5 τρόποι για να περιορίσετε τα μηνιαία σας έξοδα

Για πολλούς, η καλύτερη μέρα κάθε μήνα είναι εκείνη κατά την οποία μπαίνει ο μισθός στο λογαριασμό τους και η πιο δύσκολη εκείνη που αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματά τους τελειώνουν. Σε μία εποχή που τα έξοδα είναι πολλά, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβάλλεται να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείριση των εισοδημάτων μας. Κάθε ευρώ είναι πολύτιμο, ωστόσο είναι άσκοπο απλά να αγχώνεστε. Υπάρχουν εύκολοι και πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε τα έξοδά σας, ώστε να φτάνετε στο τέλος κάθε μήνα

με ανακούφιση και χρήματα για αγαπημένες “σπατάλες”.

1. Κάντε προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό

Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό – κι όμως, απλά και μόνο οργανώνοντας τις δαπάνες και τα έξοδά σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Το να διαθέτετε μερικές ώρες κάθε μήνα στον προϋπολογισμό του σπιτιού σας, σας προστατεύει από την πιθανότητα να μείνετε χωρίς χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας. Καταγράφοντας τα έξοδα, καθώς και τις πάγιες δαπάνες σας (λογαριασμοί, ασφάλιστρα και λοιπές πληρωμές), σύντομα θα έχετε αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα του νοικοκυριού σας και θα γνωρίζετε πόσα περιθώρια έχετε για εκείνη τη μικρή “σπατάλη” που έχετε σκεφτεί. Θα διαπιστώσετε ότι, αν οργανώνετε σωστά τον προϋπολογισμό σας, θα σας περισσεύουν χρήματα για μικρές και μεγάλες “χαρές”, όπως ένα γεύμα στο εστιατόριο που σας αρέσει, μία απόδραση, μία αγορά που θα σας κάνει ευτυχισμένους ή ένα δώρο στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Επιστρατεύστε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων ή απλά ένα σημειωματάριο και οργανώστε το όπως πραγματικά σας είναι πιο εύκολο.

2. Γίνετε ο Chef του σπιτιού σας

Όσο εύκολο και αν είναι το να μπείτε σε μία εφαρμογή και να παραγγείλετε με μερικά κλικ φαγητό, το πιο δημιουργικό, υγιεινό και, φυσικά, οικονομικό που μπορείτε να κάνετε είναι να γίνετε ο προσωπικός σας Chef. Οργανώστε κάθε εβδομάδα τις επισκέψεις σας στο σουπερμάρκετ και προμηθευτείτε μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεστε βάσει του προγραμματισμού για το τι θα μαγειρέψετε ώστε να μην πετάτε μετά πρώτες ύλες που δεν θα χρησιμοποιήσετε εγκαίρως (π.χ. λαχανικά και τυροκομικά). Βάλτε όλη σας τη φαντασία (μαζί με ιδέες για συνταγές από το Internet, φυσικά) ετοιμάζοντας τα δικά σας γεύματα. Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα το πρωί, φτιάξτε καφέ και πάρτε τον μαζί σας σε ένα θερμός ή προετοιμάστε λαχταριστά σάντουιτς και σνακ για τις ώρες της πείνας στη δουλειά. Η πείνα είναι κακός σύμβουλος: Όταν σας πιάσει, είναι πιθανότερο να θεωρήσετε την παραγγελία ενός γεύματος πιο γρήγορη λύση, οπότε θα κάνετε μεγαλύτερη οικονομία αν έχετε προετοιμάσει το γεύμα ή το σνακ σας από το σπίτι. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο.

Επιλέξτε εύκολες συνταγές που μπορείτε να εκτελέσετε τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα - ή ακόμη και στο μεσημεριανό σας break αν δουλεύετε από το σπίτι. Μετά από λίγο καιρό, θα εκπλαγείτε από το πόσα χρήματα γλιτώνετε με το μαγείρεμα, ενώ, παράλληλα, θα έχετε βελτιώσει τη διατροφή σας, γιατί, τελικά, τίποτα δεν είναι σαν το σπιτικό φαγητό.

3. Χρησιμοποιήστε το mobile app της τράπεζάς σας, καθώς και το e-banking

Η χρήση e-banking ή του mobile app της τράπεζάς σας μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να ελέγχετε τα έξοδά σας με καλύτερο τρόπο, να κάνετε σωστή διαχείριση των οικονομικών σας, αλλά και να προστατεύεστε από “κακοτοπιές” που ενδέχεται να σας κοστίσουν ακριβά. Σας βοηθούν να έχετε εικόνα του αφορολόγητου ορίου που προκύπτει από τις αγορές σας και να εξοικονομείτε χρήματα, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές που πραγματοποιείτε μέσα από το Mobile App έχουν χαμηλότερα έξοδα σε σχέση με άλλα κανάλια της τράπεζας, ενώ, χρησιμοποιώντας e-συναλλαγές, περιορίζετε περαιτέρω τα έξοδά σας από πληρωμές και μεταφορές χρημάτων.

Ακόμη, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Cards Control, από το κινητό ή τον υπολογιστή σας, έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο σε όλες τις συναλλαγές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρυθμίσετε το όριο ανάληψης σε μία κάρτα, ώστε να ελέγχετε τα έξοδά σας καλύτερα ή να κάνετε προσωρινή απενεργοποίηση και ενεργοποίηση μίας κάρτας (σε περίπτωση που ανησυχείτε ότι τη χάσατε ή απλά θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από περιττά έξοδα). Επιπρόσθετα, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να χρησιμοποιείτε την κάρτα σας μόνο σε καταστήματα ή και online, σε αγορές στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, για συνολικά καλύτερη διαχείριση – ειδικά αν την κάρτα σας χρησιμοποιεί και άλλο μέλος της οικογένειας. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Cards Control πραγματοποιείται εύκολα και χωρίς χρέωση από τις Ρυθμίσεις του Mobile App ή το e-banking σας.

4. Φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα άσκησης ή αγοράστε μία οικονομική συνδρομή στο γυμναστήριο

Σας φαίνονται ακριβά τα προγράμματα στο γυμναστήριο ή έχετε αγοράσει συνδρομές που δεν αξιοποιείτε; Αλλάξτε συνήθειες και βρείτε τη λύση, διατηρώντας, εύκολα και οικονομικά, τον εαυτό σας σε φόρμα. Οργανώστε με τους φίλους σας μία πεζοπορία ή κάντε jogging στο πάρκινγκ κοντά στο σπίτι σας. Βρείτε προγράμματα στο Διαδίκτυο και επενδύστε σε αξεσουάρ, όπως στρώμα γυμναστικής, βαράκια, λάστιχα, μπάλα πιλάτες και ιμάντες TRX, που, με μικρό κόστος, θα σας βοηθήσουν να γίνετε ο προσωπικός σας γυμναστής.

Φυσικά, μην το παρακάνετε και να είστε προσεκτικοί να μην εκτελείτε ασκήσεις που δεν έχουν υποδειχτεί από κάποιον επαγγελματία ή δεν ταιριάζουν στις ανάγκες του δικού σας σώματος. Αν το γυμναστήριο είναι η προσωπική σας “αδυναμία”, μπορείτε πάντα να βρείτε οικονομικά προγράμματα συνδρομών που θα σας κρατήσουν σε φόρμα χωρίς να αδειάσουν το πορτοφόλι σας, ειδικά με online καθοδήγηση, ενώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε συνεδρίες personal coaching για λιγότερες φορές κάθε μήνα, επαναλαμβάνοντας στις ενδιάμεσες μέρες τις ασκήσεις που σας έχει υποδείξει ο γυμναστής.

5. Αποκτήστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Η ενεργειακή σπατάλη αποτελεί για πολλά νοικοκυριά ένα τεράστιο κόστος, που μπορεί να μειωθεί με απλές σκέψεις και κινήσεις. Η χρήση ενεργειακά πιο αποδοτικών συσκευών μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε σημαντική οικονομία μακροπρόθεσμα. Πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε σχετική αγορά, προσέξτε την ετικέτα ενεργειακής απόδοσης κάθε προϊόντος. Θυμηθείτε ότι όσο πιο κοντά στο A+++ βρίσκεται, τόσο μικρότερη είναι η ενεργειακή κατανάλωση κάθε συσκευής. Το αρχικό κόστος αγοράς τους είναι συνήθως υψηλότερο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να αντικαταστήσετε σύντομα τις συσκευές, αυτό θα αποσοβηθεί μελλοντικά μέσω της εξοικονόμησης που θα σας κάνουν.

Οικονομία μπορείτε να κάνετε και αγοράζοντας λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ, φυσικά, πρέπει να είστε συνολικά προσεκτικοί στη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι. Μην αφήνετε το θερμοσίφωνα ή τον απορροφητήρα αναμμένο για ώρες και προσπαθήστε να μην ξεχνάτε ανοικτή τη θέρμανση ή να σβήνετε τις λάμπες στα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε. Η χρήση χρονοδιακοπτών, αυτοματισμών με αισθητήρες κίνησης ή λύσεων τύπου smart home με απομακρυσμένο έλεγχο θα σας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση, για ακόμη περισσότερη οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα