5+1 καλοκαιρινές ταινίες που θα σε "δροσίσουν" τις μέρες του καύσωνα

Μπορεί το καλοκαίρι να άργησε να έρθει φέτος, αλλά, όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ ζεστό. Ο καύσωνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες μέρες, το θερμόμετρο έχει "χτυπήσει" κόκκινο και εμείς αναζητάμε καθημερινά τρόπους για να δροσιστούμε. Τι πιο δροσερό, όμως, από μια καλοκαιρινή ταινία με πλάνα από καταγάλανα νερά, κρύες πισίνες, "καυτούς" χορούς σώμα με σώμα, θερινούς έρωτες, νοσταλγικές θύμησες και την άδεια Αθήνα του Αυγούστου;

Πολλές είναι οι ταινίες που έχουν ως θέμα τους το καλοκαίρι αυτό καθ' αυτό, ενώ άλλες φέρουν την αίσθηση αυτής της εποχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανεμελιά, ξεγνοιασιά, αλμύρα, ήλιο, ελευθερία, παύση. Μια παύση περίεργη, που μοιάζει να σταματά την κανονική ροή της ζωής, να βάζει στην άκρη την καθημερινότητα και να δημιουργεί ένα παράλληλο σύμπαν, που διαρκεί μόνο δυο με τρεις μήνες. Κι έπειτα, πάλι από την αρχή, ξανά στη ρότα των πραγμάτων.

Ακολουθούν έξι καλοκαιρινές ταινίες, παλιές και πιο πρόσφατες, που ταιριάζουν απόλυτα σε αυτές τις ζεστές μέρες. Όσο βρισκόμαστε, τουλάχιστον, στην πόλη και μέχρι να οργανώσουμε τις αποδράσεις ή τις διακοπές μας, μπορούν να μας παρασύρουν στον δικό τους κινηματογραφικό κόσμο και να μας χαρίσουν λίγη από τη δροσιά τους, με τα τοπία, τους πρωταγωνιστές, τους έρωτες, τις μουσικές και τις ιστορίες τους, που διαδραματίζονται στο δικό τους καλοκαίρι.

Μπορεί να μην αποτελούν κινηματογραφικά αριστουργήματα, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το καλοκαίρι. Κι αν δεν τις (ξανά)δούμε τώρα, τοτε πότε;

My Girl (1991)

Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Ζιφ, Παίζουν: Άννα Κλάμσκι, Μακόλει Κάκλιν, Νταν Ακρόιντ, Τζέμι Λι Κέρτις

Μια ταινία πλημμυρισμένη από αθωότητα και νοσταλγία, στοιχεία που χαρακτηρίζουν απόλυτα αυτή την εποχή. Η 11χρονη Βάιντα ζει ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι που θα της αλλάξει τη ζωή. Το πρώτο της φιλί, η απομυθοποίηση του παιδικού της έρωτα, η εφηβεία που πλησιάζει, οι οικογενειακές ισορροπίες που αλλάζουν και η τραγική απώλεια του καλύτερού της φίλου θα την ωριμάσουν. Μια ρομαντική ταινία που μοιάζει παιδική, αλλά κάνει κάθε ενήλικα να δακρύσει προς το τέλος.

Dirty Dancing (1987)

Σκηνοθεσία: Εμίλ Αρντολίνο, Παίζουν: Πάτρικ Σουέιζ, Τζένιφερ Γκρέι

Πάθος, φλερτ, έρωτας και πολύς χορός κατακλύζουν την ταινία και το καλοκαίρι της 17χρονης Μπέιμπι, που τελικά δεν είναι καθόλου βαρετό, όπως νόμιζε στην αρχή, αφού ο δάσκαλος χορού που θα συναντήσει στο θέρετρο των οικογενειακών διακοπών της, θα ανατρέψει τα πάντα. Ο καρδιοκατακτητής της εποχής, η χορευτική φιγούρα στον αέρα και το "Time Of My Life" απογειώνουν ταινίας. Μπορεί να μην βλέπουμε θάλασσα, αλλά η καλοκαιρινή, ερωτική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη.

La Piscine (1969)

Σκηνοθεσία: Ζακ Ντερέ, Παίζουν: Αλέν ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ, Τζέιν Μπίρκιν

Αλλαγή κλίματος, όχι όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες και τα σέξι κορμιά, αλλά σχετικά με το είδος της ταινίας. Η "Πισίνα" περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών, ένα ειδυλλιακό τοπίο και ένα ερωτικό "τετράγωνο" που θα οδηγήσει σε απρόσμενες και δυσάρεστες συνέπειες. Την ερωτική ατμόσφαιρα διαδέχονται η υποβλητικότητα και τα στοιχεία θρίλερ, με φόντο πάντα την καταγάλανη πισίνα, τα γυμνά σώματα, τις κρυφές επιθυμίες και τα πάθη που οι τέσσερις χαρακτήρες προσπαθούν να "δαμάσουν".

Call me by your name (2017)

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο, Παίζουν: Άρμι Χάμερ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Μάικλ Στούλμπαργκ

"Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου κι εγώ θα σε φωνάζω με το δικό μου". Η φράση συνοψίζει όλη την ευαισθησία, την απελευθέρωση και το δόσιμο των Έλιο και Όλιβερ, δύο ανθρώπων που που βιώνουν δυνατά συναισθήματα και έρχονται κοντά, με φόντο την εξοχή της Βόρειας Ιταλίας. Μια ταινία που, αφού την δεις, θα αναπολείς συχνά, φέρνοντας στο μυαλό σου τα ειδυλλιακά τοπία της Λομβαρδίας, τις προσωπικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών με τους εαυτούς τους, τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους και φυσικά... τα ροδάκινα.

Mamma Mia! (2008)

Σκηνοθεσία: Φιλίντα Λόιντ, Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Στέλαν Σκάργκαρντ

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το απόλυτο καλοκαιρινό μιούζικαλ. Η ανεβασμένη διάθεση, η απίστευτη ενέργεια, η πολύ καλή και διαφορετική ερμηνεία της Μέριλ Στριπ, τα μαγευτικά πλάνα από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, η ξεγνοιασιά των ελληνικών νησιών και τα τραγούδια των Abba, καθιστούν την ταινία μια πηγή δροσιάς, που σε κάνει να θες επειγόντως διακοπές. Ακόμη κι αν δεν είσαι λάτρης των μιούζικαλ, η συγκεκριμένη ταινία σε ξεσηκώνει και δεν σε αφήνει να βαρεθείς.

Φτηνά Τσιγάρα (2000)

Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης, Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης

Πρόκειται για την ελληνική ταινία που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι και η αγαπημένη των θερινών σινεμά, από τον ευφυέστατο Ρένο Χαραλαμπίδη. Διαδραματίζεται στην Αθήνα, λαμβάνει χώρα το βράδυ, δεν βλέπουμε ίχνος θάλασσας, κι όμως είναι η πρώτη ταινία που μας έρχεται στο μυαλό αυτή την περίοδο. Αν έχεις ζήσει την Αθήνα τον Αύγουστο, τότε ξέρεις. Τα παγκάκια της πόλης, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, οι άδειες Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, το "Λευκό μου γιασεμί" της Έλλης Πασπαλλά, η θέα από τον Λυκαβηττό όταν ξημερώνει, τα φτηνά τσιγάρα...

Keywords
Τυχαία Θέματα