεκαετία του 90';

Γ.Κ.: Αρχικά νομίζω ότι είναι χρήσιμο να διαχωρίσουμε το Bitcoin και γενικότερα τα Cryptocurrencies από την τεχνολογία του Blockchain. Τo Bitcoin όντως αποτελεί την πρώτη και πιο γνωστή εφαρμογή του Blockchain αλλά πλέον υπάρχουν χιλιάδες άλλες - πολλά υποσχόμενες - εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας. Το φάσμα τους είναι ευρύ και κινείται

γύρω από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εφαρμογές για gaming, social networks μέχρι και την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όπως και την δεκαετία του 90' έτσι και σήμερα η νέα αυτή τεχνολογική επανάσταση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Από επενδυτική ματιά μπορεί σήμερα κάποιος να αποκτήσει "μετοχές" (tokens) από την επόμενη Amazon ή Google αλλά μπορεί παράλληλα να χάσει όλη του την επένδυση εάν επιλέξει εταιρίες φαντάσματα που απλά χρησιμοποιούν την λέξη blockchain για να αποκτήσουν κεφάλαια.

Όσο αναφορά την φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από την τεχνολογία του Blockchain προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια επανάσταση παρόμοια με το WWW.

Ποιοι τομείς πιστεύετε ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν "disrupt" από το Blockchain.

Γ.Κ.: Αδιαμφισβήτητα ο τομέας που μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο είναι ο χρηματοπιστωτικός. Η έννοια του αποκεντρωμένου χρήματος είναι από μόνη της μια επανάσταση. Σημαντικές επίσης εφαρμογές εντοπίζουμε στον χώρο του IoT που ολοένα μεγαλώνει όπως επίσης και στο πως θα διαχειριζόμαστε την ψηφιακή μας ταυτότητα στο μέλλον όταν συναλλασόμαστε με διάφορες υπηρεσίες. (τράπεζες, νοσοκομεία, δημόσιο, κ.ο.κ.)

Για μένα όμως το πιο σημαντικό είναι ότι όπως και με το WWW, έτσι και με το Blockchain θα "γεννηθούν" νέες ειδικότητες και νέες θέσεις εργασίες που θα δώσουν την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να χτίσουν μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας.

Η Stoiximan είναι χορηγός στο Decentralized 2018 (link στο άρθρο για το συνέδριο). Ποιο το σκεπτικό πίσω από αυτή την χορηγία και ποια η σχέση της εταιρίας με το Blockchain;

Γ.Κ.: Στην Stoiximan στηρίζουμε πάντα προσπάθειες που φέρνουν στο προσκήνιο την χώρα μας. Το Decentalized αποτελεί ένα από τα κορυφαία συνέδρια στην Ευρώπη και φέτος έχουμε την χαρά να πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όσο αναφορά την σχέση μας με το Blockchain, είναι η ίδια που διατηρούμε με κάθε νέα υποσχόμενη τεχνολογία. Η Stoiximan είναι μια τεχνολογική εταιρία ψυχαγωγίας στην οποίας το DNA βρίσκεται μπολιασμένη η έννοια της Καινοτομίας. Για να καινοτομησεις πρέπει να περπατήσεις πρώτα σε άγνωστα μονοπάτια τα οποία δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων εάν αποτελούν ευκαιρία ή απειλή για την περαιτέρω πορεία της εκάστοτε εταιρίας.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνουμε συνεχώς ταλαντούχους ανθρώπους και πειραματιζόμαστε γύρω από νέες τεχνολογίες όπως Machine Learning & AI, Virtual & Augmented Reality και φυσικά Blockchain...

Keywords
Τυχαία Θέματα
Blockchain - Bitcoin, Φούσκα,Blockchain - Bitcoin, fouska